Америка обмисля бомбардировки в Мали

Американските власти започнаха да обмислят евентуални бомбардировки с безпилотни самолети в северната част на Мали срещу Ал Кайда в ислямски Магреб, твърди в-к "Вашингтон Пост".

Вестникът уверява, че главният съветник на президента Барак Обама за борбата с тероризма Джон Бренан прави преценка на ситуацията в региона в сътрудничество с Държавния департамент и Пентагона, и разглежда възможността от американска намеса в борбата срещу екстремистките групировки.

Проучва се и използването на безпилотни самолети от САЩ, което вече е факт в страни като Пакистан, Йемен и Сомалия, посочва изданието, като цитира високопоставени американски представители, пожелали анонимност.

Запитан от АФП, говорител на Белия дом не опроверга вестта за провеждането на заседания, специално посветени на Мали и Ал Кайда в ислямски Магреб, но отказа да навлезе в подробности.

"Не трябва да изненадва фактът, че Белият дом организира заседания по редица въпроси, сред които и проблеми на антитероризма. Президентът ясно изложи целта си да разруши мрежата на Ал Кайда и ние работим по тази цел всеки ден", обясни говорител на Съвета за национална сигурност.

Според говорителя на Пентагона Джордж Литъл, САЩ "не предвиждат на този стадий едностранни военни операции в Мали и региона".

В понеделник високопоставен представител на американската дипломация заяви, че САЩ били готови да подкрепят "добре подготвена" въоръжена интервенция, водена от африкански страни в северната част на Мали, за да бъдат изтласкани оттам ислямистките бунтовници, свързани с Ал Кайда.

Малийският премиер Шейх Модибо Диара призова в събота западните страни и на първо място Франция, да се намесят в северната част на Мали, като изпратят самолети и специални части.

Американската армия се съсредоточава преди всичко върху обучението и засилването на възможностите на страните и организациите от региона като Икономическата общност на западноафриканските държави, уточни Джордж Литъл.

Впрочем, нападението срещу американското консулство в Бенгази на 11 септември отново привлече вниманието на САЩ към Ал Кайда в ислямски Магреб, заподозряна, че е свързана с атентата, потвърдиха други двама високопоставени американски представители.

"Явно, има повишаване на интереса към Ал Кайда в ислямски Магреб след атаката", по време на която бяха убити американският посланик в Либия Кристофър Стивънс и още трима американци, посочи един от представителите, пожелал анонимност. Разследването се фокусира върху "екстремистките групировки в района на Бенгази, както и върху Ал Кайда в ислямски Магреб", добави той.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини