Георги Георгиев: При политиката честността и моралът минават на заден план

Георги Георгиев е общински съветник от политическата група на коалиция „Промяна с Митко Хубинов“. Член е на  ПП“НИЕ“. Това е първи мандат за Георгиев.

Измина една година от работата на ОбС. Така ли си представяше работата си като общински съветник?

Г.Г.: Случващото се в този общински съвет е продиктувано от факта, че е много шарен, с представители на много и различни партии. Исторически погледнато вече сме излезли от романтичния период, в който всяка партия имаше своя идея. Все по- често политиката се определя от бизнес и икономически интереси, а не от идеологически възгледи.

Кое е най- важното решение, което сте гласували в пленарна зала?

Г.Г.: Повечето от решенията са текущи и рутинни. Много важно беше решението за общинския бюджет, въпреки че аз и колегите ми от нашата група не го подкрепихме поради неговата непрозрачност. Виж, ако питаш кое е най-повратното решение – безспорно това е удължаването на договора на управителя на МБАЛ – Първомай.

Разочарован ли си от последвалите събития?

Г.Г.:Да. Убедих се лично за себе си, че в политиката честност и морал няма. Тези ценности за жалост остават на заден план и са нужни доста компромиси.

Тогава защо не напуснеш?

Г.Г.:Може да прозвучи странно, но аз все пак съм представител на една идеалистична партия – Национален идеал за единство (НИЕ), и искам да допълня, че на 16.09.2012 г. Националният конгрес на ВМРО-НИЕ взе решение за преименуване на нашата партия на НИЕ, съобразявайки се с предстоящите парламентарни избори.  Та ако аз напусна общински съвет, мястото ми няма да се заеме от мой съпартиец.  Ние сме малко хора в града, но всеки ни познава и всеки от нас е оставил своята диря в ОбС преди мен: Жанета Стоянова, Игнат Панайотов, Запрян Тозев, Роман Бозов, и сега щафетата е в мен. И в същото време държа да се съобразявам с единството на коалиционната ни група в момента, с която извървяхме толкова път заедно и по време на изборите, и в Об С.

Можеш ли да  характеризираш партиите, представени е местния парламент?

Г.Г.:В групата на ГЕРБ има много симпатични хора, аз нямам нищо лично срещу тях. Техният голям минус  е политическата надменност, която демонстрират, включително и на национално ниво.

Групата на кмета – там политическите интереси са силно доминирани от икономическите интереси и за това им е трудно да запазят целостта си .

БСП е с прекалено йерархическа структура. Много от техните решение  се вземат по „каналния ред”.  Но съм впечатлен от г-жа Бакова, която  е истински идеалист и носител на социалистическите идеи, готова да ги защитава до край.

С какво настоящият Общински съвет е по- добър от предишните?

Г.Г.:Не знам дали е по-добър, но със сигурност е по- различен с това, че е мнго разнороден. Вече се видя колко много вариации на мнозинство и опозиция може да има.

Това помага ли ви?

Г.Г.:Това е добре при взимането на някои решения. Искам да отбележа и нещо, което не ми харесва - мисля, че колегите ми трябва да са по- активни. Има четирима съветници, които проявяват активност – Митков, Светозар Славчев, Илия Ганчев и Хубинов. Аз не взимам думата по време на сесии, но съм  активен по време на разискванията в комисиите. Повечето колеги са прекалено пасивни, което наистина ме разочарова.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини