Харманлийски винар лекува устите на атонските монаси

Д-р Ангелов/вдясно, с черните очила/ е култова личност Харманли

Интересен съпътстващ метод за профилактика и лечение на кариеси практикува харманлийският стоматолог д-р Стефан Ангелов. Веднъж годишно, той зарежда монасите от манастира „Света Гора” в Атон с хубаво червено вино. И понеже, за съжаление, устното здраве не се изчерпва само с липсата на кариеси, веднъж годишно жителите на светата обител сядат на зъболекарския стол за преглед и лечение.

Комбинираният метод се отразява добре на устите на монасите, които според мълвата били и много послушни пациенти.

Иновацията е възможна, понеже д-р Ангелов е най-добрият стоматолог сред винарите и най-добрия винар след стоматолозите. Докторът всъщност е и крупен винопроизводител в харманлийско. Негова е винарната „Малката звезда” по пътя Харманли-Тополовград. Там ежегодно бизнесменът прави приношение на бог Бакхус по новия стил на Трифон Зарезан-1-ви февруари. Не по-малко от 100 души взеха участие и в тазгодишното ритуално напояване на земята с рубинения еликсир. Традиционното зарязване на лозовите пръчки от огромния масив край винарната, стана под благословията на архиерейският наместник на Харманли, поп Атанасий.

Що се отнася до докторът, той е една от най-колоритните личности в региона. Зъболекар от дълго време, той взима решение да се изсели в Германия веднага след началото на демократичните промени-1989-та година. Там практикува професията си и с чест защитава реномето на българският зъболекар. Дари заради неповторимото харманлийско вино или заради носталгия, докторът се връща в родината и се захваща с бизнес. По някое време се споразумява да доставя вино за религиозните обичаи в атонския манастир и по съвместителство започва да лекува зъбите на монасите.

Г.Христов

Неговата винарна има пряка връзка с монашеската общност, даже и в Атон
Приношението на Бакхус става точно на 1-ви февруари
За здраве и берекет
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини