27 °C

Бюджет 2013 - реалистичен, прецизен и оптимален

Със 17 гласа „за“ и 4 „въздържал се“ Общинският съвет прие предложения от кмета Ангел Папазов бюджет за 2013 година на проведената вчера сесия. 4 от точките в дневния ред бяха свързани с финансите на общината: Уточняване на стария бюджет, доклад за състоянието на общинския дълг, Програмата за управление и разпореждане с общинските имоти и  приемането на бюджета, инвестиционната програма и извънбюджетните сметки на общината за 2013г,

 Кметът взе думата на няколко пъти и даде обяснения и допълнения към тези точки.  Според него 2012-та е била най- тежката във финансово отношение година от мандата му. 1,5млн лв. са несъбраните задължения към хазната. Почти 1 милион е задължението на общината, с което се влиза в новата финансова година.

Красимира Александрова попита каква част от задълженията към общинската хазна няма да бъдат събрани поради давност, каква част са непотърсените и колко са на несъществуващи вече фирми, които няма да се разплатят. „Дали няма да се окаже, че от този милион и половина ще съберем 200-300 хиляди лева?“.  Председателката на ПГ на ГЕРБ постави под въпрос и милиона неразплатени от общината задължения. Не трябва ли към тях да прибавим преходния остатък от ТБО, който не се знае къде е?

Отговорът на Папазов беше, че по неофициални сведения 300 000лв са несъбираемите задължения. 128 000лв са възстановени до 15 февруари. За другите има изградена система – чрез НАП, чрез частен или обществен съдия- изпълнител. Преходния остатък от ТБО е 420 000 лв и е част от инвестиционната програма за 2013г.

Около дебата стана ясно, че има раздвижване в сферата на бизнеса, появили са се инвеститори.“Пещерска гроздова“ са готови да изкупуват земя и да създадат лозови масиви, чешка фирма проявява интерес  към имотите на „Стъклени камъни“ с идеята да отвори 100 работни места за изработване на елементи и електрическите системи на автомобил „Шкода“, до дни се очаква новите собственици на АДФ да обявят намеренията си. Новата Програма за управление и разпореждане с общинските имоти също предоставя лостове за събиране на наеми от неправомерно обработвани до сега общински земи. За това се ползва и опита на община Димитровград.

За пръв път от много години Илия Ганчев подкрепи проектобюджета. Той го определи като реалистичен, съхраняващ административния капацитет на общината и запазващ основните дейности като образование, култура и др. Все пак той се надява на актуализация,която да даде възможност да се дофинансира спорта в общината и да се намерят пари за мечтата му – изграждане на затревено футболно игрище.

Папазов нарече бюджета прецизиран, оптимален и реален и обеща да бъде изпълнен. „Може да не е най-добрия, но ще помогне да се променят нещата в общината в положителна посока“.

Светозар Славчев- председател на ПГ на БСП призова колегите си да подкрепят бюджета. В противен случай общината би излязла от релси и би изпаднала в състояние на безтегловност. Той също го определи като реалистичен, без празни обороти и кухи разходи. Социалистът е уверен, че приходната му част може да бъде изпълнена. Като плюс отчете, че в тази икономическа обстановка се запазва данъчната тежест, няма увеличение на данъците и таксите за административни услуги.  „Приветствам социалния подход и функции – каза той- Знам, че този бюджет няма да се хареса на някои хора, но е въпрос на здрав разум да го подкрепим. Нужен е строг финансов ред, за да се компенсира високата задлъжнялост на общината“.

Повече изказвания не бяха направени. Да подкрепят бюджета се вздържаха съветниците от ПГ наГЕРБ. Никой не се противопостави на предложението и то бе гласувано.  Местният парламент прие Бюджет 2013 в присъствието на почти всички директори на училища и детски градини, кметовете на населените места и няколко граждани на общината.

Теодора Кирякова

Б. ред.: Извиняваме се за допуснатата грешка 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Щадете нервите и здравето си. Гледайте на случващото се от към добрата му страна, защото със сигурност има такава. Ще ви се отдаде да намерите бързо решение на въпрос, имащ отношение към работата или бита ви. Бизнесмените ще подготвят или пристъпят към сделка или друга активност, носеща им добри доходи.
24 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Като истински прагматици, ще проучите възможностите, които имате и след това ще пристъпите към действие. Но не се ангажирайте с прекалено много задачи, за да не повишите напрежението и кръвното си. Бъдете по-внимателни към човек от обкръжението ви, той е добър към вас, а вие му обръщате гръб.
24 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добрите оценки за работата ви ще ускорят издигането ви в службата. С делови нюх ще предпочетете сътрудничеството с човек, което ще ви бъде от полза. В добро настроение, сред познати и близки хора вечерта ще споделяте впечатленията, които имате от приключило пътуване.
24 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Превърнете работата си днес в удоволствие. Предпоставките за това са много добри. Съдействието на колегите ви може да ви се стори подозрително, но е искрено, повярвайте. Има “опасност” да се сбъднат и най-смелите ви мечти, за това внимавайте какво си пожелавате. В любовта ви очакват споделени радости.
24 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приемете предизвикателствата в живота си като средство да сте будни и в крак с новостите. Благоприятна развръзка на личен проблем ще ви успокои и зареди с добри очаквания. Ще си изясните важен за вас въпрос и ще получите възможност да осъществите плановете си. Бизнес-делата ви навлизат в по-благоприятен период.
24 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
24 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Успешно ще придвижите напред делата си, така щото да доведат до финансово благополучие. Но това ще е съпроводено с напрежение и умора. Ще станете обект на внимание и интерес за някого и не бива да се показвате нервни. Повече се усмихвайте и работете върху себе си. Харесвани сте и това ви прави по-витални и добри.
24 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Въпроси, които не търпят отлагане ще бъдат на дневен ред. Възможно объркване ще ви накара да обмисляте ходовете си по-детайлно. Успехът ще насочи вниманието ви към факти, които до сега са ви убягвали. Все по-често ще се замисляте за цената на това, което правите и получавате.
24 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Промените, предизвикани от вас самите ще започнат да влияят и на обкръжението ви. Не винаги това ще им носи утеха, дори можете да станете обект на нездрав интерес от тяхна страна. Тихо приемете недоволството им и вярвайте, че работите в името на своето по-добро бъдеще.
24 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не по-малко имате нужда от спокойствие, затова не ставайте причина за дрязги и недоразумения днес. Не давайте обещания, които не сте в състояние да изпълните. Бъдете естествени и искрени, когато изразявате отношение към заобикалящите ви. Не се оправдавайте, а поемете отговорност за постъпките си.
24 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
24 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Приятно ви е да си мислите за предстоящата почивка, но засега трябва да се съсредоточите върху работата си. Не се преуморявайте и не поемайте чужди ангажименти. Вечерта прекарайте сред приятни за вас хора.
24 сеп 2020
Последни новини