Учени замеряха с домати просветното министерство

Няколкостотин души, след които преподаватели от Софийския университет и учени от институти и научни организации, протестираха пред Министерството на образованието. Те поискаха анулиране на последната сесия от конкурса на фонд "Научни изследвания", както и оставките на министър Сергей Игнатов и шефа на фонда Рангел Гюров. Протестиращи хвърляха домати по един от входовете на министерството. Игнатов призна, че има нарушения във фонда.

Повод за това е случващото се във фонда и конкурсът за финансирането на научни проекти за тази година, който, според част от учените, е опорочен, предаде БНР.

"Протестираме, защото има много нарушения в конкурса, а парите за наука отиват в частни фирми, регистрирани в деня на подаване на документите", заяви Гергана Герова, гл. асистент във Физическия факултет на Софийския университет, цитирана от БТА.
Трябва да има прозрачност за процедурите на конкурса, а учените не разполагат с рецензиите от него, добави тя и отбеляза, че не е участвала в последната сесия от конкурса, но е дошла на протеста заради "безобразието, че близо 15 млн. лева от конкурса или 25% от бюджета на БАН се раздават на частни фирми".

Пред един от входовете на МОМН учените хвърлиха гнили домати и викаха "оставка" и "мафия".
Доматените протести станаха популярни напоследък.

Протестът на учените е политически. Искат да извлекат политически дивиденти. Това каза министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов пред журналисти след среща с представители на протестиращите, предаде „Фокус”. Исканията са от подписката за анулиране на сесията на Фонд „Научни изследвания, допълни той.

Смятат, че има нарушения. Във фонда тече одит, който не е показал фрапиращи нарушения от 2009 г. досега", каза Игнатов.
Той добави, че на 10 декември започва процедурата, когато всеки засегнат може да провери своята рецензия и да подаде възражение. Ако се приеме възражението, неговият проект ще бъде финансиран. Ако се установят нарушения, ще се вземат съответните мерки.

Един от протестиращите - доцент Христо Димов от СУ, каза, че искат да се спре тази сесия и да не се раздават пари преди одита. Той добави, че в България се извършва геноцид срещу истинската българска наука. Протестиращите учени искат още - да се огласи кои са рецензентите и колко рецензии са написали на последния конкурс за научни изследвания.

Протестът пред входа на Министерството на образованието приключи. Пред вратата на Министерството протестиращите са оставили три чифта мръсни боксерки и два развалени домата.

Скандалът около Фонд "Научни изследвания" и конкурса за финансиране на изследователски проекти гръмна, след като стана ясно, че с 14.8 млн. лв. ще бъдат финансирани 95от общо 1024 кандидатствали проекта.
Оценяването е направено от 409 рецензенти, но министърът на образованието има последната дума при определянето на победителите.

Общото събрание на БАН също се присъедини към критиките и поиска анулиране на резултатите от конкурса и осветляване на начина, по който са класирани проектите. Докторантският съвет при БАН пък поиска в декларация прокуратурата да се самосезира поне от "кумова срама".

Млади наши учени в чужбина също заявиха в писмо, че са потресени от скандала и поискаха анулиране на конкурса.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини