Папа Франциск поздрави караджаловци за заговезни

Превъплътеният в ролята на папа Франциск Стефан Христов поздрави караджаловци и гостите на техния маскарад за Сирни заговезни. Младежът спечели званието „Мистър карнавал“, а дама му стана Валентина Тонева в ролята на прекрасна принцеса. При малките мис и мистър карнавал станаха страшните пирати Велизара Вълева и Христо Стефанов.

 Празникът организиран от кметството и  читалище „Светлина“ събра много зрители –между тях кметът на общината Ангел Папазов и съпругата му, фолклорни групи от селата Бяла река, Езерово и Скобелево, много гости от Първомай. Амбициите на кметицата Мариана Колева да го превърне в общински празник  се оказа напълно постижима. Организиран за трети пореден път, карнавалът се оказа истинска фиеста за десетки малчугани в пъстри костюми. Тази година лошото време на попречи на събралото се множество. Танцьорки и певици се хванаха на заговезненско хоро. Театрални дейци пресъздадоха обичая „Прошка“, а след тях дефилираха герои от приказки и филми, от фолклорния епос и от новините на деня. Безспорна любимка на публиката стана Даниела Георгиева, избрала смел тоалет като идола  си Лейди Гага. Между балерините,мажоретките, принцове, принцеси, арабски шейхове,червени шапки, рицари и други, на импровизираната сцена излязоха и 3 кукера с оригинални маски и костюми. Невеста и младоженец препуснаха върху магаре пред сцената и разхвърлиха пред гостите жито  благословия.

 По традиция на мегдана беше запален огън. Под музиката на оркестър „Астра“ се изви дълго на няколко ката хоро. Пречистващият сирни огън за здраве прескачаха младежи, а тази вечер момите ще сложат залък от баницата и ще тръпнат в очакване да сънуват своя любим.

Така този празник се превръща във вълшебна приказка в реално време- каза кметът Мариана Колева- Започва се от  народните традиции, минава през царски времена и вечно живите приказки. От всички присъстващи тя поиска прошка, а след това благодари на читалищните дейци и учителите в  селото за отделеното време за подготовка на карнавала, благодари  и на спонсорите, осигурили награда на всички участници в него и дарили радост.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини