В службата се издигат най-много самовлюбените и психопатите

В службата се издигат най-много самовлюбените и психопатите, твърди в новата си книга Оливър Джеймс - един от най-уважаваните психолози на Великобритания "Огледайте се около вас и веднага ще откриете психопатите, последователите на Макиавели и нарцистичните натури в офиса. Трите категории хора с психични дисфункции най-стремглаво прогресират", пише Оливър Джеймс.

В първата категория, тази на психарите, най-често попадат началниците. Те се борят за надмощие и внимание, като не им мигва окото, когато трябва да смачкат останалите. Вторият тип са служителите интриганти, последователи на Макиавели. За тях целта оправдава средствата и те нямат никакви морални задръжки, стигат да постигнат своето. Нарцисите в офиса пък непрекъснато занимават околните със себе си и колкото и да са досадни за колегите, на тях гледат с добро око началниците.

Според Оливър Джеймс, съществува и четвърта категория дисфункционални служители, която сумира в едно първите три. Но всички те са много опасни, защото се характеризират с липса на съчувствие и състрадание към останалите, което бързо ги изстрелва нагоре в служебната йерархия.

В офиса през изминалите 30 години все по-често се издигат хора от четвъртия тип, обладаващи всички отрицателни черти с девиационна психика. Това се дължи на факта, че на работното място няма дефинирани критерии за това що е успех и провал. В своята книга "Office Politics" Оливър Джеймс алармира, че "нормалните" служители, без психични отклонения, могат да се окажат главните жертви и губещи в службата. Поради тази причина те трябва да се подготвят как да съжителстват с "любимците" в йерархията, допълват от БТА.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини