Три схеми борят младежката безработица

Три са схемите за борба с младежката безработица, които действат в момента. Всяка една от тях дава възможност на работодателите да наемат младежи до 29 години като предоставя средства за заплати и осигуровките им. Делът на новорегистрираните в Бюрото по труда през септември младежи е над 30%. Наскоро завършилите образованието си младежи, са сред най- застрашените да останат без работа.

Схемата „Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж“ е за безработни, които не са работили по придобита от тях специалност.Освен за стажанта, се осигуряват средства и за заплащане на наставника. Периодът на субсидиране е 6 месеца. За средства по тази програма кандидатстват  работодателите,  между тях от 5 октомври вече са и общините в България. Разликата е, че заплатите в общините е твърдо 380лв, а при другите се определя от минималния осигурителен доход за съответната дейност.

Ако работодателят не е успял да си намери безработен с подходяща специалност, може да се възползва от схемата „Първа работа“. Тя финансира първоначално обучение на младежи до 29 години, а след това и трудов договор между 6 и 12 месеца.

Схемата „Ново работно място“  осигурява на работодателите подкрепа за инвестиционните разходи и разходите за труд, свързани със създаването на работни места за млади безработни до 29-годишна възраст, които са преминали през обучение в зависимост от потребностите на работодателя. И тук, както в другите схеми, за средства кандидатстват работодателите, но разликата е, че е необходимо да бъде разработен проект. Срокът за подаването му в Областното бюро по труда е 20 декември.

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини