21 °C

Евродепутат, управляващи и селскостопански производители разискваха селскостопанската политика

В Пленарна зала на Община Първомай евродепутатът Мария Габриел се срещна с граждани на Първомай. Основната цел на срещата беше разговори по темите за усвояване на средствата и развитието на селското стопанство. На срещата присъстваха още депутатите от ГЕРБ от пловдивска област Силвия Хубенова, Илия Пашев и Георги Плачков, директорите на Областната земеделска служба Пловдив и на ДФ Земеделие Пловдив Велина Панчева и Йосиф Ячев, кметове и председатели на ОбС от региона и в лицето на домакините от Първомай - общинският ръководител на ГЕРБ Красимира Александрова. Основната тема бяха средствата и недостатъчната активност при усвояването им. Разговорът между местните земеделци и фермери с гостите беше иницииран от областния координатор на ГЕРБ Пловдив Област Димитър Лазаров  и народните представители от ГЕРБ от 17 МИР.

В понеделник ще внесем поправка в ЕП, с която националният пакет Директни плащания, свързани с Общата селско-стопанска политика да не влязат през 2016 година в България, а още от началото на 2014 година- каза в Първомай евродепутат Мария Габриел По думите й, ако не се реагира своевременно, ще остане записаното в сегашните текстове България и Румъния да получат пълния си национален пакет през 2016 година. Има само  още 2 месеца, в които може да защитим и позицията на сектор селско стопанство, стана ясно от изказването на Мария Габриел, която заедно със зам. министърът на земеделието и храните Светлана Боянова призова стопаните от региона за активност в своите предложения и идеи за развитие на селското стопанство. Боянова разсясни и това, че "С началото на новата Обща селскостопанска политика фермерите ще трябва да отглеждат поне три култури, за да получават директни плащания".Схемата за зелено директно плащане ще е задължителна за прилагане с изключение на малките фермери. Според нея чре екологизирането на селското стопанство ще се защити и повишения му бюджет.

Последва 3 часова гореща дискусия, в която представители на птицевъдите, животновъдите и зеленчукопроизводирелите от региона изказаха тревоги за състоянието на своите сектори в момента и попитаха как и дали ще се променят в бъдеще.

Птицевъдството досега не е било подпомагано от ЕС.  За зеленчукопроизводството пък страната ни не е стартирала в този програмен период евро-мерки за подпомагане.  Позицията, която защитаваме, е това да се промени, но има страни със силни лобита – например маслините в Испания, отбеляза Мария Габриел. Част от залата избухна в аплодсименти, когато депутатът Димитър Лазаров посъветва присъстващите да задават своите въпроси защо в сегашния програмен период това не се е случило към „една дама с нова партия, която вече обикаля регионите“. Специално за зеленчукопроизводителите бяха подчертани мерките, които правителството на ГЕРБ  въведе с пари от националния бюджет само и само да подпомогне сектора. След като две години алармирахме в ЕП, там за проблемите на животновъдите най-после чуха, съобщи и за другия проблемен сектор Мария Габриел като припомни, че съвсем скоро еврокомисарят Чолуш се е ангажирал да предложи нов финансов механизъм за животновъдния сектор у нас и сега това предложение се очаква.

На срещата за пореден път експерти от Министерството на земеделието и храните призоваха стопаните да се поинтересуват от възможностите, които държавата предоставя на новосъздадени земеделски сдружения, чрез които ще могат да се развият регионите като цяло.

Ако не искаме да се оплакваме по-късно от неадекватности в сеслско-стопанската политика, сега трябва да дадете своите предложения за промени, напомниха още представителите на институциите. И твърдо заявиха, че ще защитават пред Европа бюджетът за селско стопанство да бъде стабилен и гарантиран, да се прилага по-амбициозен подход за по-бързо и по-съществено намаляване на различията в нивата на директните плащания в страните-членки и да се увеличи обвързаното с производство подпомагане. 

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Убедени сте, че някъде неизменно гори чистия пламък на доброто, колкото и да е нищожен той. Поставете се на мястото на другите и опитайте да разберете и най-покварените. Необходимо е да се прави разлика. Ще станете неимоверно надеждни, спокойни и оптимистично настроени, ако сте удовлетворени и щастливи от връзката си с партньора. Ще имате късмет с парите. Дори и друг да ви ги дава, ще ги имате предостатъчно.
26 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Действайте предпазливо и осмисляйте всяка своя следваща стъпка. Необходимо е да имате доверие в хората, с които работите и в труден момент да се допитате до тях. Имате добри шансове, но бъдете готови за неочаквано развитие на делата ви.
26 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предвижданията ви са основателни и сте в състояние да ги реализирани, поне онази част, която касае вас самите. Късметът ще бъде с вас и мечтите ви ще се сбъднат, внасяйки настроение в душата ви. Бъдете по-толерантни към обкръжението си и не се превръщайте в досадници. Това отегчава.
26 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Професионалното ви развитие ще повиши доходите ви. Напрегнати сте и това се отразява на взаимоотношенията с колеги и роднини. Избягвайте конфликтите. С тях не доказвате нищо, а се хабите много. Ще получите нови предложения и възможности за партньорство с влиятелен човек.
26 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Привлича ви идеята да превърнете работата си в осъществена мечта. Имате организаторските умения, знания и контакти, и можете. Късметът също ще ви съпътства. Не пренебрегвайте задълженията си към близките ви и се съобразявайте с чувствата им. Споделете вечерта си с любим човек.
26 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ви ще бъде интересен и емоционално наситен. Вниманието на ви е погълнато от човек, чиито разбирания са сходни с вашите. Свързват ви общи интереси и ще предприемете стъпки към повече сближаване. Не е изключено да оставите работата си на заден план, но това не е препоръчително. Бизнес-делата ви изискват също внимание и работа. Грижете се и за близките си.
26 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Всичко, с което се захванете ще бъде успешно. Доволни ще останат онези творчески личности, които поставят щастието на другите, като водещо начало. Към тях съдбата ще бъде благосклонна, защото те са намерили верния път. Ако имате здравословни проблеми денят предлага успешното им разрешаване. Потърсете алтернативни решения.
26 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвайте се, желайте доброто на другите и ще се чувствате прекрасно благодарение на успехите, които бележите в личния си живот. Не се доверявайте безрезервно на колегите си, някой може да ви навреди. Необходимо е да се движите повече, ако започнете диета днес ще постигнете добри резултати.
26 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес правете повече добрини. Те ще се припомнят в подходящ момент, и това ще увеличи успехите ви. Приятелска сбирка ще ви разведри и донесе повече настроение. Случайно запознанство е възможно да прерасне в трайна връзка за неангажираните от вас.
26 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Като хора обичащи предизвикателствата и днес няма да пропуснете да бъдете там, където се случва всичко интересно. Захващате се с нещо, което ви се струва достатъчно перспективно и същевременно интересно. Умеете да привличате други хора за кауза, в която вярвате и за която работите. В личен план ви предстои интригуващо запознанство.
26 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Запазете добрия тон, за да не се поставите в деликатна ситуация. Овладейте емоциите си и свършете работата си без да ви се налага да влизате в пререкания с когото и да било. Нечия подкрепа ще внесе увереност в силите ви и ще ви помогне по-добре да организирате намеренията си за деня.
26 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Делови успехи ще бележат тази седмица. Финансовото ви благосъстояние значително ще нарасне най-вече благодарение на усилията, които сте положили в миналото. Направете близките си съпричастни на успехите си.
26 окт 2020
Последни новини