33 °C

Тройна премиера направиха Оля и Юсеф Ал-Ахмед

С много артистичност, в неформална обстановка и без сценарий Оля Ал-Ахмед и синът й Юсеф направиха тройна премиера в рамките на Литературните празници в Първомай. Публиката се запозна със стихосбирката на Оля „Огледало“, книжката „Ние сме България“ с проза на нейната майка – Ваня Петкова и платната  на Юсеф, с които те са  илюстрирани.

Децата трябва да продължават таланта на майките си -  каза поетесата и припомни, че майка й Ваня Петкова е била добър цигулар и има прекрасни платна, а намерената проза доказва, че поезията е била само един от разнопосочните й таланти.

Преводачка от арабски, руски и испански език, Оля Ал-Ахмед е човек, който свободно борави със словото. Тя цитира с удоволствие рецензията на Любомир Левчев, че пише и римува по детски, доволна, че детето в нея продължава да живее. Стихосбирката „Огледало“  е отражение на майка й в нея и изповед – допълни тя. За “Ние сме България“ Оля разказа, че е като поезия в бял стих за обикновените хора, за родопчаните, за техния живот и за труда им. Там са намерили място и намерените в архива на Ваня Петкова писма- един дневник на чувствата,истории които е преживяла наистина. Присъстващите  се запознаха и с картините на талантливия десетокласник Юсеф, за които ласкаво се изказа световно известния Никола Манев. Оля и Юсеф благодариха на кметът на общината и издателство „Демакс“ за оказаното съдействие. А след това поетесата изнесе спектакъл като прочете свои стихове  завладяващо и много артистично. С малко тъга, малко ирония и с много настроение прозвучаха „Кой каза, че съм луда“, „Влакове“, „Мъжът“ и други.

Между гостите на Оля и Юсеф бяха палестинският посланик Ахмед Ал Мадбух,  Никола Манев, Людмила Караславова и приятели от Чирпан, София, Езерово. Приятелството също се унаследява, сподели поетесата много развълнувана докато получаваше подарък – колаж. Почитател на Ваня Петкова от Чирпан подари слънчогледи с преплетени в тях образи на тримата – Ваня, Оля и Юсеф, вдъхновен от стихотворението й „Слънчогледи“. А младият художник подари на любезните си домакини от ОНЧ“Св.св. Кирил и Методий“ портрет на светите  братя.

Литературните празници в Първомай продължават с връчването на националната награда за проза „Георги Караславов“ и честването на 80-годишната на Слав Хр. Караславов във вторник, на 16 октомври от 18 часа в Ритуалната зала.

Теди Кирякова

Палестинският посланник и Никола Манев разглеждат изложбата на Юсеф
Колажът
Дар за читалището
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Направете деня си приятен, като избягвате спорове и се въздържате от забележки. Открийте романтиката в живота си и й се насладете, каквито и въпроси да ви тревожат, ще отстъпят място на по-приятните изживявания. Предстоят ви придобивки, които ще променят бита ви.
05 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се дразнете на онези, които не мислят като вас и с действията си внасят безпокойство в делника ви. Бъдете премерени в изказванията, сложете ред около себе си и ще си върнете настроението. Съмненията по отношение на конкретен проект или човек ще отстъпят място на осъзната позиция.
05 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
В съчетание на полезното с приятното, ще изживеете деня си ползотворно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за общата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване. Добри новини.
05 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес няма да се чувствате напрегнати, завладява ви спокойствие и оптимизъм. Действайте целенасочено, не толкова интуитивно, колкото разумно и последователно. Можете да се надявате на успех сред противоположния пол.
05 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Няма да ви липсват съмнения към нещата, с които трябва да се занимавате. Съветваме ви да ги потиснете. Водете се от приоритетите си за деня. Така ще успеете да свършите всичко и да останете доволни от себе си. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване.
05 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е особено успешен за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творчество. Имате изострена визия за действителността, която претворявате доста сполучливо. Не позволявайте самовглъбеността ви да ви изолира прекалено много.
05 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Очакват ви вълнуващи изживявания. Постигате с лекота целите си и се заемате с нови дела, които не са били планирани за този момент. Настроението ви е чудесно и с него ще сте отмора за всички около вас. Откривате възможност, която не сте забелязвали досега, и на която ще се посветите за в бъдеще.
05 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Каквото и да ви притеснява, не изпадайте в униние. Изход се намира, стига да има желание. Не се задълбочавайте върху неща, които не са толкова значими и ще се забравят бързо. Очакват ви професионални и лични изяви, запазете енергията си и работете върху проектите си.
05 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Някои от вас усилено работят по определена идея, в която виждат голямо бъдеще. Наистина вие се отличавате с оригинална мисъл, но и с ентусиазма да осъществявате идеите си, което всъщност е голямото ви предимство. Получавате покана за грандиозно мероприятие, едва ли ще загубите ако го посетите. Възможно е да срещнете човека, който отдавна сте търсили.
05 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Работата ви днес може да бъде натоварена. Очакват ви много задачи, на които трябва да обърнете внимание. Бъдете концентрирани и съумявайте да реагирате на време. За предпочитане е да действате самостоятелно. Така ще успеете да свършите всичко, което сте планирали.
05 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Доброто ви настроение и желание за общуване ще улесни познанствата, някои от които ще ги имате за дълго. Ролята ви на помирители е вашата мисия за момента и я следвате добре. Приятни изненади ще повишат настроението и ще ви карат да търсите нови предизвикателства, но не избързвайте с плановете си.
05 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече успехи ще имате, ако пристъпите към задачите си грижливо и отговорно подредите програмата си за днес. Други ще пристъпят към поредните изпитания, свързани най-вече с професионалната им реализация. Ще избегнете грешките, ако по-малко се доверявате и следвате собствената си логика.
05 авг 2020

Случаен виц

Последни новини