Предлагат 19 командващи генерали от Балканската война за посмъртен орден „Стара планина”

Орден "Стара планина" с мечове

Националният инициативен комитет за честване на 100-годишнината от Балканските войни предлага командващите армии и дивизии през Балканската война да бъдат наградени посмъртно с орден „Стара планина” – първа степен, с мечове. Решението бе взето на извънредно заседание на Националния инициативен комитет за честване на 100-годишнината от Балканските войни.

„Важно е да сме единни в решението за награждаването на 19-те командващи генерали. С днешното решение за удостояване на доказани пълководци, показваме национално отговорно отношение”, заяви вицепремиерът Цветан Цветанов, който е председател на Националния инициативен комитет за честване на годишнината.

Цвета Караянчева, председател на Инициативния комитет за удостояване на ген. Васил Делов със званието „Почетен гражданин на Кръджали“, внесе на заседанието над 15 хил. подписа в подкрепа на предложението.

 „Смятаме, че по случай 100-годишнината от войната командващите армии, дивизии и отделни отряди трябва да получат, макар и посмъртно, признание от потомците като бъдат удостоени с орден „Стара планина” с мечове”, се казва в мотивите към предложението на историците акад. Георги Марков и проф. Божидар Димитров, изслушани на извънредното заседание на Националният инициативен комитет.

През Балканската война българската армия реши по блестящ начин главната историческа задача след възстановяването на българската държава през 1878 г. – освобождаването и обединението в границите на Отечеството на всички земи на Балканския полуостров, населени преимуществено с българи. В операциите мобилизираните войници и офицери проявяват изключителна храброст и себеотрицание. Успехите в голяма степен се дължат и на високо професионалното и компетентно ръководство на частите. Командването на българските въоръжени сили през тази война се състои от изключителни военни специалисти, почти всички юнкери в първия, т. нар. генералски випуск на Военното училище в София. Те планират и осъществяват военните операции с новаторско майсторство, което се изучава във военните академии по цял свят десетилетия след края на войната.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини