33 °C

Седмицата "Европа - България" - комплимент за читалището

5-те години членство на България в Европа станаха повод за  три изключително приятни преживявания за децата в Първомай, техните родители и любителите на класическата музика. Партньор на Областната управа в отбелязването на годишнината беше ОНЧ „Св.св. Кирил и Методий“. Иван Караславов – управител на читалищното настоятелство – определи като комплимент към институцията поканата именно читалището в Първомай да се включи в тази инициатива. Три от петте областни инициативи в седмицата "Европа - България" се случиха именно тук.  За по- малко от месец бяха организирани изложба, детски спектакъл и бяха поканени за лектория музикантите от „Аd libitum”.

Честването беше открито на 5 декември с изложба на Детската приложна студия с ръководител Зорка Каразапрянова. В изложбата „Европа – България”са включени рисунки на децата по темата за българските традиции и европейските ценности. В тях витае и духът на Коледа. Желаещите все още могат да разгледат творбите на малките художници, подредени във фоайето на втория етаж на читалището.

Изложбата беше открита от Иван Караславов, който връчи грамоти на малчуганите за отлично представяне в Европейската седмица.

Час по-късно, в пленарната зала на Общината, започна второто събитие, посветено на годишнината. Мажоретен и танцов състав при СОУ „Проф. д-р Асен Златаров”, вокална група на ОУ „Св.св. Кирил и Методий” и деца от Центъра за сценични изкуства при читалището обединиха усилията си под ръководството на Теодора Кирякова в спектакъл „Герои от европейската приказна съкровищница.” Пред публиката оживяха героите от популярни приказки на европейски автори:  „Трите прасенца”, „Цветята на малката Ида” от Андерсен, „Малкият принц” от Антоан Екзюпери, „Пинокио” от Карло Колоди, „Седемте козлета” от Братя Грим и „Алиса в страната на чудесата” от Луис Карол.

С много ентусиазъм, емоция и талант децата изпълниха сцената на общинската зала. Почти сто участници във великолепния спектакъл спечелиха аплодисментите на публиката.

 На финала председателят  Караславов, като организатор на събитието, благодари на децата и техните ръководители – Гинка Димова, Ангелина Кръстева, Ваня Павлова и разбира се на главния художествен ръководител Теодора Кирякова, като им връчи цветя и грамоти за участието им в седмицата „Европа – България”.

А малки и големи артисти получиха лакомства, осигурени от читалището и семейство Христина и Веселин Аргирови – родители на един от участниците.   

Любителите на класическата музика от Първомай имаха възможността да се насладят на изпълненията на трио „ AD  LIBITUM” от гр. Пловдив, събрани в концерт-лектория  под наслов „Майстори и шедьоври на европейската музикална култура”.

Концертът се състоя на 7 декември от 18.00 часа в ритуалната зала на Образцово „Народно читалище св. св. Кирил и Методий – 1894 г. ” в града. Гост на музикалното събитие беше кметът Ангел Папазов.

Злателина Коларова – пиано, Евгения Ночева – цигулка, и двете добре познати на първомайци, и Алексан Чобанов – контратенор и виолончело доставиха удоволствие на публиката, изпълнявайки произведенията на едни от най- големите майстори на класическата музика.

 Концертът започна с Ария на Й. С. Бах, след което музикалната разходка включи Брамс, Моцарт, Крайслер, Скарлати, Паганини. Освен удоволствията от изпълненията, публиката се запозна с биографиите на творците и историята на създаване на представените шедьоври.

Мануел де Файя, Масне, Сен-Санс, Сезар Франк, Бела Барток, Виенявски и Дворжак бяха включени във втората част на концерта.

Със „Севдана” и „Леле, Яно” от Георги Златев – Черкин, триото финишира стилния концерт, а публиката им стана на крака.

Освен благодарност и цветя, гостите получиха и покани да гостуват отново по време на Майските културни празници в града.

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Направете деня си приятен, като избягвате спорове и се въздържате от забележки. Открийте романтиката в живота си и й се насладете, каквито и въпроси да ви тревожат, ще отстъпят място на по-приятните изживявания. Предстоят ви придобивки, които ще променят бита ви.
05 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се дразнете на онези, които не мислят като вас и с действията си внасят безпокойство в делника ви. Бъдете премерени в изказванията, сложете ред около себе си и ще си върнете настроението. Съмненията по отношение на конкретен проект или човек ще отстъпят място на осъзната позиция.
05 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
В съчетание на полезното с приятното, ще изживеете деня си ползотворно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за общата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване. Добри новини.
05 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес няма да се чувствате напрегнати, завладява ви спокойствие и оптимизъм. Действайте целенасочено, не толкова интуитивно, колкото разумно и последователно. Можете да се надявате на успех сред противоположния пол.
05 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Няма да ви липсват съмнения към нещата, с които трябва да се занимавате. Съветваме ви да ги потиснете. Водете се от приоритетите си за деня. Така ще успеете да свършите всичко и да останете доволни от себе си. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване.
05 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е особено успешен за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творчество. Имате изострена визия за действителността, която претворявате доста сполучливо. Не позволявайте самовглъбеността ви да ви изолира прекалено много.
05 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Очакват ви вълнуващи изживявания. Постигате с лекота целите си и се заемате с нови дела, които не са били планирани за този момент. Настроението ви е чудесно и с него ще сте отмора за всички около вас. Откривате възможност, която не сте забелязвали досега, и на която ще се посветите за в бъдеще.
05 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Каквото и да ви притеснява, не изпадайте в униние. Изход се намира, стига да има желание. Не се задълбочавайте върху неща, които не са толкова значими и ще се забравят бързо. Очакват ви професионални и лични изяви, запазете енергията си и работете върху проектите си.
05 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Някои от вас усилено работят по определена идея, в която виждат голямо бъдеще. Наистина вие се отличавате с оригинална мисъл, но и с ентусиазма да осъществявате идеите си, което всъщност е голямото ви предимство. Получавате покана за грандиозно мероприятие, едва ли ще загубите ако го посетите. Възможно е да срещнете човека, който отдавна сте търсили.
05 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Работата ви днес може да бъде натоварена. Очакват ви много задачи, на които трябва да обърнете внимание. Бъдете концентрирани и съумявайте да реагирате на време. За предпочитане е да действате самостоятелно. Така ще успеете да свършите всичко, което сте планирали.
05 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Доброто ви настроение и желание за общуване ще улесни познанствата, някои от които ще ги имате за дълго. Ролята ви на помирители е вашата мисия за момента и я следвате добре. Приятни изненади ще повишат настроението и ще ви карат да търсите нови предизвикателства, но не избързвайте с плановете си.
05 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече успехи ще имате, ако пристъпите към задачите си грижливо и отговорно подредите програмата си за днес. Други ще пристъпят към поредните изпитания, свързани най-вече с професионалната им реализация. Ще избегнете грешките, ако по-малко се доверявате и следвате собствената си логика.
05 авг 2020
Последни новини