Елитни хасковски заведения с инфектиран персонал

Д-р Калфов от 30 години се бори с туберкулозата в региона

Няма да повярвате. В елитни хасковски заведения, елитни подчертавам, работят инфицирани с туберкулозния бацил сервитьори и готвачи. Те имат многобройни контакти с други хора, а туберкулозата се предава по въздушно капков път от човек на човек или чрез заразена храна. 

Това обяви началникът на Специализираната болница за лечение на белодробни заболявания, д-р Веселин Калфов. Ръководителят на бившия ТУБ-диспансер днес резюмира борбата си с туберкулозата по повод световния ден на борба с болестта 24-ти март. 

„Обществото се заблуждава, че туберкулозата е решен проблем. От 30 години го решавам и още не съм го решил“ категоричен е д-р Калфов. Подкрепя го със статистика-за 2012-та година има 74 новозаболели и 4 смъртни случая. През същата тази 2012-та за кратко влезнала наредба за задължителна проверка на персонала на обществени заведения. Резултатите били потресаващи-заради ниското ниво на профилактика се оказало че голяма част от работещите в тези заведения носят туберкулоза в латентна форма. Най-общо казано, това е положение на паритет /равновесие/ между организма като цяло и бактерията. Което може да бъде разрушено от най-обикновена настинка и човекът да стане бацилоотделител. 

Късметът ни е че контагиозният индекс/ степента на заразяемост/ е около 10 %. Ако беше като грипа/ близо 100 %/, чевочеството щеше да бъде изтребено коментира доктора. 

Бацилът на Кох е невероятно издръжлив-оцелява 330 дни в домашни условия и 4 месеца в кал, под пряка слънчева светлина. На всичкото отгоре гадинката еволюира заедно със своя единствен гостоприемник-човека. Вече има туберкулози, които не се влияят от НИКАКВИ лекарства. Така наречената екстензивно-резистентна туберкулоза, засега е бич само за Северна Америка, но не и за България. Така между другото беше и със ХИВ. 

Обаче даже и в Хасково вече има случаи на мултирезистентна туберкулоза-бацилът не се влияе от най-честите медикаменти за борба с болестта. За да се излекуват, на 32 и 55 годишни мъже им се наложило да пият лекарства всеки ден в продължение на две години. За случаите на рецидиви и резистентност допринасят и самите пациенти. След няколкомесечно лечение и клинично подобрение, те самоволно спират терапията. Съответно болестта ги повтаря. 

Д-р Калфов оспори и масовата представа, че туберкулозата е болест на бедните. От нея са умирали крале, царе и султани. В 7 от 12-те мумии открити в Мачу Пикчу/свещения град на инките/ са открити следи от болестта. А това са били високопоставени членове от тогавашното имперско общество. 

И сред болните хасковлии има такива с високо обществено положение. От началото на годината, новорегистрираните случаи са 18. Главните огнища на туберкулозата в региона са в Симеоновград и Димитровград.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини