0 °C

Бюджет 2013 - реалистичен, прецизен и оптимален

Със 17 гласа „за“ и 4 „въздържал се“ Общинският съвет прие предложения от кмета Ангел Папазов бюджет за 2013 година на проведената вчера сесия. 4 от точките в дневния ред бяха свързани с финансите на общината: Уточняване на стария бюджет, доклад за състоянието на общинския дълг, Програмата за управление и разпореждане с общинските имоти и  приемането на бюджета, инвестиционната програма и извънбюджетните сметки на общината за 2013г,

 Кметът взе думата на няколко пъти и даде обяснения и допълнения към тези точки.  Според него 2012-та е била най- тежката във финансово отношение година от мандата му. 1,5млн лв. са несъбраните задължения към хазната. Почти 1 милион е задължението на общината, с което се влиза в новата финансова година.

Красимира Александрова попита каква част от задълженията към общинската хазна няма да бъдат събрани поради давност, каква част са непотърсените и колко са на несъществуващи вече фирми, които няма да се разплатят. „Дали няма да се окаже, че от този милион и половина ще съберем 200-300 хиляди лева?“.  Председателката на ПГ на ГЕРБ постави под въпрос и милиона неразплатени от общината задължения. Не трябва ли към тях да прибавим преходния остатък от ТБО, който не се знае къде е?

Отговорът на Папазов беше, че по неофициални сведения 300 000лв са несъбираемите задължения. 128 000лв са възстановени до 15 февруари. За другите има изградена система – чрез НАП, чрез частен или обществен съдия- изпълнител. Преходния остатък от ТБО е 420 000 лв и е част от инвестиционната програма за 2013г.

Около дебата стана ясно, че има раздвижване в сферата на бизнеса, появили са се инвеститори.“Пещерска гроздова“ са готови да изкупуват земя и да създадат лозови масиви, чешка фирма проявява интерес  към имотите на „Стъклени камъни“ с идеята да отвори 100 работни места за изработване на елементи и електрическите системи на автомобил „Шкода“, до дни се очаква новите собственици на АДФ да обявят намеренията си. Новата Програма за управление и разпореждане с общинските имоти също предоставя лостове за събиране на наеми от неправомерно обработвани до сега общински земи. За това се ползва и опита на община Димитровград.

За пръв път от много години Илия Ганчев подкрепи проектобюджета. Той го определи като реалистичен, съхраняващ административния капацитет на общината и запазващ основните дейности като образование, култура и др. Все пак той се надява на актуализация,която да даде възможност да се дофинансира спорта в общината и да се намерят пари за мечтата му – изграждане на затревено футболно игрище.

Папазов нарече бюджета прецизиран, оптимален и реален и обеща да бъде изпълнен. „Може да не е най-добрия, но ще помогне да се променят нещата в общината в положителна посока“.

Светозар Славчев- председател на ПГ на БСП призова колегите си да подкрепят бюджета. В противен случай общината би излязла от релси и би изпаднала в състояние на безтегловност. Той също го определи като реалистичен, без празни обороти и кухи разходи. Социалистът е уверен, че приходната му част може да бъде изпълнена. Като плюс отчете, че в тази икономическа обстановка се запазва данъчната тежест, няма увеличение на данъците и таксите за административни услуги.  „Приветствам социалния подход и функции – каза той- Знам, че този бюджет няма да се хареса на някои хора, но е въпрос на здрав разум да го подкрепим. Нужен е строг финансов ред, за да се компенсира високата задлъжнялост на общината“.

Повече изказвания не бяха направени. Да подкрепят бюджета се вздържаха съветниците от ПГ наГЕРБ. Никой не се противопостави на предложението и то бе гласувано.  Местният парламент прие Бюджет 2013 в присъствието на почти всички директори на училища и детски градини, кметовете на населените места и няколко граждани на общината.

Теодора Кирякова

Б. ред.: Извиняваме се за допуснатата грешка 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
21 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
21 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
21 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
21 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
21 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
21 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
21 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
21 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
21 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
21 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
21 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
21 яну 2021

Случаен виц

Последни новини