11 °C

Седмицата "Европа - България" - комплимент за читалището

5-те години членство на България в Европа станаха повод за  три изключително приятни преживявания за децата в Първомай, техните родители и любителите на класическата музика. Партньор на Областната управа в отбелязването на годишнината беше ОНЧ „Св.св. Кирил и Методий“. Иван Караславов – управител на читалищното настоятелство – определи като комплимент към институцията поканата именно читалището в Първомай да се включи в тази инициатива. Три от петте областни инициативи в седмицата "Европа - България" се случиха именно тук.  За по- малко от месец бяха организирани изложба, детски спектакъл и бяха поканени за лектория музикантите от „Аd libitum”.

Честването беше открито на 5 декември с изложба на Детската приложна студия с ръководител Зорка Каразапрянова. В изложбата „Европа – България”са включени рисунки на децата по темата за българските традиции и европейските ценности. В тях витае и духът на Коледа. Желаещите все още могат да разгледат творбите на малките художници, подредени във фоайето на втория етаж на читалището.

Изложбата беше открита от Иван Караславов, който връчи грамоти на малчуганите за отлично представяне в Европейската седмица.

Час по-късно, в пленарната зала на Общината, започна второто събитие, посветено на годишнината. Мажоретен и танцов състав при СОУ „Проф. д-р Асен Златаров”, вокална група на ОУ „Св.св. Кирил и Методий” и деца от Центъра за сценични изкуства при читалището обединиха усилията си под ръководството на Теодора Кирякова в спектакъл „Герои от европейската приказна съкровищница.” Пред публиката оживяха героите от популярни приказки на европейски автори:  „Трите прасенца”, „Цветята на малката Ида” от Андерсен, „Малкият принц” от Антоан Екзюпери, „Пинокио” от Карло Колоди, „Седемте козлета” от Братя Грим и „Алиса в страната на чудесата” от Луис Карол.

С много ентусиазъм, емоция и талант децата изпълниха сцената на общинската зала. Почти сто участници във великолепния спектакъл спечелиха аплодисментите на публиката.

 На финала председателят  Караславов, като организатор на събитието, благодари на децата и техните ръководители – Гинка Димова, Ангелина Кръстева, Ваня Павлова и разбира се на главния художествен ръководител Теодора Кирякова, като им връчи цветя и грамоти за участието им в седмицата „Европа – България”.

А малки и големи артисти получиха лакомства, осигурени от читалището и семейство Христина и Веселин Аргирови – родители на един от участниците.   

Любителите на класическата музика от Първомай имаха възможността да се насладят на изпълненията на трио „ AD  LIBITUM” от гр. Пловдив, събрани в концерт-лектория  под наслов „Майстори и шедьоври на европейската музикална култура”.

Концертът се състоя на 7 декември от 18.00 часа в ритуалната зала на Образцово „Народно читалище св. св. Кирил и Методий – 1894 г. ” в града. Гост на музикалното събитие беше кметът Ангел Папазов.

Злателина Коларова – пиано, Евгения Ночева – цигулка, и двете добре познати на първомайци, и Алексан Чобанов – контратенор и виолончело доставиха удоволствие на публиката, изпълнявайки произведенията на едни от най- големите майстори на класическата музика.

 Концертът започна с Ария на Й. С. Бах, след което музикалната разходка включи Брамс, Моцарт, Крайслер, Скарлати, Паганини. Освен удоволствията от изпълненията, публиката се запозна с биографиите на творците и историята на създаване на представените шедьоври.

Мануел де Файя, Масне, Сен-Санс, Сезар Франк, Бела Барток, Виенявски и Дворжак бяха включени във втората част на концерта.

Със „Севдана” и „Леле, Яно” от Георги Златев – Черкин, триото финишира стилния концерт, а публиката им стана на крака.

Освен благодарност и цветя, гостите получиха и покани да гостуват отново по време на Майските културни празници в града.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Поставили сте си задачи, за които ще ви е нужна повече енергия. Съсредоточете се върху по-близките си цели, дългосрочните оставете за по-късен етап. Едно запознанство може да прерасне в по-сериозна връзка. Вие сте готови за промяната, която следва и сте наясно, че тя ще ви наложи и ограничения, но няма да съжалявате.
22 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Търсете промяната, предизвикателствата поддържат духа ви силен. Работете за приключване на вече започнати задачи, като не забравяте и за домашните задължения. С приятели ще се разведрите, обменяйки мисли и енергия. В професионален план се очертават полезни срещи. Подробностите от бита също ще привлекат вниманието ви.
22 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Популярността, за която отдавна мечтаете днес ще ви навести. Стараейки се да сте сред първите ще поемете риск, за който не сте мислили преди. Не се притеснявайте, няма да ви навреди, напротив. Обещания за по-тясно обвързване ще получите или ще дадете. Те могат да имат отношение както към деловите ви задачи, така и към конкретен човек.
22 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще продължите да се трудите с желание и ентусиазъм, имайки енергия и добро настроение. Имате конкретни планове, но все още не сте проучили възможностите как да ги реализирате. Ще споделите намеренията си с партньора и заедно ще работите за да устроите по-добре личния си живот.
22 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Природата ви е дарила с устремност и плам - комбинация, която ви дарява с изисканост и приспособимост, с късмет и ярка интелигентност. Това не са комплименти а залог за успех. Няма да е излишно, ако все пак не се главозамаете, и не забравите, че съществува едно качество наречено скромност. Положете усилия, ако трябва за да си го отгледате и съхраните, за да го имате за дълго.
22 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Наследствени имоти ще занимават мислите ви и ще ви създават повече грижи, което ще отнеме голяма част от времето ви.С вроденото си великодушие ще отхвърлите с усмивка обзелите ви съмнения към определен човек. Днес някой е приготвил чудесна изненада за вас. Не позволявайте да ви диктуват условия, които не са ви изгодни. Нуждеаете се от повече съсредоточеност и лесно ще се справите с трудностите.
22 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Устремени сте към промяна и това ви вълнува. Неудовлетворението не е добър съветник и не бива да се поддавате на влиянието му. Заемете се с дела, които ще ви накарат да се почувствате по-добре. Включете и приятелите си, като не забравяте и интимния си партньор.
22 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Действията ви карат хората около вас да ви се възхищават. Наистина успявате да подредите делата си така, че да не остане нещо, от което бихте могли да сте недоволни. В личен план се радвате на споделени чувства от страна на човека, с когото сте обвързани емоционално. Ще останете очаровани.
22 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Добронамереността ви към околните ще се възнагради. С желание ще ви помагат и напътстват, стига да не пренебрегвате нечие внимание. Любовта ще ви вдъхнови и подтикне към творчески подход в работата. Започвате нов проект, и ще се изненадата от добрия прием, на който ще се радвате.
22 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е чудесен за вас и показателни в това отношение са радостните събития, които ще ви преследват през целия ден. Не подценявайте късмета си и отделете време за да изгладите недоразуменията с ваш близък. Със сигурност ще успеете.
22 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очертават се забавни мигове с ваши близки. Настроени сте авантюристично, а и обстоятелствата са подходящи за целта. Имате възможности сред които можете да избирате и вие няма да се поколебаете да влезнете в ролята на онези, които решават вместо другите. Бъдете по-внимателни със здравето си и не го подлагайте на изпитания.
22 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Програмата ви за днес ще е натоварена, но приемете предизвикателствата. Бъдете старателни и с качествата, които притежавате, ще постигнете върхове. Вечерта с удоволствие ще се насладите на присъствието на човек, когото харесвате. Имате толкова неща да споделите, че нощта може и да не стигне.
22 окт 2020
Последни новини