Първа "светеща" зебра зарадва софиянци

Първата в България "светеща" пешеходна пътека бе открита официално днес у нас от кмета на столицата Йорданка Фандъкова. Тя се намира на столичния булевард "Васил Левски” при Софийския университет "Св.Климент Охридски”.

Светещата пешеходна пътека е разработена от български учени от секция "Аерокосмическа техника и технология” към Българска академия на науките.

Специалните диоди са монтирани директно върху асфалта и са първите по рода си за цяла Европа, като дори се зареждат сами благодарение на слънчевата светлина.

Светлоотражателите са разработени така, че през тях да може да мине и снегорин при зимни условия. При приближаване на пешеходец системата го разпознава и подава сигнали към светлинните модули, монтирани на пътното платно, които генерират сигнализация "бягаща светлинна вълна".

Посоката на светене пък съответства на посоката на пресичане на пътното платно. Пътеките са видими в прав участък от разстояние 50 м при дневна светлина и 500 м нощем.

Фандъкова коментира, че целта на проекта е пътят да стане по-безопасен и шофьорите на автомобили да са сигурни, че трябва спрат, когато пешеходецът реши да преминава.

"Бях изключително заинтригувана, когато разбрах за тази разработка на млади учени за пешеходна пътека, която започва да мига, когато преминава пешеходец”, заяви кметът на София.

Изграждането й е финансирано от верига бензиностанции "Еко", които планират да направят още четири пътеки от същия вид в София и други пет във Варна, Бургас и Пловдив.

По думите на Георги Деянов, представител на компанията, до момента в проекта са вложени 25 хил. лв.

Фандъкова припомни, че пешеходните пътеки в столицата са общо 600. Тя заяви, че до този момент общината е инвестирала около 30 хил. лева в повдигането им.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини