Кой сега е председател на Общински съвет – Първомай

Областният управител върна решенията за прекратяване на правомощията на Красимира Александрова и за избора на Дечко Петков за председател на общински съвет. Това се превърна в прецедент в практиката на местното самоуправление в областта. Според самия Дечко Петков – въпросът кой сега е председател няма еднозначен отговор. Той е в кабинета, писмото на областния управител е адресирано до него като председател, но според самия г-н Петков, Красимира Александрова трябва да свика следващата сесия. Той е подготвил материалите и я е поканил да ги разпредели по комисии и да свърши необходимото за провеждането на редовното заседание. „Драма няма – категоричен е последноизбраният председател. Красимира Александрова не създава напрежение и каквото трябва ще бъде направено до 27 септември, за когато е обявено заседание на ОбС.

Друго е мнението на Светозар Славчев. В качеството си на юрист, той обясни, че Законът за местното самоуправление и местната администрация дава категоричен отговор на въпроса. Чл.45, ал.4 от ЗМСМА казва, че Областният управител може да спре изпълнението на индивидуални или общи административни актове. Решението за прекратяване правомощията на председател на ОбС не е такъв случай. Подобен казус е разглеждан в град Сливен. Там оспорването е стигнало до съда и е отхвърлено като един от посочените мотиви е: "Решението на общинския съвет за прекратяване правомощията на председател е воля на колективен орган, която по същността си не попада в нито една от горните категории актове (индивидуални или общи административни – бел. на автора), които могат да бъдат върнати или оспорвани. Следователно и заповедта на областния управител, с която това е направено е процесуално недопустима."

Славчев е категоричен, че в момента Председател на ОбС е Дечко Петков, но подчертава, че мнението му е лично и изхожда от юридическата му практика.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини