Тройна премиера направиха Оля и Юсеф Ал-Ахмед

С много артистичност, в неформална обстановка и без сценарий Оля Ал-Ахмед и синът й Юсеф направиха тройна премиера в рамките на Литературните празници в Първомай. Публиката се запозна със стихосбирката на Оля „Огледало“, книжката „Ние сме България“ с проза на нейната майка – Ваня Петкова и платната  на Юсеф, с които те са  илюстрирани.

Децата трябва да продължават таланта на майките си -  каза поетесата и припомни, че майка й Ваня Петкова е била добър цигулар и има прекрасни платна, а намерената проза доказва, че поезията е била само един от разнопосочните й таланти.

Преводачка от арабски, руски и испански език, Оля Ал-Ахмед е човек, който свободно борави със словото. Тя цитира с удоволствие рецензията на Любомир Левчев, че пише и римува по детски, доволна, че детето в нея продължава да живее. Стихосбирката „Огледало“  е отражение на майка й в нея и изповед – допълни тя. За “Ние сме България“ Оля разказа, че е като поезия в бял стих за обикновените хора, за родопчаните, за техния живот и за труда им. Там са намерили място и намерените в архива на Ваня Петкова писма- един дневник на чувствата,истории които е преживяла наистина. Присъстващите  се запознаха и с картините на талантливия десетокласник Юсеф, за които ласкаво се изказа световно известния Никола Манев. Оля и Юсеф благодариха на кметът на общината и издателство „Демакс“ за оказаното съдействие. А след това поетесата изнесе спектакъл като прочете свои стихове  завладяващо и много артистично. С малко тъга, малко ирония и с много настроение прозвучаха „Кой каза, че съм луда“, „Влакове“, „Мъжът“ и други.

Между гостите на Оля и Юсеф бяха палестинският посланик Ахмед Ал Мадбух,  Никола Манев, Людмила Караславова и приятели от Чирпан, София, Езерово. Приятелството също се унаследява, сподели поетесата много развълнувана докато получаваше подарък – колаж. Почитател на Ваня Петкова от Чирпан подари слънчогледи с преплетени в тях образи на тримата – Ваня, Оля и Юсеф, вдъхновен от стихотворението й „Слънчогледи“. А младият художник подари на любезните си домакини от ОНЧ“Св.св. Кирил и Методий“ портрет на светите  братя.

Литературните празници в Първомай продължават с връчването на националната награда за проза „Георги Караславов“ и честването на 80-годишната на Слав Хр. Караславов във вторник, на 16 октомври от 18 часа в Ритуалната зала.

Теди Кирякова

Палестинският посланник и Никола Манев разглеждат изложбата на Юсеф
Колажът
Дар за читалището
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини