Децата влязоха в храма на Въведение Богородично

Децата на Първомай влязоха в храма на Въведение Богородично. В песни и стихчета те засвидетелстваха съпричастността си към християнската религия. Отец Станимир посрещна малчуганите от двете детски градини „8 март“ и „Марица“ в църквата „Св. Георги“. Препита ги и с изненада откри, че децата са много добре подготвени и знаят всички подробности за първото влизане на Дева Мария в църквата. Те уверено отговаряха на въпросите какво се е случило на този ден, на колко години е била тогава Богородица, колко са били стъпалата, които тя изкачва сама? Отецът им припомни, че този празник се чества като Ден на християнското семейство и младеж само в нашата родина България.“Всички християни сме едно семейство – каза той, а нашите родители са Господ и Богородица. Нека вашите родители бдят над вас така както те бдят над всички нас за благоденствие, нека да ви учат на най- важните християнски ценности – вярата, надеждата и любовта. Нека когато пораснете и вие да имате семейство и да продължите тази традиция, защото семейството е най- важното нещо за всеки християнин“.

Отец Станимир раздаде на малчуганите лакомства, а след това те запалиха и по свещичка за празника. Учителките показваха на децата как да се прекръстят, как се влиза и излиза от църква. На момчетата и момичетата се радваха и много миряни, дошли за празника.

Традицията от преди много години се завръща и все повече християнчета влизат на Въведение Богородично в църквата. По време на османското владичество на този ден учителите водели учениците в храма, а майки и баби – по- малките деца. През годините на социализма, докато религията се считаше за реакционна догма, този ритуал беше забранен.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини