33 °C

Евродепутат, управляващи и селскостопански производители разискваха селскостопанската политика

В Пленарна зала на Община Първомай евродепутатът Мария Габриел се срещна с граждани на Първомай. Основната цел на срещата беше разговори по темите за усвояване на средствата и развитието на селското стопанство. На срещата присъстваха още депутатите от ГЕРБ от пловдивска област Силвия Хубенова, Илия Пашев и Георги Плачков, директорите на Областната земеделска служба Пловдив и на ДФ Земеделие Пловдив Велина Панчева и Йосиф Ячев, кметове и председатели на ОбС от региона и в лицето на домакините от Първомай - общинският ръководител на ГЕРБ Красимира Александрова. Основната тема бяха средствата и недостатъчната активност при усвояването им. Разговорът между местните земеделци и фермери с гостите беше иницииран от областния координатор на ГЕРБ Пловдив Област Димитър Лазаров  и народните представители от ГЕРБ от 17 МИР.

В понеделник ще внесем поправка в ЕП, с която националният пакет Директни плащания, свързани с Общата селско-стопанска политика да не влязат през 2016 година в България, а още от началото на 2014 година- каза в Първомай евродепутат Мария Габриел По думите й, ако не се реагира своевременно, ще остане записаното в сегашните текстове България и Румъния да получат пълния си национален пакет през 2016 година. Има само  още 2 месеца, в които може да защитим и позицията на сектор селско стопанство, стана ясно от изказването на Мария Габриел, която заедно със зам. министърът на земеделието и храните Светлана Боянова призова стопаните от региона за активност в своите предложения и идеи за развитие на селското стопанство. Боянова разсясни и това, че "С началото на новата Обща селскостопанска политика фермерите ще трябва да отглеждат поне три култури, за да получават директни плащания".Схемата за зелено директно плащане ще е задължителна за прилагане с изключение на малките фермери. Според нея чре екологизирането на селското стопанство ще се защити и повишения му бюджет.

Последва 3 часова гореща дискусия, в която представители на птицевъдите, животновъдите и зеленчукопроизводирелите от региона изказаха тревоги за състоянието на своите сектори в момента и попитаха как и дали ще се променят в бъдеще.

Птицевъдството досега не е било подпомагано от ЕС.  За зеленчукопроизводството пък страната ни не е стартирала в този програмен период евро-мерки за подпомагане.  Позицията, която защитаваме, е това да се промени, но има страни със силни лобита – например маслините в Испания, отбеляза Мария Габриел. Част от залата избухна в аплодсименти, когато депутатът Димитър Лазаров посъветва присъстващите да задават своите въпроси защо в сегашния програмен период това не се е случило към „една дама с нова партия, която вече обикаля регионите“. Специално за зеленчукопроизводителите бяха подчертани мерките, които правителството на ГЕРБ  въведе с пари от националния бюджет само и само да подпомогне сектора. След като две години алармирахме в ЕП, там за проблемите на животновъдите най-после чуха, съобщи и за другия проблемен сектор Мария Габриел като припомни, че съвсем скоро еврокомисарят Чолуш се е ангажирал да предложи нов финансов механизъм за животновъдния сектор у нас и сега това предложение се очаква.

На срещата за пореден път експерти от Министерството на земеделието и храните призоваха стопаните да се поинтересуват от възможностите, които държавата предоставя на новосъздадени земеделски сдружения, чрез които ще могат да се развият регионите като цяло.

Ако не искаме да се оплакваме по-късно от неадекватности в сеслско-стопанската политика, сега трябва да дадете своите предложения за промени, напомниха още представителите на институциите. И твърдо заявиха, че ще защитават пред Европа бюджетът за селско стопанство да бъде стабилен и гарантиран, да се прилага по-амбициозен подход за по-бързо и по-съществено намаляване на различията в нивата на директните плащания в страните-членки и да се увеличи обвързаното с производство подпомагане. 

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 16.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Умеете да инвестирате и да привличате другите да участват във вашите проекти. Днес се постарайте да изложите идеите си така, че да спечелите възможно най-много поддръжници. Ще имате късмета да се запознаете с интересна личност, която ще ви очарова и заинтригува. Внимавайте обаче за подводни камъни. Вечерта ще съумеете да свършите доста полезна работа, ще останете доволни.
16 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Настроението ви ще е добро и няма причина да не останете доволни от днешния ден. Нуждаете се от промяна на обстановката, и ако към желанията ви се включат приятели, със сигурност няма да съжалявате. Денят е подходящ и за пътешествия и романтични срещи. Насочете се към любими места и хора.
16 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес ще имате възможността да се утвърдите като коректен и лоялен партньор. Справяте се отлично със завършването на важен проект, което е сериозна крачка в професионалното ви развитие. Предстои ви скорошна стабилизация във финансов план, което ще ви даде възможност да разширите сферата на проектите си.
16 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Бъдете рационални и практични, като мобилизирате максимално силите си за да преодолеете надигащата се вълна. За хората на умствения труд се очертава напрегнат ден. Да внимават за здравето си всички, които са на работното си място. Характерно за всички ще бъде понижен жизнен тонус.
16 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Финансовата стабилност, която отдавна очаквате и от която така силно се нуждаете напоследък, тази седмица ще стане реалност. Положените от вас усилия започват да дават все по-осезаем резултат и радостта ви е напълно заслужена. Няма от какво да се притеснявате и можете спокойно да планирате бъдещите си стъпки.
16 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще вървите с късмета си днес. Улеснени ще бъдете и от добре свършената си до тук работа, така, че бъдете смели и не се предавайте пред проблемите. В хода на работата ви е възможно да се откажете от своя идея в името на по-добра. Силите ви ще стигнат да я реализирате по-скоро.
16 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Проявете повече толерантност и ще се изненадате от това, колко приятен може да бъде денят ви. Вслушайте се в съветите на деловите си партньори и ще увеличите значително състоянието си. Намерете време и за семейството си. Текат важни промени, които като че ли изпускате. Отворете очите си.
16 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Имате изявени шансове за успех в професионалната сфера. Заемете се сериозно със задълженията си, не ги оставяйте за следващия ден. Ще получите оферта, която силно ще ви заинтригува. Не пропускайте възможността да пътувате, ако ви се предложи такава. Сигурно е, че ще бъде приятно..
16 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Може би днес не ви се поема отговорност и свързвате деня с безпаметния мързел, на който смятате да се посветите. Не се поддавайте на опитите да разрушат идилията ви. Най-сигурно е да не вдигате телефона и да не отваряте на никого. Вие преценете.
16 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ако делата ви позволяват ограничете контактите и изявите си днес. Но, предвид срочността и договореностите ви повечето от вас ще бъдат на свето място. Ако не пристъпите с открито сърце в интимната си връзка, не очаквайте взаимност. Възможни са разкрития и раздели, но може пък да са за добро.
16 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Чувствате се работоспособни днес, затова едва ли ще се намери нещо, което да ви се опре. Вие не обичате да оставяте нещата недовършени, дори това да ви коства доста усилия. Днес ще свършите много полезна работа и това ще ви накара да се чувствате доволни от себе си. Намерете време и за разтоварване. Вечерта може да се срещнете с приятели.
16 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Денят е благоприятен за разрешаване на лични проблеми и възстановяване на контактите с важни за вас хора. Деловите ви ангажименти са ниво и ви носят очаквания успех. Време е да помислите за разширяване на дейността си.
16 юли 2020
Последни новини