Юридическа еквилибристика и финансова политика забъркаха общинските съветници на последната сесия

Маргарита Давчева

Както се очакваше Маргарита Давчева зае мястото на заместник-  председател на последната сесия на ОбС в края на миналата седмица. За пореден път избирането на Красимира Александрова и последвалото й  освобождаване от длъжността председател на ОбС доведе до правен абсурд. За почти всички странични наблюдатели, изкачването й на по-висок пост е освободило г-жа Александрова от длъжността зам. председател, а поредната смяна не е довела до завръщането й на нея. Тя самата стана и се защити, като каза, че не приема мотивите за неизпълнение на задълженията си и размаха извлечение от ведомостите, показващи, че след поредната смяна на 31 август на нея са й изплащани възнаграждения за редови общински съветник. Според Дечко Петков, само официално подадена оставка би й позволило да се оттегли. Съветниците от другите групи все пак решиха, че за да не се стигне до атакуване на решенията им, е по-добре да се гласува освобождаването й.  Резултатът от тайното гласуване беше 4 – против, 4- невалидни бюлетини и 13 – „за“. Последва цирк с предложения за заместник – председател. Д-р Попова, Красимир Грозев и Желязко Пашев посочиха три различни имена – на Георги Богданов, Георги Георгиев и Илия Ганчев. И тримата си дадоха отвод. Остана само едно предложение – на Давчева, която получи 14 гласа в подкрепа, 6 – „против“ и една невалидна бюлетина. Така групата на Коалиция „Промяна с Митко Хубинов“ , която беше против тази длъжност, излъчи свой представител за нея. Възнаграждението за зам.председателя не е променяно.

Сблъсъкът ГЕРБ с другите политически групи продължи и по точките за приемане на отчета за изпълнение на бюджета през първото полугодие и актуализирането му. Спорът започна от това защо чак през декември се приема този отчет и кой е виновен за това. Думата взе д-р Катя Попова. Тя нарече бюджета „подвеждаш“, говори за разходвани средства без решение на ОбС, за кухи и нереални приходи от общинско имущество и разплащането на инвестиционни разходи, направени през 2011г и разплащани от бюджет 2012. Изказването й беше допълнено от Красимира Александрова, която зави, че гласуването на този отчет би показало дали съветниците са марионетки в ръцете на Папазов или те са хората, взимащи решения, които той трябва да изпълнява. Николай Митков стана и припомни, че разходите, бюджета и инвестиционната програма са били подкрепяни през последните 5 години именно от съветниците на ГЕРБ и под ръководството на Александрова. „Името на кризата –заяви соц.лидерът-е ГЕРБ“.  Спорът премина към лични нападки за възпитанието и поведението на шефовете на двете враждуващи партии. Това накара Илия Ганчев да наруши мълчанието си, за да каже, че е удивен от късата памет на колегите си. Отчетът беше приет с 13 гласа „за“ и 7 „против“, а Мария Бакова не участва в глуването.

Актуализацията на бюджета беше приета без гласовете на изолираните съветници от ГЕРБ,на Иван Димитров и Пенко Запрянов. Бяха преразпределени 256 156лв, повечето за належащи ремонти в училища и детски градини.

По всички останали точки от първоначално предвидения дневен ред гласуването мина гладко и без проблеми – бяха приети наредбите за кучетата, одобрен беше плана за работа при есенно-зимни условия, съветниците подкрепиха и кандидатстването по различни проекти.

През цялото време в залата бяха граждани, очакващи решението по допълнително внесената точка за освобождаването на д-р Маджаров. Бурната им подкрепа на всяко изказване на Красимира Александрова и д-р Катя Попова определено създаде атмосфера на напрежение и неодобрение в съветниците от другите политически групи.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини