Седмицата "Европа - България" - комплимент за читалището

5-те години членство на България в Европа станаха повод за  три изключително приятни преживявания за децата в Първомай, техните родители и любителите на класическата музика. Партньор на Областната управа в отбелязването на годишнината беше ОНЧ „Св.св. Кирил и Методий“. Иван Караславов – управител на читалищното настоятелство – определи като комплимент към институцията поканата именно читалището в Първомай да се включи в тази инициатива. Три от петте областни инициативи в седмицата "Европа - България" се случиха именно тук.  За по- малко от месец бяха организирани изложба, детски спектакъл и бяха поканени за лектория музикантите от „Аd libitum”.

Честването беше открито на 5 декември с изложба на Детската приложна студия с ръководител Зорка Каразапрянова. В изложбата „Европа – България”са включени рисунки на децата по темата за българските традиции и европейските ценности. В тях витае и духът на Коледа. Желаещите все още могат да разгледат творбите на малките художници, подредени във фоайето на втория етаж на читалището.

Изложбата беше открита от Иван Караславов, който връчи грамоти на малчуганите за отлично представяне в Европейската седмица.

Час по-късно, в пленарната зала на Общината, започна второто събитие, посветено на годишнината. Мажоретен и танцов състав при СОУ „Проф. д-р Асен Златаров”, вокална група на ОУ „Св.св. Кирил и Методий” и деца от Центъра за сценични изкуства при читалището обединиха усилията си под ръководството на Теодора Кирякова в спектакъл „Герои от европейската приказна съкровищница.” Пред публиката оживяха героите от популярни приказки на европейски автори:  „Трите прасенца”, „Цветята на малката Ида” от Андерсен, „Малкият принц” от Антоан Екзюпери, „Пинокио” от Карло Колоди, „Седемте козлета” от Братя Грим и „Алиса в страната на чудесата” от Луис Карол.

С много ентусиазъм, емоция и талант децата изпълниха сцената на общинската зала. Почти сто участници във великолепния спектакъл спечелиха аплодисментите на публиката.

 На финала председателят  Караславов, като организатор на събитието, благодари на децата и техните ръководители – Гинка Димова, Ангелина Кръстева, Ваня Павлова и разбира се на главния художествен ръководител Теодора Кирякова, като им връчи цветя и грамоти за участието им в седмицата „Европа – България”.

А малки и големи артисти получиха лакомства, осигурени от читалището и семейство Христина и Веселин Аргирови – родители на един от участниците.   

Любителите на класическата музика от Първомай имаха възможността да се насладят на изпълненията на трио „ AD  LIBITUM” от гр. Пловдив, събрани в концерт-лектория  под наслов „Майстори и шедьоври на европейската музикална култура”.

Концертът се състоя на 7 декември от 18.00 часа в ритуалната зала на Образцово „Народно читалище св. св. Кирил и Методий – 1894 г. ” в града. Гост на музикалното събитие беше кметът Ангел Папазов.

Злателина Коларова – пиано, Евгения Ночева – цигулка, и двете добре познати на първомайци, и Алексан Чобанов – контратенор и виолончело доставиха удоволствие на публиката, изпълнявайки произведенията на едни от най- големите майстори на класическата музика.

 Концертът започна с Ария на Й. С. Бах, след което музикалната разходка включи Брамс, Моцарт, Крайслер, Скарлати, Паганини. Освен удоволствията от изпълненията, публиката се запозна с биографиите на творците и историята на създаване на представените шедьоври.

Мануел де Файя, Масне, Сен-Санс, Сезар Франк, Бела Барток, Виенявски и Дворжак бяха включени във втората част на концерта.

Със „Севдана” и „Леле, Яно” от Георги Златев – Черкин, триото финишира стилния концерт, а публиката им стана на крака.

Освен благодарност и цветя, гостите получиха и покани да гостуват отново по време на Майските културни празници в града.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини