4 °C

Седмицата "Европа - България" - комплимент за читалището

5-те години членство на България в Европа станаха повод за  три изключително приятни преживявания за децата в Първомай, техните родители и любителите на класическата музика. Партньор на Областната управа в отбелязването на годишнината беше ОНЧ „Св.св. Кирил и Методий“. Иван Караславов – управител на читалищното настоятелство – определи като комплимент към институцията поканата именно читалището в Първомай да се включи в тази инициатива. Три от петте областни инициативи в седмицата "Европа - България" се случиха именно тук.  За по- малко от месец бяха организирани изложба, детски спектакъл и бяха поканени за лектория музикантите от „Аd libitum”.

Честването беше открито на 5 декември с изложба на Детската приложна студия с ръководител Зорка Каразапрянова. В изложбата „Европа – България”са включени рисунки на децата по темата за българските традиции и европейските ценности. В тях витае и духът на Коледа. Желаещите все още могат да разгледат творбите на малките художници, подредени във фоайето на втория етаж на читалището.

Изложбата беше открита от Иван Караславов, който връчи грамоти на малчуганите за отлично представяне в Европейската седмица.

Час по-късно, в пленарната зала на Общината, започна второто събитие, посветено на годишнината. Мажоретен и танцов състав при СОУ „Проф. д-р Асен Златаров”, вокална група на ОУ „Св.св. Кирил и Методий” и деца от Центъра за сценични изкуства при читалището обединиха усилията си под ръководството на Теодора Кирякова в спектакъл „Герои от европейската приказна съкровищница.” Пред публиката оживяха героите от популярни приказки на европейски автори:  „Трите прасенца”, „Цветята на малката Ида” от Андерсен, „Малкият принц” от Антоан Екзюпери, „Пинокио” от Карло Колоди, „Седемте козлета” от Братя Грим и „Алиса в страната на чудесата” от Луис Карол.

С много ентусиазъм, емоция и талант децата изпълниха сцената на общинската зала. Почти сто участници във великолепния спектакъл спечелиха аплодисментите на публиката.

 На финала председателят  Караславов, като организатор на събитието, благодари на децата и техните ръководители – Гинка Димова, Ангелина Кръстева, Ваня Павлова и разбира се на главния художествен ръководител Теодора Кирякова, като им връчи цветя и грамоти за участието им в седмицата „Европа – България”.

А малки и големи артисти получиха лакомства, осигурени от читалището и семейство Христина и Веселин Аргирови – родители на един от участниците.   

Любителите на класическата музика от Първомай имаха възможността да се насладят на изпълненията на трио „ AD  LIBITUM” от гр. Пловдив, събрани в концерт-лектория  под наслов „Майстори и шедьоври на европейската музикална култура”.

Концертът се състоя на 7 декември от 18.00 часа в ритуалната зала на Образцово „Народно читалище св. св. Кирил и Методий – 1894 г. ” в града. Гост на музикалното събитие беше кметът Ангел Папазов.

Злателина Коларова – пиано, Евгения Ночева – цигулка, и двете добре познати на първомайци, и Алексан Чобанов – контратенор и виолончело доставиха удоволствие на публиката, изпълнявайки произведенията на едни от най- големите майстори на класическата музика.

 Концертът започна с Ария на Й. С. Бах, след което музикалната разходка включи Брамс, Моцарт, Крайслер, Скарлати, Паганини. Освен удоволствията от изпълненията, публиката се запозна с биографиите на творците и историята на създаване на представените шедьоври.

Мануел де Файя, Масне, Сен-Санс, Сезар Франк, Бела Барток, Виенявски и Дворжак бяха включени във втората част на концерта.

Със „Севдана” и „Леле, Яно” от Георги Златев – Черкин, триото финишира стилния концерт, а публиката им стана на крака.

Освен благодарност и цветя, гостите получиха и покани да гостуват отново по време на Майските културни празници в града.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Прилагайки знанията и опита си, успешно ще се включите в изпълнението на професионална или друга задача, с която ще подобрите финансите си. Други ще споделят времето си с приятели в общи занимания или развлечения. Преди да поемете ангажимент към други хора, помислете, защото може да се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото предполагате.
26 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Каквито и предложения да получите днес, свързани ли са с нерви и напрежение, подминете ги смело. Погрижете се за вътреш-ната си хармония и спокойствие и си осигурете пълна почивка в семейството. Заниманията на открито - туризъм, плуване или игра с децата са все неща, от които се нуждаете, и които ще ви тони-зират. Вечерта очаквайте гости от далече.
26 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
26 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще задълбочите връзката си с човек, с когото ви свързват не само бизнес-отношения, но и приятелски чувства. Това ви помага пълноценно да се развивате, спокойни и съсредоточени. Във възможностите ви е заедно да постигнете всичко, което намирате за полезно и необходимо. Размяна на гостувания с приятели или роднини.
26 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Използвайте пълноценно днешния ден. Ще придвижите напред делата си и ще подготвите условията за бъдещи бизнес-сделки. Периодът е силен и за личните ви изяви. Творците ще се радват на добра оценка от публиката и критиката. С изкуството си ще доставите наслада в душите на много хора.
26 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да ви липсват емоции, които могат и да променят плановете ви за бъдещето. Анализирайте даденостите и ако сте убедени в правотата на мислите си, не се колебайте да действате. Бъдете по-решителни и ще успеете. Очертава се пътуване, което ще ви направи по-романтични и отпочинали.
26 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
26 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Напълно наясно сте с целите и възможностите си и това ви прави много по-устойчиви в сравнение в конкурентите ви. Не предприемате излишни рискове, като предпочитате да работите бавно и сигурно. Едва ли някой ще успее да ви изненада с нещо, вие просто изпреварвате чуждите идеи. В личен план запознанството с магнетична личност силно ще ви развълнува.
26 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Прекарвате този ден извън дома си в срещи с различни хора. Общуването е начин на живот за вас и вие едва ли сте в състояние да прекарате много време сами. В личен план се радвате на подчертания интерес на забележителна личност към вас. Добре ще е ако се възползвате от добрите шансове, които имате. Приятел ще ви помоли за услуга, не му отказвайте.
26 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Чувствате се добре и с интерес ще приемете предизвикателствата на деня. Заемете се с личните си дела и денят ви ще бъде ползотворен. Не се притеснявайте да бъдете искрени с ваши близки. Имате за разрешаване домашни проблеми. Децата ще ви поискат съвет и помощ. Изслушайте ги внимателно. Можете да бъдете наистина близки с тях.
26 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Няма да ви е скучно, ще има върху какво да мислите и какво да правите. Много от вас ще се отдадат на професионалните си ангажименти, но и домът ще им наложи изискванията си. Ще ви вълнува интимната страна на живота ви и ще проявите силен интерес към някой, който ви се харесва.
26 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и интерес ще се посветите на работата си, очаквайки добри развития. И не грешите, предстоят развръзки, които ще ги ускорят. Избягвайте да спорите и проявете търпимост към мнения, несъвпадащи с вашите. В следобедните часове ще общувате с хора, чиито желания съвпадат с вашите.
26 фев 2021
Последни новини