13 °C

Караславов преизбран за шеф на настоятелството

Иван Караславов беше преизбран за председател на Читалищното настоятелство на проведеното отчетно – изборното събрание на Образцово „Народно читалище св. св. Кирил и Методий – 1894 г. ” в град Първомай.

По устав, при масово присъствие на читалищните членове, беше отчетен периода 2009-2012г. Гост на събранието беше кметът на общината Ангел Папазов. Химнът „Върви народе възродени” по традиция прозвуча в началото на събранието.С кратко слово и едноминутно мълчание за почитане паметта на починалите читалищни членове се премина към процедурите на деловата работа.

Читалищните деятели бяха приятно изненадани от идеята на Настоятелството, докладът да бъде онагледен със снимки чрез мултимедиен проектор.

            Пред очите им на екрана оживя разнообразната и богата дейност на библиотеката, театралните постановки, концертите на съставите, както и турнетата и гастролите в страната и чужбина. Спечелените отличия през годините и подреждането им във „Витрина на успехите” недвусмислено показаха дейността на читалищната работа, въпреки намаленото финансиране през последните три години.

       Атмосфера на тържественост и удовлетвореност от успехите се усещаше в препълнената зала.

         Затова и преизбирането на Караславов за председател бе посрещнато с аплодисменти. Той благодари за оказаното му доверие и предложи на събранието да избере за членове на Настоятелството: Елена Кичукова, Красимира Александрова, Росица Тотева, Красимира Недева, Атанаска Велчева и Пламен Кръстев, които бяха гласувани с единодушие. Единствената промяна беше в избора на Красимира Недева, която зае мястото на пожелалата да бъде освободена Недялка Тодорова.  Недялка Дойчева, Кичка Петкова и Костадин Карагяуров ще бъдат контролно-ревизионният орган на читалището през следващите 3 години.

Общото събрание гласува Насоки за развитие на читалището до 2015 година, рамката на бюджета за следващата 2013 година, както и размера на членския внос.

            В заключителното си слово Иван Караславов си послужи с израза на Апостола Левски, с който се е обръщал към своите сподвижници: „Нека бъдем „единодейственици” и занапред. Бъдете будители, колкото и трудно да е това, защото от финансовата криза по-страшна е само духовната. Ще минат години – икономиката ще заработи, но за да се заличат опустошенията в духа и морала на нацията, ще са нужни столетия”.

            Събранието се проведе в ритуалната сграда сред картините на първомайската художничка Юлия Михайлова.

След приключване на отчетно-изборното събрание, новоизбраното настоятелство, проверителната комисия и всички самодейци и читалищни служители се преместиха в арт-клуб „Муза”, където бе открит новият творчески сезон.

            И двете събития бяха белязани от високия градус на оптимизъм и убедеността на читалищните дейци на Първомай, че пътят, по който са избрали да вървят, ще ги изведе на още по-висок връх.

По материали на ОНЧ "св.св. Кирил и Методий"

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини