Ще отнемат лиценза на "Он Травел"

Решен е проблемът с българските туристи в Мармарис. Нашенците остават в Турция до събота, като престоят им там и връщането им обратно в родината ще бъдат заплатени от турската фирма, с която "Он Травел" е сключила договор. Това съобщи заместник-министърът с ресор туризъм Иво Маринов, предаде БГНЕС.

Предстои да бъде отнет лицензът на туристическата фирма, съобщи още Маринов, като това ще стане на базата на мотивирано предложение, което ще бъде изпратено до министър Делян Добрев. Основната причина за отнемането на лиценза са последните проблеми на туристи, клиенти на "Он Травел".

"Он Травел" има застрахователна полица 1,4 млн. лева, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Именно от застрахователя –ДЗИ контрагентът на "Он Травел" в Турция ще си търси парите за нощувките и пътуването обратно на българските туристи.

Обмисля се да се въведе задължение за всички туроператори да прилагат копие от застрахователната полица към всички договори, които сключват. Така, на практика, ще се улесни получаването на парите при възникването на застрахователно събитие.

38 българските граждани са пътували с "Он Травел" до Мармарис. Всички те в събота ще напуснат Турция, като повечето от тях ще тръгнат с автобус в 1.00 часа от Бодрум към България, а останалите ще се приберат със самолет, като между 9.00 и 09.20 часа ще бъде трансферът им до летището, обясни зам.-министър Иво Маринов.

Александър Масларски от Комисията за защита на потребителите обясни, че през 2011 година комисията е извършила 6 проверки на "Он Травел", съставени са три акта за административни нарушения, издадени са наказателни постановления на обща стойност 1000 лева, които се обжалват пред Районният съд. През тази година са направени 7 проверки на дружеството, съставени са 4 акта за административно нарушение. Масларски посъветва гражданите, които са закупили туристически продукти от "Он Травел" и им предстои пътуване, да се явят на началния пункт на заминаване, защото неявяването им ще се счита за неизпълнение на договорни отношения. "Те трябва лично да се убедят, че дружеството се е разплатило със своите контрагенти и ако трябва да поискат от тях фактури и други счетоводни документи или лично да се обадят в хотела, за да проверят дали е платено. Ако имат най-малкото съмнение, че няма разплащане, те трябва да сигнализират по най-бързия начин КЗП", смята Масларски.

Actualno.com припомня, че 40 са българските туристи, които са изоставени в Турция от туроператора "Он Травел", който не се погрижи и за туристите си в Испания преди дни. Българите в турския курорт Мармарис дори са били заплашени с полиция да напуснат хотела.

В Испания миналата седмица бяха блокирани десетки български туристи, тъй като останаха без превоз в последния ден от почивката си. Потърпевшите, предимно по-възрастни хора, пътували по програмата "Златна Испания", която предлага преференциални цени за хора над 55-годишна възраст извън редовния сезон.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини