16 °C

Евродепутат, управляващи и селскостопански производители разискваха селскостопанската политика

В Пленарна зала на Община Първомай евродепутатът Мария Габриел се срещна с граждани на Първомай. Основната цел на срещата беше разговори по темите за усвояване на средствата и развитието на селското стопанство. На срещата присъстваха още депутатите от ГЕРБ от пловдивска област Силвия Хубенова, Илия Пашев и Георги Плачков, директорите на Областната земеделска служба Пловдив и на ДФ Земеделие Пловдив Велина Панчева и Йосиф Ячев, кметове и председатели на ОбС от региона и в лицето на домакините от Първомай - общинският ръководител на ГЕРБ Красимира Александрова. Основната тема бяха средствата и недостатъчната активност при усвояването им. Разговорът между местните земеделци и фермери с гостите беше иницииран от областния координатор на ГЕРБ Пловдив Област Димитър Лазаров  и народните представители от ГЕРБ от 17 МИР.

В понеделник ще внесем поправка в ЕП, с която националният пакет Директни плащания, свързани с Общата селско-стопанска политика да не влязат през 2016 година в България, а още от началото на 2014 година- каза в Първомай евродепутат Мария Габриел По думите й, ако не се реагира своевременно, ще остане записаното в сегашните текстове България и Румъния да получат пълния си национален пакет през 2016 година. Има само  още 2 месеца, в които може да защитим и позицията на сектор селско стопанство, стана ясно от изказването на Мария Габриел, която заедно със зам. министърът на земеделието и храните Светлана Боянова призова стопаните от региона за активност в своите предложения и идеи за развитие на селското стопанство. Боянова разсясни и това, че "С началото на новата Обща селскостопанска политика фермерите ще трябва да отглеждат поне три култури, за да получават директни плащания".Схемата за зелено директно плащане ще е задължителна за прилагане с изключение на малките фермери. Според нея чре екологизирането на селското стопанство ще се защити и повишения му бюджет.

Последва 3 часова гореща дискусия, в която представители на птицевъдите, животновъдите и зеленчукопроизводирелите от региона изказаха тревоги за състоянието на своите сектори в момента и попитаха как и дали ще се променят в бъдеще.

Птицевъдството досега не е било подпомагано от ЕС.  За зеленчукопроизводството пък страната ни не е стартирала в този програмен период евро-мерки за подпомагане.  Позицията, която защитаваме, е това да се промени, но има страни със силни лобита – например маслините в Испания, отбеляза Мария Габриел. Част от залата избухна в аплодсименти, когато депутатът Димитър Лазаров посъветва присъстващите да задават своите въпроси защо в сегашния програмен период това не се е случило към „една дама с нова партия, която вече обикаля регионите“. Специално за зеленчукопроизводителите бяха подчертани мерките, които правителството на ГЕРБ  въведе с пари от националния бюджет само и само да подпомогне сектора. След като две години алармирахме в ЕП, там за проблемите на животновъдите най-после чуха, съобщи и за другия проблемен сектор Мария Габриел като припомни, че съвсем скоро еврокомисарят Чолуш се е ангажирал да предложи нов финансов механизъм за животновъдния сектор у нас и сега това предложение се очаква.

На срещата за пореден път експерти от Министерството на земеделието и храните призоваха стопаните да се поинтересуват от възможностите, които държавата предоставя на новосъздадени земеделски сдружения, чрез които ще могат да се развият регионите като цяло.

Ако не искаме да се оплакваме по-късно от неадекватности в сеслско-стопанската политика, сега трябва да дадете своите предложения за промени, напомниха още представителите на институциите. И твърдо заявиха, че ще защитават пред Европа бюджетът за селско стопанство да бъде стабилен и гарантиран, да се прилага по-амбициозен подход за по-бързо и по-съществено намаляване на различията в нивата на директните плащания в страните-членки и да се увеличи обвързаното с производство подпомагане. 

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 08.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Добър енергиен тонус и физическа устойчивост. Радвате се на споделено внимание в работата си. Признанието, което получавате не е случайно. Положените усилия за да се приспособите към новата ситуация ви карат да се чувствате добре. Приемате градивно забележките и продължавате напред.
08 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви спокоен ден на работното място. Със задоволство ще установите, че служебните ви дела се развиват успешно като някои от тях е възможно да надхвърлят очакванията ви. От вас се излъчват добро настроение и оптимизъм, които действат стимулиращо на близките ви хора. Отложете ангажименти вечерта, за да прекарате повече време с любимия човек.
08 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
08 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Присъствието ви от много хора е търсено и желано. Знайте, че само с постоянство и воля можете да постигнете желанията си, нищо няма да дойде наготово. В отношенията с роднините са възможни разногласия, от вас зависи да ги убедите аргументирано в правотата на доводите си.
08 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приключете навреме започнатите задачи, денят е подходящ и за други занимания. Ще останете адекватни на ситуацията и ще покажете най-доброто от себе си, споделяйки идеите си пред когото трябва. Разбирателството помежду ви ще помогне по-лесно да се постигнете обща цел. Други ще се подготвят за предстоящо събитие, важно за професионалната им реализация.
08 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоят ви важни ви срещи, изискващи да сте в добра форма. Ще се концентрирате в сферата на професионалните си занимания и ще търсите по-добри пътища за изяви. Личен проблем е на път да бъде решен, но не проявявайте твърдоглавие, а се вслушвайте в съветите на онези, които милеят за вас.
08 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете времето си за приключване на проект, по който работите от дълго време. Придържайте се към онова, което ви е познато. Всяко отклонение от пътя, може да ви навреди. Покажете на близките си колко много ги цените и се нуждаете от помощта им. Това ще ги мотивира да поемат част от грижите ви. Заемете се със самоусъвършенстването си - изучаването на чужда език е добро начало.
08 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще спечелите, ако не пренебрегвате предложенията на колегите си и заедно взимате решения по общите ви задачи. Може да се наложат и компромиси, за това не бъдете категорични. За реализацията на нова идея също се консултирайте със специалисти, за да не хвърлите труда си на празно.
08 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста напрежение и непредвидени ядове се очертават пред повечето от вас. Въпреки това денят има изгледи да се превърне в един от най-успешните ви в последно време. При по-голяма концентрация ще успеете да избегнете повечето неприятности и да се възползвате от шансовете, които ви се откриват. Важно е да не губите обзелия ви днес ентусиазъм.
08 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С творческо настроение ще се отнесете към работата си. Една от причинете за повишения ентусиазъм е зараждаща се нова връзка или вълнуващо ви познанство. Но не така ще бъде с онези, които са заети да раздават “правосъдие”. Ако нямате пряко отношение към проблемите се въздържайте от коментари, за да не дистанцирате публиката от себе си.
08 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бъдете повече пестеливи. Сега не е желателно да си позволявате излишни харчове. Отваряйте си очите на четири, особено ако при работата си работите с пари. Помощта, която ще ви бъде поискана е много необходима. Не я отказвайте. Всяко ваше доброволно желание за подкрепа ще бъде многократно възнаградено.
08 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задача, върху която отдавна работите ще се придвижи успешно напред и ще я приключите с добри резултати за себе си. Други ще поставят условие пред партньора си за конкретни обвързаности, може да не са в личен план. Но това е начина да продължите спокойно напред, със защитени интереси.
08 май 2021
Последни новини