Честит празник, първомайци!

Първомай чества своя  празник!

Със заповед 9159 на Министерството на просвещението (в чиито прерогативи е бил тогава този въпрос), обнародвана на 5 януари 1946година Борисовград се преименува на Първомай.

До смяната на името на града се е стигнало под натиска на народните маси и събитията след Втората световна война. На 1 май 1945 година, на манифестация в чест на Деня на труда, популярни по това време личности поискали смяната на „омразното име царя“. Реч произнесъл и председателят на Околийския комитет на Отечествения фронт земеделецът д-р Георги Славчев. В това време той се е ползвал от славата на изключително уважавана личност. На място на магазин а на ВК „Съгласие“, недалече от сцената на читалището, където и днес се отбелязва празника на града, Георги Славчев произнася реч и предлага Борисовград да се замени от Първомай. Предложението му е прието от ентусиазираното множество и подкрепено с мощно „ура“. 1 май в онези години е популярен и като Ден на цветята. Тогавашните местни ръководители Мильо Гаделев и Иван Чуков поели ангажимент да осъществят предложението и го внесли по надлежния ред в МС. От София направили опит да наложат други имена, между които и Равниград, но градските управници устояли да е Първомай.

След 1989г. с настъпването на демокрацията и реабилитацията на цар БорисIII, са правени опити да се върне старото име на града. Най-често с довода за големите разходи, свързани с една такава промяна, градчето ни продължава да носи гордо името Първомай. Името на Първия ден на един от най- романтичните и красиви месеци през годината – май.

Честит празник първомайци!

По материали от книгата на Никола  Сталев "Първомай и Първомайско през вековете"

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини