23 °C

Пловдивчани и първомайци се качиха до Буковския Лъв и обещаха да се върнат

Паун Ташев

63 туристи от Първомай и Пловдив изминаха маршрута от село Буково през голямата шарапана до паметника, посветен на 1300 години от създаването на Българската държава – „Лъва“.

Проливният дъжд не уби ентусиазма на мераклиите и рано сутринта те изпълниха площадчето на селцето. Инициативата, зародила се в приятелски разговор между няколко първомайци и пловдивчани още в навечерието на новата година, бе обявена във Фейсбук. Като част от съвременните комуникации,  социалната мрежа направи достояние тази идея на стотици хора.  Преди да тръгне групата,Наско Добрев въведе правила – обяви за водач Паун Ташев, а себе си за спасител и остана последен, за да помага ако някой има нужда.

Туристите минаха през параклиса „Св. Георги“, където чичо Паун им разказа за традициите на буковци да излизат за първа пролет и на гергьовден. После по път им обясни кои върхове се виждат, кой с какво е известен. Придошлата и буйна река беше отнесла мостчето, специално направено за похода преди седмица от водача и внука му Живко Аргиров. За щастие „хидросъоръжението“ не беше отишло далече, заплетено в клоните на един храст, то се оказа здраво.Мъжете поставиха на мястото му моста и той влезе в употреба.  

Няколко човека от групата се отделиха със Сребрин Сребрев,за да минат през Каракая-един от многото паметници в местността, останали от тракийско време, когато местните са отдавали почит към богинята – майка.

Основната част от групата се спря пред голямата и най- добре запазена шарапана, продължи към терасата на боговете, направи си фото-сесия пред издълбаните в скалите ниши, наречени от местното население „долапчетата“ и стигна до скалата, на която в горната част се вижда издълбан, кръст,а в предната й част е „Лъва“. Тя е висока почти колкото 4 етажна сграда. Преди 32 години, по случай 1300години от създаването на Българската държава 5- ма младежи са изсекли българския символ – изправен лъв. Паун Ташев сподели, че много би желал да се срещне с тези пораснали мъже. Там Наско Добре започна да реди легенди и предания за забележителностите в околността. Препоръча на жените да минат за здраве през образувалите се процепи в скалите на паметника, качи най- запалените на олтара да се заредят с енергия, показа им кубовете, които според него са поставени чрез левитация.

Пловдивчани бяха очаровани не само от добре направената маркировка. С любопитство четяха стиховете, написани от Паун Ташев, от почистената от него и внука му пътека, с удоволствие поседнаха на стъкмената пак от тях маса и пейки.

На раздумка и печена сланина, групата седна да почине в Габров дол. Пловдивчани бяха очаровани от маршрута, водача и първомайските си домакини и учудени, че никъде в интернет не са намерили информация за мястото. Всички обещаха, че ще се върнат и ще споделят преживяното със свои познати. „Толкова близо е до Пловдив, а до сега не сме знаели каква прекрасна и интересна пътека има тук – споделиха гостите – очаровани сме и от това колко много знаете за историята“.

Туристите се уговориха в най-скоро време Сребрин да ги разходи по пътеките между Искра и Ночево,а през август да се качат до Драгойна.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
25 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
25 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
25 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
25 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
25 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
25 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
25 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
25 сеп 2020
Последни новини