ЕНП мери безплатно кръвна захар

Д-р Елисавета Котова по време на обиколката с мобилния пункт на ЕНП в Пловдивска област

У нас има около 316 000 души, диагностицирани с диабет, но поне още 204 000, които са на прага на заболяването заради повишена захар.

На 30 април можете да проверите нивото на захарта в кръвта си бързо, безболезнено и съвсем безплатно.

Д-р Елисавета Котова ще мери безплатно кръвната захар на всеки, който пожелае  -  в щаба на ЕНП  в Хасково на ул. "Македония" 11 във вторник от 14 часа. За информация тел.  038 53 63 63

Д-р Елисавета Котова е член на ръководството на Националната асоциация на децата с диабет. Самата тя е майка на дъщеря с такава диагноза. Елисавета е преминала през всички фази на отчаяние и мобилизация, за да се пребори с тежката диагноза и да осигури на детето си правилно лечение и режим, който да гарантира нормалния и живот. Това е най-важното за диабета, казва тя, ако спазваш правилата, водиш нормален живот. От диабет вече не се умира, както е било преди откриването на инсулина. Умира се от усложнения, настъпили след пренебрегване на правилата.

Д-р Елисавета Котова е и член на обществения съвет към Комисията за лечение на деца в чужбина. Факт е, че на всяка сесия се разглеждат молби за помощ на поотраснали вече деца, които имат нужда от трансплантация на бъбрек и панкреас в чужбина. До това не би се стигнало, ако семейството, околните в средата на детето знаят точно как трябва да се държат с него, какво да правят, кое не бива да се пренебрегва на никаква цена.

На тази своя мисия, да информира хората, да ги предпазва, да защитава правата на диабетно болните деца, които понякога биват дискриминирани, да намалява щетите от социално значимата болест, се е посветила Елисавета Котова от години и заради тази своя кауза тя е един от кандидатите на ЕНП от гражданския сектор.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини