Гости от Судан харесаха местните плодове и зеленчуци

 На връх никулден гост на общината беше Негово превъзходителство Елтаиб Абулгазим, посланик на Република Судан, във връзка с предстоящото изложение Международен панаир в Хартум – столицата на африканската държава. Бизнесмените от община Първомай проявиха интерес към изложението, тъй като виждат в него възможност за обмен на стоки от леката, хранително – вкусовата промишленост и селското стопанство. Интересът на суданските гости беше привлечен от отглежданите в региона ябълки, производството на консерви и млечни продукти и зеленчуци.

Негово превъзходителство посети някои от водещите фирми в общината и Фотоволтаичната централа в село Караджалово. От разговорите стана    ясно, че биха се радвали да инвестираме в консервени производства в тяхната родина.

Договорено беше съвместно посещение на министрите на земеделието в Република Судан и Мирослав Найденов до края на годината.

В настоящето Судан е една от най-нестабилните държави в света, главно поради военната диктатура в страната и все още незавършилата война в Дарфур. В Судан дълги години се води гражданска война, главно поради политическо и икономическо неравенства. Страната е богата на полезни изкопаеми, като нефт, природен газ, злато, сребро, хром и други, но те са слабо използвани, поради липса на инвестиции. Сериозен проблем за страната е разрастването на пустините, както и почвената ерозия.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини