Цветанов: Държавата влиза в конституционна криза

Неприятно е, че държавата влиза в конституционна криза по случая Венета Марковска.

Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов пред TV7.

Според министъра за първи път се изпада в подобен прецедент. "Така че в тази посока конституционните съдии са тези, които могат да дадат някакво решение, или тези, които са запознати с конституционното право. Не мисля, че аз, като министър, мога да коментирам оттук нататък какво се случва", уточни Цветанов.

Той не пожела да коментира действията на президента Росен Плевнелиев, който вчера бламира полагането на клетва на Венета Марковска като конституционен съдия, като напусна тържествената зала.

Според юристи той е превишил правата си, тъй като нямал право да бламира решение на НС
освен с вето.

"Това, което мога да кажа, е, че всеки трябва да се придържа към законовите изисквания и да спазва Конституцията. Нека да кажат експертите – тези, които се занимават с конституционно право, дали имаме проблем с вчерашното решение на президента и това, което направи. Това, което е неприятно, е, че от случая Венета Марковска загубиха всички", допълни Цветанов.

По думите му единственото правилно решение в случая е било Венета Марковска да откликне на призивите на премиера Бойко Борисов и да се оттегли сама.

МВР шефът отново напомни, че ГЕРБ е издигнала кандидатурата на Анастас Анастасов.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини