8 °C

Тройна премиера направиха Оля и Юсеф Ал-Ахмед

С много артистичност, в неформална обстановка и без сценарий Оля Ал-Ахмед и синът й Юсеф направиха тройна премиера в рамките на Литературните празници в Първомай. Публиката се запозна със стихосбирката на Оля „Огледало“, книжката „Ние сме България“ с проза на нейната майка – Ваня Петкова и платната  на Юсеф, с които те са  илюстрирани.

Децата трябва да продължават таланта на майките си -  каза поетесата и припомни, че майка й Ваня Петкова е била добър цигулар и има прекрасни платна, а намерената проза доказва, че поезията е била само един от разнопосочните й таланти.

Преводачка от арабски, руски и испански език, Оля Ал-Ахмед е човек, който свободно борави със словото. Тя цитира с удоволствие рецензията на Любомир Левчев, че пише и римува по детски, доволна, че детето в нея продължава да живее. Стихосбирката „Огледало“  е отражение на майка й в нея и изповед – допълни тя. За “Ние сме България“ Оля разказа, че е като поезия в бял стих за обикновените хора, за родопчаните, за техния живот и за труда им. Там са намерили място и намерените в архива на Ваня Петкова писма- един дневник на чувствата,истории които е преживяла наистина. Присъстващите  се запознаха и с картините на талантливия десетокласник Юсеф, за които ласкаво се изказа световно известния Никола Манев. Оля и Юсеф благодариха на кметът на общината и издателство „Демакс“ за оказаното съдействие. А след това поетесата изнесе спектакъл като прочете свои стихове  завладяващо и много артистично. С малко тъга, малко ирония и с много настроение прозвучаха „Кой каза, че съм луда“, „Влакове“, „Мъжът“ и други.

Между гостите на Оля и Юсеф бяха палестинският посланик Ахмед Ал Мадбух,  Никола Манев, Людмила Караславова и приятели от Чирпан, София, Езерово. Приятелството също се унаследява, сподели поетесата много развълнувана докато получаваше подарък – колаж. Почитател на Ваня Петкова от Чирпан подари слънчогледи с преплетени в тях образи на тримата – Ваня, Оля и Юсеф, вдъхновен от стихотворението й „Слънчогледи“. А младият художник подари на любезните си домакини от ОНЧ“Св.св. Кирил и Методий“ портрет на светите  братя.

Литературните празници в Първомай продължават с връчването на националната награда за проза „Георги Караславов“ и честването на 80-годишната на Слав Хр. Караславов във вторник, на 16 октомври от 18 часа в Ритуалната зала.

Теди Кирякова

Палестинският посланник и Никола Манев разглеждат изложбата на Юсеф
Колажът
Дар за читалището
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Временните финансови затруднения могат да се отразят понижаващо на настроението и самочувствието ви, но не губете кураж. Имате потенциал да се справите с предизвикателствата и да излезете по-силни, можещи и побеждаващи. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно бъдещето си.
04 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Изгледите ви за успех са много добри. Продължавайте в същия дух. Не изневерявайте на принципите си и непременно ще успеете. Възможно е днес недоброжелатели да ви създават дребни пречки, но това едва ли ще ви представлява сериозно затруднение. Просто не ги взимайте присърце. Напълно осъзнавате с какво сте се заели.
04 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви начинания са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си.
04 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес успявате да направите така, че нещо, което отдавна ви принадлежи да попадне отново у вас. Трудно се отклонявате от веднъж избрания път и правите всичко възможно да постигнете намеренията си. Следвате твърдо избрания курс и не си позволявате да се отклонявате заради факти, споменати ви от околните. Ще се чувствате най-добре сред семейството си вечерта.
04 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добрите ви постижения ви задължават да продължите отговорно и качествено работата си. Започващият силен период за вас налага да подобрите (дори и да считате това за излишно) уменията си. Някои от вас ще получат възможност за квалификация на достатъчно престижно място, възползвайте се.
04 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
04 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Приятели ще ви помогнат да стигнете по-бързо до решаването на проблем, който ви притеснява. Бъдете по-доверчиви към онези, които безкористно ви обичат и помагат, и не ги винете за неудачите си. Мислите ще ви отвеждат и при някого, с когото ви свързват нежни чувства, но поради обстоятелствата сте разделени.
04 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко се нарежда във ваша полза и денят "заплашва" да бъде един от най-успешните ви през последния месец. Финансовото състояние на семейството ви е отлично и можете да си позволите малко разточителство. Възползвайте се максимално от късмета си.
04 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Предстои ви напредък в личен план. Той ще се отрази добре на самочувствието ви и ще ви превърне в желани събеседници. Не допускайте хора от обкръжение ви да се намесват в личното ви пространство. Сами можете да вземате решенията си, нямате нужда от подобни съветници.
04 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще изненадате околните с промененото си отношение към конкретен проблем или събитие. С позитивното си мислене ще направите възможно и невъзможното, само от вас зависи. Пречистващата сила на природата ще ви освежи и даде сили, а вниманието на любим човек ще ви направи щастливи.
04 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Разпределете добре времето си и не се увличайте по дреболии. Предстои ви доста работа и само с добър подход ще успеете да се справите. Не е фатално, ако отложите някой от ангажиментите си. Повярвайте, заслужава си да положите повече усилия днес.
04 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Наред с трудностите ще имате и провокации, които могат да внесат разколебаване в намеренията ви. Но интуицията и убедеността ви, че сте на прав път не са измамни. Остава и да го извървите. Възможността да работите с професионалисти ще ви научи на полезни неща, за това повече гледайте и слушайте и по-малко говорете.
04 апр 2020
Последни новини