Турция вдига АЕЦ до нас, Странджа загива?

Турция сериозно обмисля строителството на АЕЦ и ТЕЦ в района на Инеада, на няколко километра от българско-турската граница.

В кметството на община Инеада, на 18 октомври, е получено писмо от Анкара, в което се казва, че в района предстои строителство на АЕЦ и ТЕЦ - съобщи за Биволъ г-жа Гултен Авджи от турския град. На 31 октомври е предвидено обществено обсъждане на проекта.

"Искаме и вие да дойдете да ни помогнете, защото това е катастрофа за нас и за вас", призова тя.

"Всичко ще загине в Странджа, една мравка няма да живее тук". Съседите очакват български медии и организации да проявят интерес и да присъстват на обсъждането. Очудват се, че в България нищо не се знае и не се говори по този проблем. А бъдещите електроцентрали са едва на няколко километра от границите ни.

Местните хора са събрали подписка и са я връчили в общината на Инеада. Протестират и хотелиерите от региона, които подготвят писмен протест до Министерски съвет в Анкара. Плановете на противниците на проекта за АЕЦ, са да провалят общественото обсъждане, за да не може да се задействат процедурите.

Според г-жа Авджи в момента се строи и инфраструктура, която да обслужва бъдещите централи.

"Строи се от няколко години. Твърди се, че строят лиман, но дали е така? Не ни казват нищо!" - притеснява се Авджи. Мястото на строежа е на видимо разстояние от Резово (виж картата). Кметът на Инеада е питал тамошния областния управител, но не е получил информация. Явно общинските власти и там се държат в информационно затъмнение, притесняват се еколози. Строи се и върху частни терени без обяснение, информират собственици.

Преди два дни в Инеада е имало дебат с професор от университета "Мармара" в Истанбул, който е разяснил какви ще бъдат последствията от строежа на АЕЦ. Специалистът не е скрил истината, че бъдеща ядрена централа и въобще тежка индустрия ще унищожи напълно риболова, ще предизвика радиоактивност в морето и последващ тотален крах на туризма.

Построяването на АЕЦ "Инеада" може да съсипе тотално туризма и в българската част на Черноморието, тъй като едва ли туристите ще идват ентусиазирано да почиват на няколко десетки километра от АЕЦ, която ползва водата от морето за охлаждане. Щетите от подобен проект ще са стократно по-тежки и фатални за цялото ни Южно Черноморие от последствията на скандалния петролопровод "Бургас-Александруполис", сочат анализите от предварителните проучвания.

Проектът за трети турски АЕЦ в Инеада е официално подкрепян от турското правителство пише вестник Миллиет.

Телевизионен репортаж по темата от 23 октомври.

"Ние не искаме това, кой болен мозък го измисли? Уникалните лонгозови гори и огромните масиви водни лилии са под угрозата да бъдат унищожени", това е въведението на репортера, застанал на мястото, където е предвидено изграждането на ядрената централа на брега на Черно море в района на Инеада, Турция, на нищожно разстояние от българското Резово.

Кметът на Инеада Тахир Ъшък също е стъписан и възмутен.

"Общината е уведомена за проекта. Но в района 87 на сто е гора, няма друг подобен терен в Турция! Ако действително на ден централата изгаря по 850 тона въглища, какво ще стане, не зная, може би трябва да питам вас?", обръща се той към тв. репортера. Ще остане ли нещо зелено изобщо, пита още кметът.

Репортерът съобщава, че местните хора са в истински шок от правителствения проект и са категорично против реализацията му. Цитираните в репортажа подчертават, че територията е защитена и че ако там бъде изградена централата, и рибата, и животните ще бъдат изтровени, а за много хора риболовът е основен поминък.

На финала репортерът обобщава: Всички местни жители правят крайно мрачни прогнози и се питат как е възможно раят на света да бъде разрушен с проекта за термична и ядрена централа.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини