Лирици и хумористи посрещнаха Апокалипсиса със смях и музика във Военния клуб

Елисавета Вакавлиева откри вечерта

Лирици и хумористи посрещнаха със смях и песни пророкувания Апокалипсис на връх Игнажден във Военния клуб в Кърджали. Срещата бе посветена ва големия християнски празник Коледа и свързаната с него благотворителност. Освен кърджалийски творци, се чакаха и гости от Хасково, но те бяха респектирани от непочистени пътища. Присъстващите се шегуваха, че армията трябва да пусне бетеери за да докарат хасковските поети. Оказа се обаче,че в Кърджали са останали само трима униформени военни. Техника отдавна няма. От Стара Загора обаче ,без да се страхува от ледените шосета пристигна поетесата Елена Мури. Любителите на красивата словестност дариха пари за децата на загиналите военни . Наред със сериозното те се шегуваха с предсказанията за края на света.

Вечерта бе открита с акустични изпълнения на младите Тодор и Милена, които представиха свои композиции за китара и флайдръм. За присъстващите флайдръма бе нещо напълно непознато. Оказа се, че е изобретен през 2000 година и се прави от стари газови бутилки.

На конвенционални инструменти за доброто настроение на присъстващите се погрижиха от квартета “Еделвайс” със своя реперпоар от стари градски песни. Естествено първо се започна със песен за Кърджали.

Първа свои стихове чете Елишсавета Вакавлиева. Вкаменил се е гласът ми и не мога да заплача, тези думи прозвучаха сякаш в памет на загиналите български воини. Елена Мури раздаде на присъстващите последната си стихосбирка и албуми със свои картини. Те вече са известни сред българските общности в Полша ,Кипър и Шри ланка. Тя прочете стихове за Исусов връх край Кърджали, като го определи като белязано от Бога място с изключителна енергия. Тя уточни ,че става дума за манастирчето над Резбарци. Своя лирика четоха Лиляна Деликирова, Стоян Авджиев и Велдан Сефер. Минка Ганева отправи Благослов. Венцислав Стайков наблега на хумора. Оказа се,че краят на света ще бъде в същност традиционния край за прасетата преди Коледа. Старите пушки Малин Кацаров и Тодор Мухтаров разсмяха присъстващите с хумор на шопски и франгаджийски. Присъстващите ги разбраха без преводачи.

Всеки от гостите бе донесъл по бутилка. Всички се обединиха около идеята, че където няма градус,няма и радост.

 

Георги Кулов

акустичните изпълнения на младите
Неостаряващите "Еделвайс"
Танците
Цвете на признателност
Малин Кацаров чете на шопски
И Тодор Мухтаров наблегна на майчиния си език
Всеки даде своята лепта за децата на българските воини
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини