11 °C

Тройна премиера направиха Оля и Юсеф Ал-Ахмед

С много артистичност, в неформална обстановка и без сценарий Оля Ал-Ахмед и синът й Юсеф направиха тройна премиера в рамките на Литературните празници в Първомай. Публиката се запозна със стихосбирката на Оля „Огледало“, книжката „Ние сме България“ с проза на нейната майка – Ваня Петкова и платната  на Юсеф, с които те са  илюстрирани.

Децата трябва да продължават таланта на майките си -  каза поетесата и припомни, че майка й Ваня Петкова е била добър цигулар и има прекрасни платна, а намерената проза доказва, че поезията е била само един от разнопосочните й таланти.

Преводачка от арабски, руски и испански език, Оля Ал-Ахмед е човек, който свободно борави със словото. Тя цитира с удоволствие рецензията на Любомир Левчев, че пише и римува по детски, доволна, че детето в нея продължава да живее. Стихосбирката „Огледало“  е отражение на майка й в нея и изповед – допълни тя. За “Ние сме България“ Оля разказа, че е като поезия в бял стих за обикновените хора, за родопчаните, за техния живот и за труда им. Там са намерили място и намерените в архива на Ваня Петкова писма- един дневник на чувствата,истории които е преживяла наистина. Присъстващите  се запознаха и с картините на талантливия десетокласник Юсеф, за които ласкаво се изказа световно известния Никола Манев. Оля и Юсеф благодариха на кметът на общината и издателство „Демакс“ за оказаното съдействие. А след това поетесата изнесе спектакъл като прочете свои стихове  завладяващо и много артистично. С малко тъга, малко ирония и с много настроение прозвучаха „Кой каза, че съм луда“, „Влакове“, „Мъжът“ и други.

Между гостите на Оля и Юсеф бяха палестинският посланик Ахмед Ал Мадбух,  Никола Манев, Людмила Караславова и приятели от Чирпан, София, Езерово. Приятелството също се унаследява, сподели поетесата много развълнувана докато получаваше подарък – колаж. Почитател на Ваня Петкова от Чирпан подари слънчогледи с преплетени в тях образи на тримата – Ваня, Оля и Юсеф, вдъхновен от стихотворението й „Слънчогледи“. А младият художник подари на любезните си домакини от ОНЧ“Св.св. Кирил и Методий“ портрет на светите  братя.

Литературните празници в Първомай продължават с връчването на националната награда за проза „Георги Караславов“ и честването на 80-годишната на Слав Хр. Караславов във вторник, на 16 октомври от 18 часа в Ритуалната зала.

Теди Кирякова

Палестинският посланник и Никола Манев разглеждат изложбата на Юсеф
Колажът
Дар за читалището
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят предразполага към неангажиращи занимания и активна почивка. Имате прекрасна възможност да се отърсите от напрежението на работната седмица и да възстановите напълно силите си. Доверието, което гласувате на непознат няма да остане излъгано и най-вероятно ще бъдете много доволни от сътрудничеството си, въпреки първоначалните колебания.
26 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Независимият ви дух ще се прояви и днес. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
26 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Споделете притесненията с близките си, ще намерите бързо решение и ще ви олекне. Денят ще ви предложи изненади, които бихте могли да трансформирате в добри реализации, стига да се възползвате на момента. Със сигурност няма да скучаете. Не се намесвайте в чужди спорове, имайки желание да сте полезни.
26 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Налице са всички предпоставки, за да прекарате един приятен и спокоен ден. Заемате се с ангажименти, които не ви натоварват и се справяте чудесно. Ще споделите нещо, което ви вълнува с близък човек, надявайки се на съвет. Добре ще е, ако обърнете повече внимание на здравето си.
26 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
За да решите въпросите, които ви притесняват си осигурете малко спокойствие. Нуждаете се от него и заради самите вас. Развлечения с приятели излет в планина, ремонтна дейност или риболов са сред възможните алтернативи за деня. Нещата ви се нареждат, а неприятностите бягат от вас.
26 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят се свързва с творчески изяви и с внимание към любими хора. Няма да ви липсва желание за удоволствия и любов. Други от вас ще пътуват, но на близки разстояния. Подготвяте нечии празник и това изисква повече време по организацията му. Ентусиазирани сте и ще се справите.
26 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Този ден повечето от вас ще отредят за почивка сред домашна обстановка. Имате нужда да се разтоварите и да обмислите бъдещите си професионални задачи. Вслушвате се в съветите, които получавате от близките си и това ще бъде само от ваша полза. Ще ви се наложи да се откажете от прекалено смел за момента замисъл. Вечерта ще се забавлявате истински.
26 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не споделяйте личните си перипетии с всеки. Бъдете по-дискретни. Възможни са неприятни изненади и провокации. Потърсете приятни занимания, с които да се разтоварите от напрежението. Ще ви заредят с позитивни мисли и емоции. Подобно въздействие може да има и любим човек.
26 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нуждаете се от повече спокойствие и силна храна. Здравето ви също изисква грижи, движение и почивка. Споделете домашните задължения с близките си, не се ангажирайте с всичко сами. За щастие, до себе си имате хора, които ви обичат и с готовност ще поемат от товара ви. За други денят е свързан с пътувания и срещи.
26 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Покажете благородство на характера си и благодарете на онези, които ви подкрепят и същевременно остават в сянката ви, грижейки се за вашето развитие. Ще овладеете стреса, като потърсите подходящи за интересите ви и желанията ви забавления. Любовта е мощна сила, не я пренебрегвайте.
26 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете този ден на семейството си и се опитайте да си починете в семейна обстановка. Нищо не застрашава спокойствието ви и все пак се постарайте всички да са доволни. Подхождате с разбиране към всеки един човек, затова едва ли ще ви е трудно. Направете нещо и лично за себе си, имате нужда.
26 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Нерешени проблеми ще ви накарат да потърсите нови възможности за справяне с тях. Наясно сте, че това не може да продължава повече. Ако ви е нужна помощ, потърсете подходящия човек, за да не губите енергията си напразно. Вслушайте се в интуицията си, ще получите свежи идеи и желание да общувате с нови хора.
26 окт 2020
Последни новини