10-класник с медал за усет към доброто вино

Георги Мирчев и неговата учителка по биология Магдалена Чучева. Подготовката по химия била на Дияна Костадинова, а по физика-на Румяна Маринова

Десетокласникът в ГПЧЕ „Асен Златаров“-Хасково, Георги Мирчев получи медал за второ място на национално състезание по ключови компетентности, провело се в Пазарджик в края на миналата година. Едва сега станаха ясни призьорите. За разлика от обичайните полета в които се изявява Езиковата, този път успехът идва в природните науки-Биология, Химия и Физика. Постижението е още по ценно, защото гимназията няма обособени профили по тази науки.

С още 5-ма ученици от различни училища в страната, Георги решавал тежък теоретичен тест и още по-тежки практически задачи. Изпитанието било да се оцени дали дали от даден гроздов сок, ще стане хубаво вино. Като човек от винарски край, Георги веднага преценил кои са подходящите сортове за качествен еликсир и подложил сока на редица тестове, а резултатите-на изчисления. Накрая, след здраво главоблъскане, младежът и колегите му заключили - от тоя сок не става вино. Дори и лошо. Просто сокът имал мижавите 14 % захарност. А всеки винар в хасковско би обяснил дори и в просъница, че шарата трябва да бъде поне 24-26 захарни градуса, за да стане виното качествено. Минимумът пък бил 18 %.

Георги Мирчев не се интересува от вино, и на родителите не им било интересно. Момчето не изхожда от личен опит, а просто има разностранни интереси. Той е един от 8-те възпитаници на местната Езикова, които вчера минаха интервю с професори от английски и американски университети. При успех, децата могат да получат 1 или 2-годишна пълна стипендия за следване.

В Езиковата ценят успеха на момчето си, защото е едно от само двете деца от хасковско които представяха областта в националното състезание по ключови компетентности. Рангът му е доста по висок от този на олимпиада, защото олимпиадите са по учебен материал, а ключовите компетентности-не.

Регламентът включвал няколко кръга, като до финалния етап се допускали само 60-те най-добри деца в съответните науки. Те се разделяли в 10 отбора от по 6 души, 3 момчета и 3 момичета. Освен че не се познават, децата са и на различни възрасти/ 7 до 12 клас/. Оценя се и работата в екип на състезателите, понеже резултатът винаги е колективен.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини