Дамян Яков подари на Хасково „Царството на славяниите“

Дамян Яков разказа на съветниците кратка история на книгата

Шефът на издателство Дамян Яков подари днес на кмета Георги Иванов и на регионалната библиотека „Христо Смирненски“ по един екземпляр от книгата „Царството на славяните“ на Мавро Орбини. Великолепното издание получи „Бронзов лъв“ за миналата година на асоциация „Българска книга“.

„Царството на славяните“ е написана през 1601 година. Век по-късно тя е преведена на руски по нареждане на Петър Велики. Почти 50 години след това пък руският превод е ползван от Паисий Хилендарски за написването на“История Славянобългарска“.

Книгата е издадена със съдействието на столичната библиотека, чийто директор Михаил Белчев днес също присъстваше в зала „Хасково“ за връчването на подаръка от Дамян Яков.

„Хасково е един много жив и буден град. На всички издатели, събрани на книжния базар, ни направи впечатление колко много майки с колички има. Те, придружени от мъжете си, избираха книги. Много буден град“, каза от трибуната на ОбС Дамян Яков, преди да връчи подаръците си.

„Благодаря на Дамян Яков от името на Хасково, радвам се и за добрите думи за града“, каза в отговор градоначалникът. „Преди години една общинска съветничка ме обвини от тази трибуна, че градът е намалял с 6000 души заради мен. Тогава аз, със съгласието на съпругата си, поех инициатива за създаването на група, която да се погрижи за раждаемостта. И ето, майките с количките вече са факт“, допълни кметът.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини