13 °C

СЗО призова за спешни мерки срещу най-смъртоносната заразна болест в света

Световната здравна организация призова за спешни мерки срещу туберкулозата, която тя определя като най-смъртоносното инфекциозно заболяване в света в отчет, публикуван на сайта ѝТой приканва политическите лидери, които се събират следващата седмица за първата среща на високо равнище на ООН по въпросите на туберкулозата, да предприемат решителни действия, като се основават на неотдавнашните действия на лидерите на Индия, Руската федерация, Руанда и Южна Африка. Близо 50 държавни и правителствени ръководители се очаква да присъстват на срещата.

Въпреки глобалните усилия срещу разпространението на болестта, само през 2017 година от туберкулоза са се заразили 10 милиона души и са починали 1,6 млн. болни, сочат данни на СЗО. Само 6,4 милиона са официално записани от националните системи за докладване, а 3,6 милиона души са останали недиагностицирани или диагностицирани, но не са докладвани. 80% от недиагностицираните и недокладвани нови заразявания са в десет страни, като Индия, Индонезия и Нигерия заемат основно място в списъка. Само около половината от приблизително 920 000 души с туберкулоза, свързана с ХИВ, са рапортувани през 2017 г.

През 2017 г.  558 000 души са развили заболяване, устойчиво поне на рифампицин - най-ефективното лекарство срещу туберкулозата. По-голямата част от тези хора имат обаче мултирезистентна туберкулоза (MDR-TB), т.е. комбинирана резистентност към рифампицин и изониазид (друго ключово лекарство за лечение на туберкулоза).

Организацията напомня, че благодарение на съвместните усилия на световната общност от 2000 година е предотвратена смъртта поради туберкулоза на 54 милиона души, а броят на новите случаи на заразяване намалява с 2% годишно между 2013 и 2017 година, като в Европа това се случва по-бързо - с 5% годишно. Но болестта продължава да е най-опасната, твърдят експертите.. 

За профилактика и лечение на туберкулозата в страните с нисък и среден доход не достигат 3,5 милиарда долара само през тази година. Тази сума може да се удвои до 2022 год., ако не бъдат взети мерки.

СЗО предупреждава, че всеки четвърти човек на Земята е потенциален носител на туберкулоза.

Преди месец СЗО издаде Бързо съобщение за ключови промени в лечението на резистентнa към лекарства туберкулоса въз основа на най-новите научни доказателства. Тези промени трябва да доведат до по-добри резултати от лечението и спасяване на повече животи. СЗО вече работи с държави и партньори по прилагането на тези промени.

__________________________

Туберкулозата е масово разпространено в света заболяване при човека и животните, причинявано от няколко вида микобактерии и други близки до тях видове. Специфичният причинител на туберкулозата е Mycobacterium tuberculosis, наречен още бацил на Кох. Обикновено болестта поразява белия дроб, по-рядко други органи и системи.- централната нервна система, лимфните съдове, храносмилателната система, костите, ставите и дори кожата.

Когато хора с активна белодробна туберкулозна кашлица кихат, говорят, пеят или плюят те отделят заразни аерозолни капки с диаметър от 0,5 до 5 µm. Само при едно кихане може да отделят до 40 000 микроскопични капчици. Всяка от тях може да предаде заболяването, тъй като необходимото количество за заразяване с туберкулоза е много ниско. Човек може да се зарази дори ако е вдишал по-малко от 10 бактерии.

Хората в продължителен, чест или близък контакт с болни от туберкулоза са под висок риск от заразяване като процентът достига до 22%. Един човек с активна, но нелекувана туберкулоза може да зарази 10 – 15 (или повече) други хора на година

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
В работата си срещнете разбиране и с общи усилия ще приключите задачите си днес. Някои от вас ще получат очакваните финансови средства, с които ще започнат своя нов бизнес. Активността ви по отношение на предстоящо събитие ще е голяма и така си осигурявате безпрепятственото му осъществяване.
15.10.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден ще е особено успешен за онези от вас, които се занимават с търговска или някакъв вид посредническа дейност. Успявате да реализирате свой проект, който дълго време е чакал удобен случай. Очаква ви скорошна стабилизация във финансов план, която ще ви даде възможност да си отдъхнете. Зарадвайте свой близък с нещо, за което знаете че ще му хареса.
15.10.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не бъдете нетърпеливи. Възможна е ситуация, провокирана от невъзможността ви да влезете в тон с околните. Изяснете пред себе си причините за подобно настроение. Ако ви измъчват парични проблеми, много скоро ще се зарадвате на неочаквани приходи. В любовта обаче ще ви се наложи да се разделите с обзелата ви апатия.
15.10.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден ви предлага различни изненади в професионален и личен план. Заети сте с твърде много неща наведнъж, което в определен момент може да се окаже доста изтощително. Преценете на което можете да се посветите в момента и не се колебайте да отложите останалите си ангажименти. Сърдечният ви партньор ще ви разбере и подкрепи решението ви.
15.10.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате добри професионални шансове днес, които обаче ще трябва да използвате докрай и без колебание. За предпочитане е да действате самостоятелно, тъй като това ви гарантира по-бърз напредък и независимост. Бихте могли да имате проблеми само когато ви се наложи да взимате важни решения, но бъдете сигурни че близките ви няма да ви лишат от съветите си в такъв момент.
15.10.2019

Хороскоп за Дева

Дева
При част от вас днес се наблюдава временен застой в професионалното развитие, но това съвсем не бива да ви притеснява. Имате възможност добре да обмислите позициите си и да намерите своите бъдещи шансове за реализация. Ваш близък се заема с нещо, което е твърде неподходящо за него, вие можете да се произнесете деликатно по този въпрос.
15.10.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Имате много добри шансове през този ден, но е желателно да не допускате емоциите да ви пречат при взимането на решения. Действайте трезво и имайте предвид мнението на околните, което при всички случаи ще ви е от полза. Увереността е ваша силна черта и тя ви извежда с крачка напред пред останалите. Превърнете това в основното си предимство днес.
15.10.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С хубави мисли ще посрещнете утрото и ще се радвате на живота си. Все повече осъзнавате колко щастливи хора сте, щом имате възможността да се занимавате с нещата, които ви доставят удоволствие и до себе си имате своите близки. Благородното ви отношение към някого ще му помогне.
15.10.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Можете да получите много добро предложение в личен или професионален план стига да проявите необходимата гъвкавост да направите компромис. Ще имате и достатъчно време за почивка и забавления, просто не пренебрегвайте непосредствените си ангажименти. Многообещаващ флирт вечерта ще ви донесе нужното ви разнообразие и ще отвлече мислите ви в много приятна насока.
15.10.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Обстановката около вас е благоприятна и някои съмнения, които сте имали до сега ще отпаднат сами. Желанието ви да успеете в дадено начинание е силно и в известна степен обременяващо. Изяснете за себе си приоритетите, които сте си поставяли и не робувайте на прекаления си максимализъм.
15.10.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
По-малко говорете и повече слушайте какво се говори. С такова поведение е сигурно, че ще избегнете грешките и ще привлечете интереса към себе си. По отношение очакванията към вас се отнесете спокойно и направете необходимото, за да не разочаровате онези, които ви вярват.
15.10.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Успешен ден, особено за бизнеса. Задължително изпипвайте всички детайли при сключване на договори и сделки, за да спечелите. При общуването с околните бъдете по-търпеливи, за да не попаднете в конфликтна ситуация. Получавате средствата, от които отдавна имате нужда. Разбирателство и спокойствие у дома.
15.10.2019
Последни новини