16 °C

Пловдивчани и първомайци се качиха до Буковския Лъв и обещаха да се върнат

Паун Ташев

63 туристи от Първомай и Пловдив изминаха маршрута от село Буково през голямата шарапана до паметника, посветен на 1300 години от създаването на Българската държава – „Лъва“.

Проливният дъжд не уби ентусиазма на мераклиите и рано сутринта те изпълниха площадчето на селцето. Инициативата, зародила се в приятелски разговор между няколко първомайци и пловдивчани още в навечерието на новата година, бе обявена във Фейсбук. Като част от съвременните комуникации,  социалната мрежа направи достояние тази идея на стотици хора.  Преди да тръгне групата,Наско Добрев въведе правила – обяви за водач Паун Ташев, а себе си за спасител и остана последен, за да помага ако някой има нужда.

Туристите минаха през параклиса „Св. Георги“, където чичо Паун им разказа за традициите на буковци да излизат за първа пролет и на гергьовден. После по път им обясни кои върхове се виждат, кой с какво е известен. Придошлата и буйна река беше отнесла мостчето, специално направено за похода преди седмица от водача и внука му Живко Аргиров. За щастие „хидросъоръжението“ не беше отишло далече, заплетено в клоните на един храст, то се оказа здраво.Мъжете поставиха на мястото му моста и той влезе в употреба.  

Няколко човека от групата се отделиха със Сребрин Сребрев,за да минат през Каракая-един от многото паметници в местността, останали от тракийско време, когато местните са отдавали почит към богинята – майка.

Основната част от групата се спря пред голямата и най- добре запазена шарапана, продължи към терасата на боговете, направи си фото-сесия пред издълбаните в скалите ниши, наречени от местното население „долапчетата“ и стигна до скалата, на която в горната част се вижда издълбан, кръст,а в предната й част е „Лъва“. Тя е висока почти колкото 4 етажна сграда. Преди 32 години, по случай 1300години от създаването на Българската държава 5- ма младежи са изсекли българския символ – изправен лъв. Паун Ташев сподели, че много би желал да се срещне с тези пораснали мъже. Там Наско Добре започна да реди легенди и предания за забележителностите в околността. Препоръча на жените да минат за здраве през образувалите се процепи в скалите на паметника, качи най- запалените на олтара да се заредят с енергия, показа им кубовете, които според него са поставени чрез левитация.

Пловдивчани бяха очаровани не само от добре направената маркировка. С любопитство четяха стиховете, написани от Паун Ташев, от почистената от него и внука му пътека, с удоволствие поседнаха на стъкмената пак от тях маса и пейки.

На раздумка и печена сланина, групата седна да почине в Габров дол. Пловдивчани бяха очаровани от маршрута, водача и първомайските си домакини и учудени, че никъде в интернет не са намерили информация за мястото. Всички обещаха, че ще се върнат и ще споделят преживяното със свои познати. „Толкова близо е до Пловдив, а до сега не сме знаели каква прекрасна и интересна пътека има тук – споделиха гостите – очаровани сме и от това колко много знаете за историята“.

Туристите се уговориха в най-скоро време Сребрин да ги разходи по пътеките между Искра и Ночево,а през август да се качат до Драгойна.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
24 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
24 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
24 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
24 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
24 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
24 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
24 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
24 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
24 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
24 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
24 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
24 яну 2021
Последни новини