Евродепутат, управляващи и селскостопански производители разискваха селскостопанската политика

В Пленарна зала на Община Първомай евродепутатът Мария Габриел се срещна с граждани на Първомай. Основната цел на срещата беше разговори по темите за усвояване на средствата и развитието на селското стопанство. На срещата присъстваха още депутатите от ГЕРБ от пловдивска област Силвия Хубенова, Илия Пашев и Георги Плачков, директорите на Областната земеделска служба Пловдив и на ДФ Земеделие Пловдив Велина Панчева и Йосиф Ячев, кметове и председатели на ОбС от региона и в лицето на домакините от Първомай - общинският ръководител на ГЕРБ Красимира Александрова. Основната тема бяха средствата и недостатъчната активност при усвояването им. Разговорът между местните земеделци и фермери с гостите беше иницииран от областния координатор на ГЕРБ Пловдив Област Димитър Лазаров  и народните представители от ГЕРБ от 17 МИР.

В понеделник ще внесем поправка в ЕП, с която националният пакет Директни плащания, свързани с Общата селско-стопанска политика да не влязат през 2016 година в България, а още от началото на 2014 година- каза в Първомай евродепутат Мария Габриел По думите й, ако не се реагира своевременно, ще остане записаното в сегашните текстове България и Румъния да получат пълния си национален пакет през 2016 година. Има само  още 2 месеца, в които може да защитим и позицията на сектор селско стопанство, стана ясно от изказването на Мария Габриел, която заедно със зам. министърът на земеделието и храните Светлана Боянова призова стопаните от региона за активност в своите предложения и идеи за развитие на селското стопанство. Боянова разсясни и това, че "С началото на новата Обща селскостопанска политика фермерите ще трябва да отглеждат поне три култури, за да получават директни плащания".Схемата за зелено директно плащане ще е задължителна за прилагане с изключение на малките фермери. Според нея чре екологизирането на селското стопанство ще се защити и повишения му бюджет.

Последва 3 часова гореща дискусия, в която представители на птицевъдите, животновъдите и зеленчукопроизводирелите от региона изказаха тревоги за състоянието на своите сектори в момента и попитаха как и дали ще се променят в бъдеще.

Птицевъдството досега не е било подпомагано от ЕС.  За зеленчукопроизводството пък страната ни не е стартирала в този програмен период евро-мерки за подпомагане.  Позицията, която защитаваме, е това да се промени, но има страни със силни лобита – например маслините в Испания, отбеляза Мария Габриел. Част от залата избухна в аплодсименти, когато депутатът Димитър Лазаров посъветва присъстващите да задават своите въпроси защо в сегашния програмен период това не се е случило към „една дама с нова партия, която вече обикаля регионите“. Специално за зеленчукопроизводителите бяха подчертани мерките, които правителството на ГЕРБ  въведе с пари от националния бюджет само и само да подпомогне сектора. След като две години алармирахме в ЕП, там за проблемите на животновъдите най-после чуха, съобщи и за другия проблемен сектор Мария Габриел като припомни, че съвсем скоро еврокомисарят Чолуш се е ангажирал да предложи нов финансов механизъм за животновъдния сектор у нас и сега това предложение се очаква.

На срещата за пореден път експерти от Министерството на земеделието и храните призоваха стопаните да се поинтересуват от възможностите, които държавата предоставя на новосъздадени земеделски сдружения, чрез които ще могат да се развият регионите като цяло.

Ако не искаме да се оплакваме по-късно от неадекватности в сеслско-стопанската политика, сега трябва да дадете своите предложения за промени, напомниха още представителите на институциите. И твърдо заявиха, че ще защитават пред Европа бюджетът за селско стопанство да бъде стабилен и гарантиран, да се прилага по-амбициозен подход за по-бързо и по-съществено намаляване на различията в нивата на директните плащания в страните-членки и да се увеличи обвързаното с производство подпомагане. 

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини