Куп оставки в научния фонд, Борисов поиска анулиране на конкурса

Шестима членове на Изпълнителния съвет на фонд "Научни изследвания" (ФНИ) са си подали оставките, каза на пресконференция министърът на образованието акад. Стефан Воденичаров, цитиран от БТА.

Това са Дончо Хрусанов, Емил Ботев, Георги Русев, Мария Видолова, Владимир Петров и Христо Петров.
Общо девет са членовете на Изпълнителния съвет на фонда.

Министър Воденичаров съобщи, че е отменил класираните проекти в последната конкурсна сесия на фонда в направленията "Педагогика" и "Мултидисциплинарни изследвания".

На пресконференцията присъстваха ректори, учени, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. На нея дойде и премиерът Бойко Борисов.

Учени поискаха от премиера и от министър Стефан Воденичаров да бъде касирана цялата конкурсна сесия във ФНИ. Христо Лафчиев от БАН заяви, че 14,8-те милиона лева от конкурсната сесия за проекти трябва да се върнат.
"И аз съм печелил проекти, боли ме, но трябва да се върнат парите", коментира Лафчиев.
Отмяната на проектите в направленията "Педагогика" и "Мултидисциплинарни изследвания" - общо за 6 млн. лева е правилна, защото "тези пари бяха предназначени за открадване", каза Лъчезар Аврамов от БАН.

"Моето мнение е, че трябва да се анулира целият конкурс във фонда "Научни изследвания", заяви премиерът. Той съобщи, че всички материали от проверката за ФНИ са предадени в прокуратурата.

„Това, което е зависело от мен, съм го направил. Сега трябва да се разберете. Това, което поискахте – министър, фонд, съм ви изчистил терена. Моят съвет към вас е – намерете най-добрия арбитър между вас. Ние не може да сме ви арбитър. Проявете още малко търпение. Преди 15 дена имахме една ситуация, сега нещата са други. Моля ви за търпение и мъдрост”, коментира Борисов, цитиран от "Фокус".
По думите му, „разбирам, че съм взел най-правилното решение с отстраняването на министъра”.

Борисов припомни, че и през 2008 г. е имало проверка във ФНИ, но попита учените "Станишев среща ли се с вас, даде ли я на прокуратурата?”.

Преди дни Съветът на ректорите предложи управител на ФНИ да стане бившият ректор на ХТМУ доц. Борис Стефанов, както и всички настоящи членове на Изпълнителния съвет на фонда да подадат оставка.
По-рано във фонда бях открити скандални нарушения, които доведоха до оставката на Сергей Игнатов.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини