4 °C

Евродепутат, управляващи и селскостопански производители разискваха селскостопанската политика

В Пленарна зала на Община Първомай евродепутатът Мария Габриел се срещна с граждани на Първомай. Основната цел на срещата беше разговори по темите за усвояване на средствата и развитието на селското стопанство. На срещата присъстваха още депутатите от ГЕРБ от пловдивска област Силвия Хубенова, Илия Пашев и Георги Плачков, директорите на Областната земеделска служба Пловдив и на ДФ Земеделие Пловдив Велина Панчева и Йосиф Ячев, кметове и председатели на ОбС от региона и в лицето на домакините от Първомай - общинският ръководител на ГЕРБ Красимира Александрова. Основната тема бяха средствата и недостатъчната активност при усвояването им. Разговорът между местните земеделци и фермери с гостите беше иницииран от областния координатор на ГЕРБ Пловдив Област Димитър Лазаров  и народните представители от ГЕРБ от 17 МИР.

В понеделник ще внесем поправка в ЕП, с която националният пакет Директни плащания, свързани с Общата селско-стопанска политика да не влязат през 2016 година в България, а още от началото на 2014 година- каза в Първомай евродепутат Мария Габриел По думите й, ако не се реагира своевременно, ще остане записаното в сегашните текстове България и Румъния да получат пълния си национален пакет през 2016 година. Има само  още 2 месеца, в които може да защитим и позицията на сектор селско стопанство, стана ясно от изказването на Мария Габриел, която заедно със зам. министърът на земеделието и храните Светлана Боянова призова стопаните от региона за активност в своите предложения и идеи за развитие на селското стопанство. Боянова разсясни и това, че "С началото на новата Обща селскостопанска политика фермерите ще трябва да отглеждат поне три култури, за да получават директни плащания".Схемата за зелено директно плащане ще е задължителна за прилагане с изключение на малките фермери. Според нея чре екологизирането на селското стопанство ще се защити и повишения му бюджет.

Последва 3 часова гореща дискусия, в която представители на птицевъдите, животновъдите и зеленчукопроизводирелите от региона изказаха тревоги за състоянието на своите сектори в момента и попитаха как и дали ще се променят в бъдеще.

Птицевъдството досега не е било подпомагано от ЕС.  За зеленчукопроизводството пък страната ни не е стартирала в този програмен период евро-мерки за подпомагане.  Позицията, която защитаваме, е това да се промени, но има страни със силни лобита – например маслините в Испания, отбеляза Мария Габриел. Част от залата избухна в аплодсименти, когато депутатът Димитър Лазаров посъветва присъстващите да задават своите въпроси защо в сегашния програмен период това не се е случило към „една дама с нова партия, която вече обикаля регионите“. Специално за зеленчукопроизводителите бяха подчертани мерките, които правителството на ГЕРБ  въведе с пари от националния бюджет само и само да подпомогне сектора. След като две години алармирахме в ЕП, там за проблемите на животновъдите най-после чуха, съобщи и за другия проблемен сектор Мария Габриел като припомни, че съвсем скоро еврокомисарят Чолуш се е ангажирал да предложи нов финансов механизъм за животновъдния сектор у нас и сега това предложение се очаква.

На срещата за пореден път експерти от Министерството на земеделието и храните призоваха стопаните да се поинтересуват от възможностите, които държавата предоставя на новосъздадени земеделски сдружения, чрез които ще могат да се развият регионите като цяло.

Ако не искаме да се оплакваме по-късно от неадекватности в сеслско-стопанската политика, сега трябва да дадете своите предложения за промени, напомниха още представителите на институциите. И твърдо заявиха, че ще защитават пред Европа бюджетът за селско стопанство да бъде стабилен и гарантиран, да се прилага по-амбициозен подход за по-бързо и по-съществено намаляване на различията в нивата на директните плащания в страните-членки и да се увеличи обвързаното с производство подпомагане. 

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 01.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Прекалено припрени и раздразнителни сте днес. Неприятното е, че това може да се отрази на работата ви, която също е с променлив успех. Тъкмо сега не позволявайте да ви влияят емоции, имате шансове за реализация на професионалното поприще. Взимате решение, което ще се окаже много важно за бъдещето ви.
01 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
01 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би най-сетне ще успеете да разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате остра необходимост от промяна и същевременно не знаете кое точно да промените. Едно от решенията е просто да освежите обстановката в жилището си като разместите мебелите или промените цвета на стените.
01 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
01 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Едно предизвикателство ще ви мобилизира и мотивира да дадете всичко от себе си. Приятелите ви ще се отзоват на нуждите ви, но вие сте длъжни да не забравяте този жест. Допълнителни доходи ще ви позволят да осъществите мечтано пътуване или да заделите таксата за обучението на децата. Пазете нервите си.
01 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Приведете в активност себе си, и ако може хората около вас. Денят е важен със свършената работа и с посланията, които ще дадете на света. Обърнете внимание на онези въпроси, които до сега са стояли на втори план и въпреки затрудненията си ги решете. Приятел има нужда от съдействието ви, не му отказвайте.
01 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е благоприятен за изглаждане на недоразумения с хората около вас. Разумно е да се извините, щом сте сгрешили и да продължите ведро напред. Възможно е да срещнете човека, когото отдавна търсите. Става дума за любов, но не бъдете прибързани. Работното място ще ви предложи нови предизвикателства.
01 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Притежавате завидна издръжливост и се оказвате по-устойчиви от околните на всякакви затруднения. Проблем може да се окаже обаче нещо, което е трябвало отдавна да свършите и не сте успели. Намерете време за всичките си ангажименти, като не подценявате нито един от тях. Вечерта ще се окажете на място, където ще сте обградени с внимание.
01 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В добро настроение ще премине денят ви, насищайки атмосферата около себе си с ведрина и хубави емоции. Добронамерени сте и сте готови да помагате на всеки, имащ нужда от подкрепата ви. Можете да го постигнете с конкретни дела, като се съобразите с желанията им. Това ще ви спечели уважение и привързаност.
01 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Амбицирани сте да се справите без отлагане с въпроси, които ви създават притеснения и ще го направите. Паралелно с това, със самочувствие и в добро състояние на духа, ще налагате идеите си, убедени в правотата им. Бъдете гъвкави и не поставяйте условия там, където срещате съгласие.
01 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят ви ще премине според очакванията, разбира се с малки изключения. За да елиминирате неприятните изненади бъдете толерантни и по-смирени. Има какво да научите от онези, които не одобрявате. Можете да имате повече, стига да не стигате до крайности в мисленето и поведението си.
01 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни, за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към него и да импровизирате. Важното е да бъдете себе си. Доверете се на интуицията си. Едва ли ще ви подведе.
01 апр 2020
Последни новини