Ивайло Калфин към младежи: Променяйте, не гледайте филма отстрани

В Европа има конкретни програми и възможности за младите хора, както за образование, така и за работа. Можете да се чувствате европейци, имате своите права. Настоявайте обаче и в България да има младежка политика, управляващите са ви длъжници, каза на среща с млади хора Ивайло Калфин, който бе в Хасково, за да подкрепи Драгомир Стойнев, водач на листата на Коалиция за България. Според Калфин държавата трябва да има стратегия за младежка политика, която да обхваща и образованието и заетостта.

Драгомир Стойнев, един от авторите на програмата срещу младежката безработица, която бе приета и на ниво ЕС чрез Партията на европейските социалисти, представи пред събралите се млади хора мерките за първо работно място и подпомагане на стартиращ бизнес.  6 милиарда евро ще отпусне Евросъюзът на страните членки за справяне с проблема. Според него държавата трябва да се намеси активно, за да не губи квалифицирана работна ръка. Плащаме, за да образоваме хиляди специалисти и после даваме без пари този скъп продукт на чужди държави. Младите са моторът на икономиката, след няколко години ще се изправим пред страшна липса на кадри, предупреди той.

Не може образованието да е отделен стерилен балон, образованието трябва да отговаря на нуждите на бизнеса, каза Ивайло Калфин. Бюджетът за образование е едва 3,5% от БВП, това е най-ниско ниво в ЕС.

Участвайте в неправителствени организации, излезте на улицата, не стойте само в Интернет. Ние сме част от това общество и повече млади хора трябва да се вълнуват от света, в който живеят. Не гледайте от страни как върви филма, а променяйте.

Легализацията на дипломите, една от важните кампании на Ивайло Калфин, също беше от  обсъжданите теми на срещата с младежите от региона.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини