19 °C

Наше момиче учи английски и точи баница в Канада

Теди получава сертификат от учителката си Шарка

Дни преди началото на новата учебна година, от Van West College – Ванкувър, се завърна Теодора Янакиева. Тя е ученичка в 9 клас на ПГСС“Васил Левски“, в паралелка със засилено  изучаване на английски. Нейна леля я записва в училището за чужденци. Там, заедно с още една българка - Севдена от Плевен, посещава часовете в продължение на месец.

Много съм доволна –споделя Теди -  това е изключително място, където не само се научаваш да говориш добър английски, но се срещаш с много хора, завързват се нови запознанства. Van West College е място, на което се изявяват различни култури.

Много от учениците отиват за седмица или две. Между тях има и възрастни хора, една от жените е била на 65 години, изключително старателна и напредваща. Преобладаващи са азиатците – китайци, корейци, японци, виетнамци, тайландци. Имало е малко европейци, между които е бил и популярният във Франция певец  Фабиан. Много голяма е била и групата, представители на френскоговорящата в Канада област, Квебек.

Дисциплината е на много високо ниво и е мотивирана както от желанието на учениците да се научат  да говорят, така и от цената -550$ на седмица. Закъснения няма, защото закъснелият за часа го пропуска. Учителите са изключително внимателни, търпеливи и обясняват всичко. Преподавателката на Теди е от чешки произход и се казва Шарка.

Часовете и програмата, по която се учи няма нищо общо с българските. Много се говори, малко се пише. Стаите са обзаведени с чисто нови мебели и техника.  Във всеки кабинет има компютър и плазмен монитор.

Денят е разделен на часове до обяд – когато се учи съответното ниво английски език и следобедни – когато ученикът посещава часове според интересите си- четене, слушане, писане. Теди е избрала дебати и дискусия. Това означава да се говори по зададена дискусионна тема. Например: „За и против пушенето и употребата на алкохол от лица под 18 години“.  Отборите, защитаващи двете тези се разпределят предварително, защото обикновен няма желаещи за едната страна.

В един от дните се провежда и ден на културата за съответната страна. В деня на България, Теди и Севдена саморъчно са приготвили баница и пита, с които са обрали овациите на съучениците си. Особено високо е била оценена баницата от китайците. На дъската са били поставени картички със снимки от България, нарисували са български носии, националния  ни флаг… Звучала е българска народна музика, но Теди със съжаление разбрала, че на чужденците, особено на азиатците, им харесва повече  музиката на Азис.

В училището е забранено да се говори на друг език, освен на английски. Когато има проблем, учениците могат да влязат в стая, в която има учители, знаещи много от езиците, за да им помогнат. Но там не е имало българскоговорящ учител и Теди не би могла да се възползва от нея.

Задачите, по които са работели, са били много забавни, например - раздава се текст на песен, разучава се и след това се изпява. По темите за дебати, са ползвали интернет в компютърната зала, а след това са обсъждали стратегията  продължение на час и половина. Имали са часове на плажа, в града са се забавлявали с Коледа през лятото – с Дядо Коледа, момичета с коледни костюми и звънчета, празнували са и Деня на Канада.

Според правилата, всеки петък се прави тест. Ако в три седмици, ученикът има висок резултат (над 80%), преминава на по-високо ниво на изучаване на езика. На Теди малко не й е достигнало на последния изпит. Ако имам възможност, догодина пак съм във Ванкувър- казва тя- Знам, че в Лондон има подобни училища, но основната разлика е, че там е още по- скъпо. Сега се чувствам по- знаеща и по-подготвена по английски.

След приключване на обучението, всеки ученик получава сертификат, в който са отразени нивото нвладеене на езика и броя на дните, в които е посещавал Van West College.
Теди Кирякова 

Часове на плажа
В Деня на Бълария - баницата е страхотна!
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Дребни неприятности в определени моменти ще блокират дейността ви или ще внасят затруднения в ежедневните ви задължения. Не допускайте друг освен вас да определя ритъма ви на работа или задачите, които имате през деня. Печелите доверието на важен за вас сътрудник. Помощта му в бъдеще ще ви е много полезна.
16 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес едва ли ще сте много съсредоточени върху работата си, защото ви вълнуват въпроси от личен характер. Държите се странно с околните и не трябва да се изненадвате от реакциите им. Преценете кое е по-важно за вас и се заемете с него.
16 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес ще се натъкнете на нещо, което ще се окаже особено полезно за работата ви, особено за в бъдеще. Имате достатъчно търпение, за да развиете възгледите си докато започнат да носят желаните от вас резултати. Стараете се да не обръщате внимание на поведението на определен човек, който ви е неприятен и това е наистина най-доброто което можете да направите.
16 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят е характерен с непрекъснатата смяна на онова, с което ще се занимавате. Трудно ви е да се концентрирате за дълго, но едва ли ще е и нужно. Заети сте с приятни неща, като повечето от тях са свързани и с хора, на които държите. Предстои ви пътуване по работа, което ще ви отвори много възможности.
16 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Напрегнати сте, въпреки, че ви се иска да си починете и да се заемете с нещо разтоварващо. Бъдете готови на промени и в личен план. Очаква ви сериозен разговор с интимният ви партньор. Подготвяте изненада за свой близък, от която всички ще останат наистина очаровани. Семейството ви ще застане зад всяко ваше решение.
16 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Мотивирани сте да започнете нещо ново и с конкретни действия ще се заемете с реализацията му. Насърчавайки у себе си този плам, много скоро ще материализирате намеренията си. Не пропускайте да изразите уважението и обичта си към хората, които осмислят живота ви. Пътуванията ще са приятни.
16 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Възможни са разногласия с колегите и началниците ви днес. Бъдете по-дискретни по отношение на нещата, които са ви поверени и не злоупотребявайте с доверието им. Вие също не изпадайте в излишна сантименталност, не е нужно да разголвате душата си пред всеки. Други от вас ще пътуват, най-често по служебни дела.
16 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Погрижете се за интересите си, като не пречите на другите да мислят за своите. Много неща ще се променят, не пестете усилия и се старайте да останете добри хора. Любовта ще ви помогне по-лесно да се справите със затрудненията си, срещайки ви с подходящия за вас помощник.
16 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започвате с много хъс новия работен ден и както може да се очаква имате доста работа за вършене. Успехът ви във всяко едно начинание до голяма степен зависи от собствената ви организация, затова подредете по важност ангажиментите си.
16 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
16 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бизнесът ви изисква сили и средства, които не винаги имате в наличност. В тази връзка ще търсите съдействие от кредитни институции и хора, имащи по-големи възможности от вас. Категорични сте в намерението си да подобрите бита си.
16 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Можете да спечелите вниманието и готовността за съдействие и на най-търсените хора, ако проявите искрен интерес към тях. Всеки харесва човека, който му се възхищава. Ще спечелите приятели, ако правите за тях неща, които изискват време, енергия, безкористност и внимание, ако ги поздравявате сърдечно и с ентусиазъм. Бъдете целенасочени днес и ще успеете.
16 юли 2020
Последни новини