Невиждан брой депутати се събра за последно. Край на 41-вото народно събрание

Невиждан за последните месеци брой депутати - 192, се събра на работното си място - парламента, за последното заседание на 41 НС.

В началото на днешното заседание председателят на парламента Цецка Цачева прочете указа на президента Росен Плевнелиев, с който разпуска парламента и назначава служебен кабинет.

Както стана ясно още вчера, днешното последно заседание е посветено на изявления на лидерите на ПГ.

"Преди повече от 50 години президентът на САЩ каза пред конгреса : „Конституцията не ни прави съперници за власт, а съюзници за просперитет"", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.
"През годините не дадохме добър пример за отношения межди управляващи и опозиция, каза още той".
Според него омразата и злобата са надделели.

Велчев се похвали обаче, че ГЕРБ са прекратили дългогодишната порочна практика да се гласува с чужди карти и са въвели гласуването с биометрични данни. Над 42 000 дни неползван платен годишен отпуск заварил кабинета на ГЕРБ. 5 пъти, по думите му, ГЕРБ намалили тази порочна практика да не се ползва отпускът.

"С 30% намалихме служебния автопарк", изтъкна председателят на ПГ на ГЕРБ. "Допуснахме и някои грешки, които ни послужиха за урок", смята Велчев. По думите му липсата на опит е причина за грешките на ГЕРБ.
"Показахме нов морал в политиката", категоричен е обаче той.

Управлението, по думите му, се е стремило към максимален брой срещи с обществото при приемането на закони. С ръка на сърцето мога да кажа, че направихме всичко възможно за недопускане на лобистки текстове в законодателството, изтъкна Красимир Велчев и обясни, че това е щяло да стане по-лесно, ако е имало Закон за лобизма.

"Длъжници сме и на образованието", подчерта той. По думите му е изготвен добър закон за училищното и предучилищно образование, но не е стигнало времето за окончателното му приемане. Затова и ГЕРБ се надяват той да е приоритет на следващия парламент.

Красимир Велчев призна още, че безпрецедентно са замразени доходите на хората заради кризата. Красимир Велчев благодари на колегите си за честността и лоялността им. За мен беше чест да съм част от този екип, каза той и пожела следващият парламент да продължи да работи по всеотдаен начин.
"Бог да пази България!", заяви още той.

„Днес слагаме точка и изпращаме в историята най-слабия парламент след 1989 година."
Това заяви Ангел Найденов от БСП в декларация на ПГ в рамките на последното заседание на 41-вия парламент.
Той припомни, че и до днес сградата на НС е охранявана от полиция. „Днес правителството, парламентът и Бойко Борисов са във фризера", обяви още социалистът.

„Кадрите с рязането на лентички караха хората да сменят канала", заяви Найденов. „Мизерията стана начин на живот", обясни социалистът. Левицата е на мнение, че постната пица е станала символ на бюджетите на ГЕРБ, но се оказало в края на мандата, че за много хора няма и постна пица.
„Калинката и хората факли станаха символ на управлението ви", обърна се Найденов към мнозинството.

ГЕРБ остана само абревиатура, категоричен бе депутатът от БСП. Разпускането на 41 НС според него е необходимата крачка за изход от блатото, в което Борисов и ГЕРБ ни вкарали.

„Днес можем да кажем, че е денят на българската парламентарна демокрация", категоричен е червеният депутат. „Това е парламентът с най некачествените закони", обяви още Ангел Найденов и посочи, че именно 41-ят парламент може да се похвали с над 70 лобистки законодателни акта.

Социалистите акцентираха, че това е единственият парламент, в който бюджет се представя в отсъствието на кабинета, пак без премиера и министрите се дебатирали вотовете на недоверие. 41-ят парламент е с най-ярко бездушие и нечувствителност към социалните проблеми на обществото, смята Ангел Найденов.

Сега според него има шанс властта да се върне в ръцете на народа. „Нека да покажем, че в България има политици, които имат достойнство и заслужават уважение", заяви още той.

Бяхме опоненти, а не врагове, допълни социалистът и завърши с призива „България над всичко!".

Цецка Цачева с изказване от трибуната сложи край на парламентарните речи в това НС.

Преди да удари последния звънец тя прикани депутатите на традиционната обща снимка.

В 9.57 часа председателят на парламента удари последния звънец за край на 41-вото народно събрание.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини