4 °C

Бюджет 2013 - реалистичен, прецизен и оптимален

Със 17 гласа „за“ и 4 „въздържал се“ Общинският съвет прие предложения от кмета Ангел Папазов бюджет за 2013 година на проведената вчера сесия. 4 от точките в дневния ред бяха свързани с финансите на общината: Уточняване на стария бюджет, доклад за състоянието на общинския дълг, Програмата за управление и разпореждане с общинските имоти и  приемането на бюджета, инвестиционната програма и извънбюджетните сметки на общината за 2013г,

 Кметът взе думата на няколко пъти и даде обяснения и допълнения към тези точки.  Според него 2012-та е била най- тежката във финансово отношение година от мандата му. 1,5млн лв. са несъбраните задължения към хазната. Почти 1 милион е задължението на общината, с което се влиза в новата финансова година.

Красимира Александрова попита каква част от задълженията към общинската хазна няма да бъдат събрани поради давност, каква част са непотърсените и колко са на несъществуващи вече фирми, които няма да се разплатят. „Дали няма да се окаже, че от този милион и половина ще съберем 200-300 хиляди лева?“.  Председателката на ПГ на ГЕРБ постави под въпрос и милиона неразплатени от общината задължения. Не трябва ли към тях да прибавим преходния остатък от ТБО, който не се знае къде е?

Отговорът на Папазов беше, че по неофициални сведения 300 000лв са несъбираемите задължения. 128 000лв са възстановени до 15 февруари. За другите има изградена система – чрез НАП, чрез частен или обществен съдия- изпълнител. Преходния остатък от ТБО е 420 000 лв и е част от инвестиционната програма за 2013г.

Около дебата стана ясно, че има раздвижване в сферата на бизнеса, появили са се инвеститори.“Пещерска гроздова“ са готови да изкупуват земя и да създадат лозови масиви, чешка фирма проявява интерес  към имотите на „Стъклени камъни“ с идеята да отвори 100 работни места за изработване на елементи и електрическите системи на автомобил „Шкода“, до дни се очаква новите собственици на АДФ да обявят намеренията си. Новата Програма за управление и разпореждане с общинските имоти също предоставя лостове за събиране на наеми от неправомерно обработвани до сега общински земи. За това се ползва и опита на община Димитровград.

За пръв път от много години Илия Ганчев подкрепи проектобюджета. Той го определи като реалистичен, съхраняващ административния капацитет на общината и запазващ основните дейности като образование, култура и др. Все пак той се надява на актуализация,която да даде възможност да се дофинансира спорта в общината и да се намерят пари за мечтата му – изграждане на затревено футболно игрище.

Папазов нарече бюджета прецизиран, оптимален и реален и обеща да бъде изпълнен. „Може да не е най-добрия, но ще помогне да се променят нещата в общината в положителна посока“.

Светозар Славчев- председател на ПГ на БСП призова колегите си да подкрепят бюджета. В противен случай общината би излязла от релси и би изпаднала в състояние на безтегловност. Той също го определи като реалистичен, без празни обороти и кухи разходи. Социалистът е уверен, че приходната му част може да бъде изпълнена. Като плюс отчете, че в тази икономическа обстановка се запазва данъчната тежест, няма увеличение на данъците и таксите за административни услуги.  „Приветствам социалния подход и функции – каза той- Знам, че този бюджет няма да се хареса на някои хора, но е въпрос на здрав разум да го подкрепим. Нужен е строг финансов ред, за да се компенсира високата задлъжнялост на общината“.

Повече изказвания не бяха направени. Да подкрепят бюджета се вздържаха съветниците от ПГ наГЕРБ. Никой не се противопостави на предложението и то бе гласувано.  Местният парламент прие Бюджет 2013 в присъствието на почти всички директори на училища и детски градини, кметовете на населените места и няколко граждани на общината.

Теодора Кирякова

Б. ред.: Извиняваме се за допуснатата грешка 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Прекалено припрени и раздразнителни сте днес. Неприятното е, че това може да се отрази на работата ви, която също е с променлив успех. Тъкмо сега не позволявайте да ви влияят емоции, имате шансове за реализация на професионалното поприще. Взимате решение, което ще се окаже много важно за бъдещето ви.
01 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
01 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би най-сетне ще успеете да разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате остра необходимост от промяна и същевременно не знаете кое точно да промените. Едно от решенията е просто да освежите обстановката в жилището си като разместите мебелите или промените цвета на стените.
01 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
01 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Едно предизвикателство ще ви мобилизира и мотивира да дадете всичко от себе си. Приятелите ви ще се отзоват на нуждите ви, но вие сте длъжни да не забравяте този жест. Допълнителни доходи ще ви позволят да осъществите мечтано пътуване или да заделите таксата за обучението на децата. Пазете нервите си.
01 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Приведете в активност себе си, и ако може хората около вас. Денят е важен със свършената работа и с посланията, които ще дадете на света. Обърнете внимание на онези въпроси, които до сега са стояли на втори план и въпреки затрудненията си ги решете. Приятел има нужда от съдействието ви, не му отказвайте.
01 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е благоприятен за изглаждане на недоразумения с хората около вас. Разумно е да се извините, щом сте сгрешили и да продължите ведро напред. Възможно е да срещнете човека, когото отдавна търсите. Става дума за любов, но не бъдете прибързани. Работното място ще ви предложи нови предизвикателства.
01 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Притежавате завидна издръжливост и се оказвате по-устойчиви от околните на всякакви затруднения. Проблем може да се окаже обаче нещо, което е трябвало отдавна да свършите и не сте успели. Намерете време за всичките си ангажименти, като не подценявате нито един от тях. Вечерта ще се окажете на място, където ще сте обградени с внимание.
01 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В добро настроение ще премине денят ви, насищайки атмосферата около себе си с ведрина и хубави емоции. Добронамерени сте и сте готови да помагате на всеки, имащ нужда от подкрепата ви. Можете да го постигнете с конкретни дела, като се съобразите с желанията им. Това ще ви спечели уважение и привързаност.
01 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Амбицирани сте да се справите без отлагане с въпроси, които ви създават притеснения и ще го направите. Паралелно с това, със самочувствие и в добро състояние на духа, ще налагате идеите си, убедени в правотата им. Бъдете гъвкави и не поставяйте условия там, където срещате съгласие.
01 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят ви ще премине според очакванията, разбира се с малки изключения. За да елиминирате неприятните изненади бъдете толерантни и по-смирени. Има какво да научите от онези, които не одобрявате. Можете да имате повече, стига да не стигате до крайности в мисленето и поведението си.
01 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни, за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към него и да импровизирате. Важното е да бъдете себе си. Доверете се на интуицията си. Едва ли ще ви подведе.
01 апр 2020
Последни новини