Митков: Задкулисното управление на ГЕРБ доведе общината до това състояние

Николай Митков

Николай Митков е общински съветник от групата на БСП. Член е на комисиите, занимаващи се с финансите и бюджета на общината и младежта, спорта и туризма. Председател на Общинския съвет на БСП. Това е първата му година в местния парламент.

Ако трябва да се обобщи работата на ОбС през първата година от мандата му с едно изречение – какво ще е то?

Н.М.:Общински съвет работи трудно, с лъкатушене, но работи.

Да разбирам, че сте доволен от работата, която е свършила политическата група на БСП?

Н.М.:Да, всички предложения, които сме внесли са разглеждани. Не всички са приети, имаше трудни моменти, но мнението ни се чуваше, оценяваше и макар отначало да бяхме неглежирани, все пак стана ясно, че говорим разумно. Това ни дефинира като надеждни за работа  и партньорство хора.

Кое е най- важното решение, което гласувахте в пленарна зала?

Н.М.:Безспорно най- важното решение за всяка община е бюджетът. Този ние не го подкрепихме, въздържахме се защото не ни хареса затъмнението около разпределянето му. Спомняте си, че спряхме и решението за продажбата на бившата автогара. Но най важното предложение, което направихме и след това стана решение беше за избор на подходящо място за Дома за настаняване от семеен тип.

Изпълнявате ли предизборната си програма?

Н.М.:Нашата предизборна програма беше изключително социално насочена. Но трябва да се съобразяваме с икономическото състояние на страната и с финансовата стабилност на бюджета. За това за сега основаната ни цел е поне да запазим социалните придобивки- за детските градини, за социалния патронаж, за поддържането и възстановяването на детските площадки. Търсим начини да се доизгради старческия дом в двора на болницата. Търсят се пари за инфраструктурни проекти, привличане на инвестиции е сред основните ни цели.

За съжаление сме изправени пред много сериозни и трудни решения. Трябва да се закриват училища, заради намалелия брой ученици. Лошото е, че на нас ни се пада да го направим, а това е в разрез със социалната ни политика.

От какво е продиктувано всичко това?

Н.М.:Наложена е рестриктивна и кризисна политика, която се определя  от управлението на държавата. Тя не съдейства за решаването на проблемите на малките общини. Малките фирми не могат да си плащат данъците, а от това страда и общинския бюджет.

Да, но ето сега предстои презентация на предложение за нов подлез. Все пак държавата е поела някакъв ангажимент към общината.

Н.М.:Подкрепяме идеята за подлеза. Ние нееднократно сме се опитвали да помогнем за решението на този проблем. Знаете, че аз самият имах доста активна позиция. За жалост това е предизборен ход, с който се играе по тънката струна на обществената чувствителност. Аз ще бъда на срещата. Много искам да знам какви са възможностите за осъществяването на тази идея. Нужни са много пари, а не виждам държавата да ги е планирала.

Стигаме до основния ви политически противник. Не се ли притеснявате, че се обединихте хора от различното политическо пространство срещу групата на ГЕРБ. На практика се подкрепяте с десни партии?

Н.М.:Не,не. Тук става дума за принципни решения, а не за политически.

И не откривате никакви принципно общи точки с ГЕРБ, не виждате в тях някакви достойнства?

Н.М.:Ако питаш за избора и свалянето на Александрова – аз неразбрах какви достойнства има тя.  Изборът й беше продиктуван от икономически договорки за позициите за упражняване на власт. Не можем да подкрепим председател от ГЕРБ.  А и Дечко Петков е по- комуникативната личност. И е нормално най- голямата политическа група да излъчи председател на Общински съвет.

Така ли си представяше работата като общински съветник?

Н.М.:До голяма степен – да. Политиката е сложно нещо, тя е изкуство да се правят компромиси в името на доброто за обществото.

Истината е, че политиците от целия партиен спектър направиха така, че да изглеждат като маскари в очите на хората. Но аз не се чувствам така.Спя спокойно. Нямам притеснения за себе си. Извървял съм последователно пътя от редови партиен член, през председател на младежко БСП, до председател на общински съвет на БСП.

В общественото пространство се говори, че ще ставаш (дори вече си станал) заместник - кмет?

Н.М.:Имах разговори. Честно казано, продължавам да го обмислям.  Имам притеснения и от лично естество и от това, че общината е в много сложно финансово състояние. А БСП няма вина за това. Били сме в опозиция 8 години. А последните 2-3 години са критични и причината е в задкулисната намеса на ГЕРБ в общината. Ако стана зам.кмет ще поставя ясна и разграничителна линия между БСП и ГЕРБ и основната ми цел ще е стабилизиране на общината. Но това е трудно. Нужно е всички политически сили да се обединят на страната на общината и на хората.

 А сега не работите ли в ОбС всички за общината и хората?

Н.М.:Има хора без обществена позиция. Никога не са участвали в дискусия. Сигурно всички са влезли с добри намерения, но конюнктурата им оказва влияние.

А как ще работите с кмета за в бъдеще. До скоро беше ваш опонент, а сега обмисляте дали да не работите в екип. Не се ли притеснявате, че ГЕРБ го обвинява за финансовото състояние на общината?

Н.М.:Едва ли само той е грешник. Все пак е работел в екип. А през последните 5 години, когато кризата се почувства, ГЕРБ са го подкрепяли.Да не забравяме, че той е избран и с гласовете на нашите – левите избиратели.  Кметът има грешки, но те на са само лично негови.  Това е тенденция в цялата страна, не само тук. В Българя режимът е авторитарен, има криза на държавната власт, чрез намесата на ГЕРБ на местно ниво. Чрез притискане те се намесват в работата на общински съвет, на администрация, в съдебната власт и къде ли не. Казвам открито още веднъж – ГЕРБ са виновни за лошото състояние на общината. През петте години на задкулисно управление с действия и бездействия са допринесли за това, което е в общината, но това е тяхна национална политика, политика на несигурност, на лобизъм, в защита на интереса на монополите, но не и на хората. За това ние казваме „точка“ и очакваме подкрепа от всички в общината и в национален план.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини