Информационна система от 14 терминала на 6 езика изгради областна администрация Смолян

Точно две години след като стартира работата по проект за изграждане на система от терминални устройства, областна администрация отчете резултатите от реализираните дейности.

Проектът „Трансгранични транспортни връзки и комуникации – основа за подобряване качеството на живота в пограничните райони" CONNECTION, е по сключен договор за безвъзмездна помощ към Програма „Европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007 – 2013". Общата цел на програмата е да насърчи трансграничния регион, като се осигури регионално сближаване и се подобри конкурентоспособността.

Проектът е подаден за финансиране по Приоритетна ос 2: „Достъпност - подобряване на транспортната и комуникационна мрежа и осигуряване на лесно и безопасно движение на стоки, услуги и хора в трансграничния регион", Област на интервенция 2.1. „Развитие на пътната и железопътната мрежа, с партньорството на администрацията на Регион Източна Македония и Тракия, Република Гърция, Областна единица Ксанти".

Целта на проекта е да се помогне за постигането на балансиран дългосрочен икономически растеж в трансграничния регион чрез създаване на подходящи условия за развитието на устойчива транспортна мрежа в граничната зона. Повишаване на ефективността при организацията и управлението на транспортните процеси и мрежи.

Възложител е "Областна администрация – Смолян", а изпълнител "Контракс ЕАД".

Общият одобрен бюджет на целия проект е на стойност 310 851,20 евро, от които 190 484,20 евро се администрират от Областна администрация Смолян и 120 367 евро от гръцкия партньор. 85% от финансирането е по линия на ЕФРР и 15% е национално съфинансиране.

Основната цел за изграждане на система от информационни терминални устройства е изпълнена, с което ще се осигури актуална и полезна информация на всички туристи и на местното население, която да може да се управлява централизирано от Областна администрация Смолян.

Системата терминални устройства включва 14 терминала на територията на област Смолян и 6 на територията на Областна единица Ксанти. При предаване на системата първоначално са заредени над 150 обекта, всеки илюстриран с богат снимков и видео материал на 6 езика: български, гръцки, английски, френски, немски, руски. Има информация за пътни връзки, картови маршрути с включени авто и ЖП връзки, туристически услуги, културно-исторически забележителности, бизнес-информация и друга актуална, любопитна, занимателна, разнообразна за района на проекта.

Всеки партньор организира закупуването и монтирането на разпределените устройства съгласно изискванията на националното си законодателство. Изпълненият от „Контракс” ЕАД проект е в частта за Областна администрация Смолян. Доставени, монтирани и въведени в експлоатация са 7 вътрешни и 7 външни информационни терминала (KIOSK).

ИТ решение

В системата е включена доставка на централен сървър и 14 терминални устройства тип КИОСК. Специално за проекта е разработената централизирана софтуерна система, която позволява визуализация и популяризиране на известни туристически обекти върху всяко терминално устройство. За комуникация между централния сървър и терминалните устройства се използва GPRS среда. Всяко терминално устройство работи и в офлайн режим, което позволява визуализиране на кешираната в него информация дори при липса на връзка. След възстановяване на връзката терминалното устройство автоматично актуализира кешираната информация с тази в сървъра. Софтуерното решение е централизирано и работи върху сървъра. При терминалите се ползва стандартен браузър.

Eфект от внедряването

Терминалните устройства са разположени в цялата област. Седем от тях са инсталирани вътре в сгради на информационни центрове и администрации, а останалите 7 са инсталирани навън.

„Това дава възможност на гражданите и гостите на областта да ги ползват непрекъснато, по 24 часа", коментират от Областна администрация Смолян. При наличие на GPRS комуникация терминалното устройство визуализира географското местоположение на търсения туристически обект и дори представя на потребителя маршрут до него.

Чрез системата от тези терминали се подобрява обслужването не само на гостите, а и на гражданите на областта. Освен това се създава възможност информация за туристическите обекти от област Смолян да се визуализира на терминални устройства, инсталирани в област Ксанти, и обратно.

Инж. Чавдар Фурлански, заместник-областен управител и ръководител на проекта, казва: „Пред терминалите, които са разположени навън, почти винаги има хора, особено този, който е монтиран в центъра пред църквата, това означава, че има интерес от туристите и те го използват."

Според него, предимство на решението е, че служителите от областната администрация са администратор на софтуера в терминалите и могат да го управляват от сървъра, работещ в сградата.

„През сървъра ние можем да добавяме и редактираме информацията, изобразявана на екраните на терминалите. Имаме опция за новини, като в тази графа можем да добавяме актуални съобщения за цялата област или за дадена община като местни празници, значими културни събития и друга информация", допълва инж. Чавдар Фурлански.

Потенциал за развитие

Системата лесно може да се надгради и да се увеличи броят на терминалните устройства, обслужвани от централизирания сървър. Всички настройки се извършват само и единствено върху него и не се налага обхождане на терминалните устройства, както и тяхното пренастройване.

Системата от информационни терминални устройства може директно да се внедри в други области. Заради избрания тип на комуникация (GPRS) се изисква единствено покритие на мобилен оператор.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини