19 °C

Седмицата "Европа - България" - комплимент за читалището

5-те години членство на България в Европа станаха повод за  три изключително приятни преживявания за децата в Първомай, техните родители и любителите на класическата музика. Партньор на Областната управа в отбелязването на годишнината беше ОНЧ „Св.св. Кирил и Методий“. Иван Караславов – управител на читалищното настоятелство – определи като комплимент към институцията поканата именно читалището в Първомай да се включи в тази инициатива. Три от петте областни инициативи в седмицата "Европа - България" се случиха именно тук.  За по- малко от месец бяха организирани изложба, детски спектакъл и бяха поканени за лектория музикантите от „Аd libitum”.

Честването беше открито на 5 декември с изложба на Детската приложна студия с ръководител Зорка Каразапрянова. В изложбата „Европа – България”са включени рисунки на децата по темата за българските традиции и европейските ценности. В тях витае и духът на Коледа. Желаещите все още могат да разгледат творбите на малките художници, подредени във фоайето на втория етаж на читалището.

Изложбата беше открита от Иван Караславов, който връчи грамоти на малчуганите за отлично представяне в Европейската седмица.

Час по-късно, в пленарната зала на Общината, започна второто събитие, посветено на годишнината. Мажоретен и танцов състав при СОУ „Проф. д-р Асен Златаров”, вокална група на ОУ „Св.св. Кирил и Методий” и деца от Центъра за сценични изкуства при читалището обединиха усилията си под ръководството на Теодора Кирякова в спектакъл „Герои от европейската приказна съкровищница.” Пред публиката оживяха героите от популярни приказки на европейски автори:  „Трите прасенца”, „Цветята на малката Ида” от Андерсен, „Малкият принц” от Антоан Екзюпери, „Пинокио” от Карло Колоди, „Седемте козлета” от Братя Грим и „Алиса в страната на чудесата” от Луис Карол.

С много ентусиазъм, емоция и талант децата изпълниха сцената на общинската зала. Почти сто участници във великолепния спектакъл спечелиха аплодисментите на публиката.

 На финала председателят  Караславов, като организатор на събитието, благодари на децата и техните ръководители – Гинка Димова, Ангелина Кръстева, Ваня Павлова и разбира се на главния художествен ръководител Теодора Кирякова, като им връчи цветя и грамоти за участието им в седмицата „Европа – България”.

А малки и големи артисти получиха лакомства, осигурени от читалището и семейство Христина и Веселин Аргирови – родители на един от участниците.   

Любителите на класическата музика от Първомай имаха възможността да се насладят на изпълненията на трио „ AD  LIBITUM” от гр. Пловдив, събрани в концерт-лектория  под наслов „Майстори и шедьоври на европейската музикална култура”.

Концертът се състоя на 7 декември от 18.00 часа в ритуалната зала на Образцово „Народно читалище св. св. Кирил и Методий – 1894 г. ” в града. Гост на музикалното събитие беше кметът Ангел Папазов.

Злателина Коларова – пиано, Евгения Ночева – цигулка, и двете добре познати на първомайци, и Алексан Чобанов – контратенор и виолончело доставиха удоволствие на публиката, изпълнявайки произведенията на едни от най- големите майстори на класическата музика.

 Концертът започна с Ария на Й. С. Бах, след което музикалната разходка включи Брамс, Моцарт, Крайслер, Скарлати, Паганини. Освен удоволствията от изпълненията, публиката се запозна с биографиите на творците и историята на създаване на представените шедьоври.

Мануел де Файя, Масне, Сен-Санс, Сезар Франк, Бела Барток, Виенявски и Дворжак бяха включени във втората част на концерта.

Със „Севдана” и „Леле, Яно” от Георги Златев – Черкин, триото финишира стилния концерт, а публиката им стана на крака.

Освен благодарност и цветя, гостите получиха и покани да гостуват отново по време на Майските културни празници в града.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
14 май 2021
Последни новини