Топ 20 на най-често използваните PIN кодове

Проучванията показват, че едни от най-глупавите пароли за достъп в акаунт са “password”, “123456″ и “qwerty”. Ако това ви е познато, побързайте да смените възможно най-скоро своята секретна думичка! Не само изборът на парола обаче може да бъде глупав - определянето на четирицифрена комбинация за PIN код също е задача, която често завършва с не особено умно решение. Разбиването на PIN-а обаче може да се окаже много по-фатално за ценностите на някого, отколкото хакването на паролата му за компютъра или акаунта.

Mashable.com публикува списък с 20-те най-често срещани PIN кода за кредитни и дебитни карти. Той е съставен от Ник Бери, бивш учен и президент на Data Genetics. Бери анализирал 3.4 милиона PIN кода и публикувал резултатите в личния си блог.

Няма съмнение кой код е най-често срещан – разбира се, това е „1234“.

Той е използван от приблизително 11 процента от картодържателите. Негов подгласник е също много добре познатият „1111“, който са използвали 6% от собствениците на дебитни и кредитни карти.Любимият на мнозина „0000“ се нарежда на трето място, но е използван само от 1.8% потребители.

И останалите най-често срещани PIN кодове не са особена изненада.  „7777“ е често избиран, защото седмицата е щастливо число, а „6969“ е лесен за запомняне, но за щастие едва половин процент картодаржатели са били достатъчно глупави, за да го въведат като свой избор. По-изненадващо е, че едно от челните места – шесто място, принадлежи на PIN кода „1004“, който се нарежда веднага след късметлийските седмици. Защо е толкова предпочитан от потребителите, няма категорично обяснение.

Интересен е и фактът за това кой е най-рядко използваният код според анализите на Бери. Това е комбинацията „8068“. Този PIN код е бил вкаран в употреба едва 25 пъти от 3.4 милиона номера.

Ник Бери посочва още, че има 10 000 различни комбинации от четири цифри и всяка от тях е използвана поне веднъж от някой. 50% от хората обаче използват само 426 кода. Ако намерите кредитна или дебитна карта на улицата, шансът ви да откриете кой е нейниятPIN е едно към пет. Казано по-елементарно, само след въвеждането на пет четирицифрени комбинации имате шанс да получите достъп до паричните средства на собственика на картата.

Открихте ли своя PIN код в този Топ 20? Ако е така, може би трябва да помислите за смяна, за да осигурите по-голяма защита на финансовите ви средства.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини