Югоизточна България си отдъхна: Турция се отказа да строи централа на границата

Турция няма да строи и топлоелектрическа централа в град Игнеада в граничещия с България окръг Къркларели, след като по-рано се отказа и от планове за строеж на трета турска атомна електрическа централа в района, предаде БНР, цитирано от БГНЕС.

Турското министерство на околната среда и градоустройството е отхвърлило предложения от турска фирма проект за построяване на ТЕЦ в Игнеада.

На заседание на бюджетната комисия на парламента в присъствието на министъра на околната среда и градоустройството след направените разисквания проектът е бил отхвърлен като несъстоятелен.

Село Бегендик в околията на Игнеада, в което фирмата възнамеряваше да строи топлоцентралата, се намира срещу българското гранично село Резово, чиито жители също се присъединиха към протестите срещу плановете за ТЕЦ.

Инеада отстои само на 5 километра от Резово. Проектът предизвика протести и от турска,  и от българска страна, тъй като реализацията му заплашва развитието на туризма от двете страни на границата. От българската партия „Зелените“ също така предупредиха, че дори евентуален строеж на ТЕЦ ще предизвика екологични проблеми в района.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини