Бюджет 2013 - реалистичен, прецизен и оптимален

Със 17 гласа „за“ и 4 „въздържал се“ Общинският съвет прие предложения от кмета Ангел Папазов бюджет за 2013 година на проведената вчера сесия. 4 от точките в дневния ред бяха свързани с финансите на общината: Уточняване на стария бюджет, доклад за състоянието на общинския дълг, Програмата за управление и разпореждане с общинските имоти и  приемането на бюджета, инвестиционната програма и извънбюджетните сметки на общината за 2013г,

 Кметът взе думата на няколко пъти и даде обяснения и допълнения към тези точки.  Според него 2012-та е била най- тежката във финансово отношение година от мандата му. 1,5млн лв. са несъбраните задължения към хазната. Почти 1 милион е задължението на общината, с което се влиза в новата финансова година.

Красимира Александрова попита каква част от задълженията към общинската хазна няма да бъдат събрани поради давност, каква част са непотърсените и колко са на несъществуващи вече фирми, които няма да се разплатят. „Дали няма да се окаже, че от този милион и половина ще съберем 200-300 хиляди лева?“.  Председателката на ПГ на ГЕРБ постави под въпрос и милиона неразплатени от общината задължения. Не трябва ли към тях да прибавим преходния остатък от ТБО, който не се знае къде е?

Отговорът на Папазов беше, че по неофициални сведения 300 000лв са несъбираемите задължения. 128 000лв са възстановени до 15 февруари. За другите има изградена система – чрез НАП, чрез частен или обществен съдия- изпълнител. Преходния остатък от ТБО е 420 000 лв и е част от инвестиционната програма за 2013г.

Около дебата стана ясно, че има раздвижване в сферата на бизнеса, появили са се инвеститори.“Пещерска гроздова“ са готови да изкупуват земя и да създадат лозови масиви, чешка фирма проявява интерес  към имотите на „Стъклени камъни“ с идеята да отвори 100 работни места за изработване на елементи и електрическите системи на автомобил „Шкода“, до дни се очаква новите собственици на АДФ да обявят намеренията си. Новата Програма за управление и разпореждане с общинските имоти също предоставя лостове за събиране на наеми от неправомерно обработвани до сега общински земи. За това се ползва и опита на община Димитровград.

За пръв път от много години Илия Ганчев подкрепи проектобюджета. Той го определи като реалистичен, съхраняващ административния капацитет на общината и запазващ основните дейности като образование, култура и др. Все пак той се надява на актуализация,която да даде възможност да се дофинансира спорта в общината и да се намерят пари за мечтата му – изграждане на затревено футболно игрище.

Папазов нарече бюджета прецизиран, оптимален и реален и обеща да бъде изпълнен. „Може да не е най-добрия, но ще помогне да се променят нещата в общината в положителна посока“.

Светозар Славчев- председател на ПГ на БСП призова колегите си да подкрепят бюджета. В противен случай общината би излязла от релси и би изпаднала в състояние на безтегловност. Той също го определи като реалистичен, без празни обороти и кухи разходи. Социалистът е уверен, че приходната му част може да бъде изпълнена. Като плюс отчете, че в тази икономическа обстановка се запазва данъчната тежест, няма увеличение на данъците и таксите за административни услуги.  „Приветствам социалния подход и функции – каза той- Знам, че този бюджет няма да се хареса на някои хора, но е въпрос на здрав разум да го подкрепим. Нужен е строг финансов ред, за да се компенсира високата задлъжнялост на общината“.

Повече изказвания не бяха направени. Да подкрепят бюджета се вздържаха съветниците от ПГ наГЕРБ. Никой не се противопостави на предложението и то бе гласувано.  Местният парламент прие Бюджет 2013 в присъствието на почти всички директори на училища и детски градини, кметовете на населените места и няколко граждани на общината.

Теодора Кирякова

Б. ред.: Извиняваме се за допуснатата грешка 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини