9 °C

Тройна премиера направиха Оля и Юсеф Ал-Ахмед

С много артистичност, в неформална обстановка и без сценарий Оля Ал-Ахмед и синът й Юсеф направиха тройна премиера в рамките на Литературните празници в Първомай. Публиката се запозна със стихосбирката на Оля „Огледало“, книжката „Ние сме България“ с проза на нейната майка – Ваня Петкова и платната  на Юсеф, с които те са  илюстрирани.

Децата трябва да продължават таланта на майките си -  каза поетесата и припомни, че майка й Ваня Петкова е била добър цигулар и има прекрасни платна, а намерената проза доказва, че поезията е била само един от разнопосочните й таланти.

Преводачка от арабски, руски и испански език, Оля Ал-Ахмед е човек, който свободно борави със словото. Тя цитира с удоволствие рецензията на Любомир Левчев, че пише и римува по детски, доволна, че детето в нея продължава да живее. Стихосбирката „Огледало“  е отражение на майка й в нея и изповед – допълни тя. За “Ние сме България“ Оля разказа, че е като поезия в бял стих за обикновените хора, за родопчаните, за техния живот и за труда им. Там са намерили място и намерените в архива на Ваня Петкова писма- един дневник на чувствата,истории които е преживяла наистина. Присъстващите  се запознаха и с картините на талантливия десетокласник Юсеф, за които ласкаво се изказа световно известния Никола Манев. Оля и Юсеф благодариха на кметът на общината и издателство „Демакс“ за оказаното съдействие. А след това поетесата изнесе спектакъл като прочете свои стихове  завладяващо и много артистично. С малко тъга, малко ирония и с много настроение прозвучаха „Кой каза, че съм луда“, „Влакове“, „Мъжът“ и други.

Между гостите на Оля и Юсеф бяха палестинският посланик Ахмед Ал Мадбух,  Никола Манев, Людмила Караславова и приятели от Чирпан, София, Езерово. Приятелството също се унаследява, сподели поетесата много развълнувана докато получаваше подарък – колаж. Почитател на Ваня Петкова от Чирпан подари слънчогледи с преплетени в тях образи на тримата – Ваня, Оля и Юсеф, вдъхновен от стихотворението й „Слънчогледи“. А младият художник подари на любезните си домакини от ОНЧ“Св.св. Кирил и Методий“ портрет на светите  братя.

Литературните празници в Първомай продължават с връчването на националната награда за проза „Георги Караславов“ и честването на 80-годишната на Слав Хр. Караславов във вторник, на 16 октомври от 18 часа в Ритуалната зала.

Теди Кирякова

Палестинският посланник и Никола Манев разглеждат изложбата на Юсеф
Колажът
Дар за читалището
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не проявявайте самоинициатива там, където са нужни колективни действия, ако искате да го приключите добре и в срок започнатото.Доверете се на партньорите си, говорете за намеренията си и търсете мнението им по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но не неприятна. Ще забравите за грижите и ще се заредите с много положителни емоции.
26 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се приближавате към целта си и не е изключено точно днес да я постигнете. Упоритата ви работа и непоколебимата увереност в успеха най-после ще бъдат удовлетворени. Не пропускайте да отбележите и подкрепата, която ви оказват най-близките ви хора. Покажете им своята признателност с недвусмислен жест.
26 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не допускайте натовареността ви днес да попречи на вече уговорени срещи с приятелите ви. Финансовите резултати от дейността ви може да не са в границите, които предвиждате, но ще ги имате. Каквито и да са даденостите, предстоят ви хубави моменти. Има на какво да се радвате, ако не го виждате, жалко за вас.
26 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Дистанцирайте се от всякакви дразнители и си осигурете творческа атмосфера край вас. Пред следващата седмица ви очаква разработването на определен проект, който започвате от днес. Сътрудниците ви ще останат удовлетворени от предложение, което правите и с готовност ще се включат в задачата.
26 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Притесненията ви ще отпаднат и ще получите повече, отколкото сте очаквали. Едно ново начало ще промени отговорностите ви, като по-голяма част от тях ще се трансформират в нови. Ще създавате перспективни връзки и ще общувате с хора, които ще са ви от полза. Ще се радвате на добро настроение и ще успеете да направите и някой друг щастлив.
26 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Търпението е ключа към успеха ви днес. С каквато и работа да се захващате, бъдете толерантни към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в дейност, която сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения с успехите си.
26 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Разчупете леда в сърцето си, приемете любовта и загърбете всякаква злоба, завист и омраза. В професионален план нещата ви ще вървят блестящо, което ще предизвика доволство у вас. Направете малък подарък на любимия си човек, този жест на внимание ще подобри отношенията ви. Задръжте това топло усещане колкото се може по-дълго.
26 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Амбицирани сте да постигнете мечтата си. Високите ви цели изискват и смелост, която очевидно не ви липсва. При затруднения не се колебайте да потърсите подкрепа. Настроението ви ще е приповдигнато и от вътрешното ви усещането за нещо вълнуващо и хубаво. Споделете го с любимите си хора и нищо няма да го помрачи.
26 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете, доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате. Имате твърде много енергия и най-разумно ще е да я оползотворите.
26 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изразявайки увереността си, печелите привърженици и работата ви спори. Ще разширите възможностите си в бизнеса, ако откриете върху какво още да концентрирате енергията си. Ще ви предложат съдружие и ще споделите надеждата на някой за по-добро бъдеще. Любовта е до вас и ви вдъхновява.
26 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С роднини ще се радвате на придобивки и приятни вести. В бизнес-отношенията и общите начинания е добре да синхронизирате действията с партньорите си, за да ускорите развитията в своя полза. Високите ви амбиции ще ви мотивират да поемете повече отговорности, но с ясна цел - печалба.
26 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако говорите за това, което интересува другите, и двете страни ще спечелят. Това е особено важно за тези от вас, които си търсят работа. Опитайте се да убедите работодателя си, че квалификацията която притежавате, ще ви позволи да допринесете за личния си успех и за този на фирмата му.Денят ви ще бъде слънчев, само малко повече хъс и ще успеете.
26 фев 2021
Последни новини