Нарушил ли е президентът Конституцията?

Парадоксът е, че Конституционният съд трябва да се произнесе дали президентът е нарушил конституцията с вчерашния си акт. Това заяви независимият депутат Дарин Матов в сутрешния блок на БНТ.

Попитан как си обяснява, че Венета Марковска е оставена да се заклева последна за конституционен съдия, а преди това и номинирането и изслушването е ставало по азбучен ред, Матов заяви, че си го обяснява именно със случващото се.

"Когато влязохме в КС, за да се закълне след като бяхме отправили един апел, че ако не го направи ще ни предаде, тя ми каза чисто човешки - да, аз ще се закълна, за да имам възможност след това да си подам оставката и за да не предам всички, които ми се довериха", каза още независимият депутат.

Димитър Гочев, бивш конституционен съдия, коментира случая с напускането на президента преди съдия Марковска да се е заклела като конституционния съдия с думите: Прекратяването на качеството на конституционен съдия може да става само в случаите посочени в Конституцията. Полагането на клетвата няма за адресат президента, няма конститутивен характер. Държавният глава няма конституционно задължение да присъства, което означава, че това не е нарушение и не опорочава клетвата.

Попитан как си обяснява случилото се вчера, Гочев, заяви, че си го обяснява с едно стъписване на председателя на КС в резултат на напускането на президента. "Оставам с убеждението, че освобождаването и от длъжност е в сила от момента в който тя стъпва в длъжност като конституционен съдия", заяви Гочев.

Даниел Смилов,специалист по конституционно право и програмен директор на Центъра за либерални стратегии, заяви, че президентът не е извършил нарушение на Конституцията, това му задължение е вменено от Конституционния съд. Според него решението на парламента е отменяемо и трябва да започне една нова процедура в най-кратки срокове, за да може КС да функционира нормално.

Запитан дали имаме КС, Гочев, заяви, че няма пречка да бъде избран председател и съдът може да функционира и в момента.

На въпрос дали това не е най-концентриран вид на проблемите в съдебната система, Смилов, заяви, че той се надява от еманация да вървим към катарзис. "Надявам се това да е път към укрепване на Конституционния съд", коментира още той.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини