7 °C

СЗО призова за спешни мерки срещу най-смъртоносната заразна болест в света

Световната здравна организация призова за спешни мерки срещу туберкулозата, която тя определя като най-смъртоносното инфекциозно заболяване в света в отчет, публикуван на сайта ѝТой приканва политическите лидери, които се събират следващата седмица за първата среща на високо равнище на ООН по въпросите на туберкулозата, да предприемат решителни действия, като се основават на неотдавнашните действия на лидерите на Индия, Руската федерация, Руанда и Южна Африка. Близо 50 държавни и правителствени ръководители се очаква да присъстват на срещата.

Въпреки глобалните усилия срещу разпространението на болестта, само през 2017 година от туберкулоза са се заразили 10 милиона души и са починали 1,6 млн. болни, сочат данни на СЗО. Само 6,4 милиона са официално записани от националните системи за докладване, а 3,6 милиона души са останали недиагностицирани или диагностицирани, но не са докладвани. 80% от недиагностицираните и недокладвани нови заразявания са в десет страни, като Индия, Индонезия и Нигерия заемат основно място в списъка. Само около половината от приблизително 920 000 души с туберкулоза, свързана с ХИВ, са рапортувани през 2017 г.

През 2017 г.  558 000 души са развили заболяване, устойчиво поне на рифампицин - най-ефективното лекарство срещу туберкулозата. По-голямата част от тези хора имат обаче мултирезистентна туберкулоза (MDR-TB), т.е. комбинирана резистентност към рифампицин и изониазид (друго ключово лекарство за лечение на туберкулоза).

Организацията напомня, че благодарение на съвместните усилия на световната общност от 2000 година е предотвратена смъртта поради туберкулоза на 54 милиона души, а броят на новите случаи на заразяване намалява с 2% годишно между 2013 и 2017 година, като в Европа това се случва по-бързо - с 5% годишно. Но болестта продължава да е най-опасната, твърдят експертите.. 

За профилактика и лечение на туберкулозата в страните с нисък и среден доход не достигат 3,5 милиарда долара само през тази година. Тази сума може да се удвои до 2022 год., ако не бъдат взети мерки.

СЗО предупреждава, че всеки четвърти човек на Земята е потенциален носител на туберкулоза.

Преди месец СЗО издаде Бързо съобщение за ключови промени в лечението на резистентнa към лекарства туберкулоса въз основа на най-новите научни доказателства. Тези промени трябва да доведат до по-добри резултати от лечението и спасяване на повече животи. СЗО вече работи с държави и партньори по прилагането на тези промени.

__________________________

Туберкулозата е масово разпространено в света заболяване при човека и животните, причинявано от няколко вида микобактерии и други близки до тях видове. Специфичният причинител на туберкулозата е Mycobacterium tuberculosis, наречен още бацил на Кох. Обикновено болестта поразява белия дроб, по-рядко други органи и системи.- централната нервна система, лимфните съдове, храносмилателната система, костите, ставите и дори кожата.

Когато хора с активна белодробна туберкулозна кашлица кихат, говорят, пеят или плюят те отделят заразни аерозолни капки с диаметър от 0,5 до 5 µm. Само при едно кихане може да отделят до 40 000 микроскопични капчици. Всяка от тях може да предаде заболяването, тъй като необходимото количество за заразяване с туберкулоза е много ниско. Човек може да се зарази дори ако е вдишал по-малко от 10 бактерии.

Хората в продължителен, чест или близък контакт с болни от туберкулоза са под висок риск от заразяване като процентът достига до 22%. Един човек с активна, но нелекувана туберкулоза може да зарази 10 – 15 (или повече) други хора на година

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Професионалната ви реализация е от първостепенна важност за вас. И днес няма да изневерите на себе си, и с отговорното си поведение ще насочите енергията си в тази посока. Бъдете по-гъвкави при вземане на решения и ще стъпите на вярната пътека. С прозорливостта си печелите преднина, очакват ви придобивки.
21 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще работите, както и до сега, отговорно и с нужното темпо, за да приключите започнатите задачи. В професионалната сфера са възможни размествания, предизвикани от промени, които вече са в ход. Но всъщност, вие сте подготвени и това няма да се отрази на настроението и активността ви.
21 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Повечето от вас ги очаква работа днес, тъй като сте решили да довършите нещо започнато, а не ви се иска да го отлагате. Имайте повече търпение, когато ви се налага да разрешите битов проблем. Всичко става по-лесно с усмивка. Близките ви насърчават да се заемете с идея, която имате отдавна, и която наистина звучи интересно.
21 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Започвате деня с прекрасно настроение, и ако то остане такова до края на деня, значи последният е бил успешен. Няма да има пречки за енергията и способностите ви, така че действайте смело и не се страхувайте от недоразумения. Правете нещата такива, каквито вие смятате за правилни, а оценките оставете за другите.
21 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес работата ще си срещне с нови хора, с които ще ви се наложи да си сътрудничите. Това в определени моменти може да се окаже трудно, затова постарайте се отрано да предразположите околните към себе си и да вникнете в това което искат те от вас. Ще ви е по-лесно ако имате ясни цели и ги заявявате достатъчно високо. Вечерта ви очаква приятна изненада.
21 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Прекрасен ден за вас Деви. На мнозинството от вас днес им предстои да видят сбъдването на някои от най-съкровените си надежди. Радостта ви е напълно заслужена. По-важното обаче е, че ви предстоят още много приятни мигове тази седмица.
21 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Анализирате сериозно ситуацията около себе си днес и се стараете да достигнете до най-доброто решение, което можете да вземете за момента. Едва ли ще ви е лесно обаче, тъй като ставате свидетели на сложни отношения между деловите си партньори. Получавате подкрепата на ценен за вас човек и съвсем скоро ще съумеете да се справите.
21 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С интерес ще приемете предизвикателствата днес. При малко късмет, какъвто няма да ви липсва, и усилия от ваша страна ще получите онова, което търсите. Моментът е подходящ и за пътуване. Тревогите от последните дни ще останат спомен, към който няма да ви се връща.
21 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Статуквото в момента изглежда напълно ви устройва. Не губете време да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на любимия човек. Няма за какво да се тревожите.
21 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде успешен и с каквото и да сте заети ще го приключите доволни от постигнатото. В хода на събитията край вас е възможно да убеждавате някого в правотата си, но това няма да ви притесни, щом перспективите са обещаващи. Вечерта се посветете на нещата, които ви карат да се чувствате добре.
21 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Доброто ви самочувствие е факт, който се забелязва от всички. Причина за него е и професионалното ви усъвършенстване, и финансовата ви стабилизация. Нова личност ще играе все по-важна роля в живота ви. Добре е да я опознаете по-отблизо и да разберете до колко можете да й се доверите.
21 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Макар и да не следвате програмата си, случващото се днес ще ви създаде положителни емоции. Ще гледате проникновено и ще търсите обяснение за всичко, но вътре в себе си. Не отхвърляйте нечие желание за повече близост, може би то ще ви даде онова, от което се нуждаете сега.
21 фев 2020
Последни новини