Най-лъжливите реклами

Рекламната индустрия никога не е можела да се похвали с неопетнено реноме. Когато получим имейл, който ни обещава да свалим 10 кг. за една седмица без никакви диети, с право го изпращаме директно към кошчето.

Не само спамърите обаче не се колебаят да излъжат – известни и уж уважавани компании са готови да изкривят и дори да измислят факти, само и само да напълнят касите.

Кажете, случвало ли ви се е да си купите хамбургер, независимо от коя верига, който поне малко да прилича на нарисувания на плаката?

Интернет изданието Business Insider публикува списък на някои от най-забележителните лъжи на корпоративния свят.

5. Можете да увеличите мъжката си гордост с хапчета

Както Extenze, така и Enzyte обещаваха на мъжете ново самочувствие – все пак, каквото и да си говорим, размерът обикновено има значение. Ръсените щедро лъжи им излязоха $6 млн. в случая на Extenze, за съдебно споразумение от 2010 г., а Стив Уоршак от Enzyte пострада дори по-тежко – той отиде зад решетките за 25 години, след като се доказа, че лъгал клиентите си и със сметките.

4. Кремовете за лице ще ви направят да изглеждате толкова добре, колкото и Photoshop

Регулаторите във Великобритания забраниха реклама на L`Oreal, като заявиха, че тя е „заблуждаваща” и при изготвянето й авторите не са се свенили с използването на видеообработващи програми. В козметичната индустрия обаче L`Oreal не са изключение – колкото и пари да похарчите, няма да свалите десетилетия от лицето си.

3. Зърнени закуски предпазват от свински грип

През 2009 г., в разгара на паниката около свинския грип, Kellogg обещаваха на родителите, че зърнената им закуска Rice Krispies засилва имунитета на децата, осигурявайки им 25% от дневната препоръчителна доза антиоксиданти и витамини.

Регулаторите нарекоха това твърдение „съмнително” и „недоказано” и подчертаха, че макар наистина антиоксидантите да засилват работата на имунната система, не е етично да използваш страхът на хората, за да пласираш продукцията си. В отговор, Kellogg премахнаха надписа от кутиите. Година по-рано компанията отново бе на мушка заради недоказаното твърдение, че закуските им Frosted Mini-Wheats засилвали вниманието при децата с впечатляващите близо 20 на сто.

2. Ще отслабнеш, като си обуеш кецовете

Skechers използва звезди като Ким Кардашян, за да убеди широката публика, че само да си обуеш кецовете, и вече си започнал да отслабваш. Регулаторите се усъмниха сериозно в това твърдение и в крайна сметка компанията се изправи пред съдебно споразумение за $40 млн.

Само година по-рано и Reebok твърдяха, че обувките им EasyTone автоматично помагат да свалиш тегло – лъжа, която им излезе $25 млн.

1. Тютюнопушенето е полезно

Класическата и най-известна лъжа в историята на рекламната индустрия, разбира се, е, че цигарите са полезни. Само преди 50-60 години производителите твърдяха, че пушенето помага при раздразнени бронхи, астма, нервни разстройства, и какво ли ще не.

Източник: news.expert.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини