14 °C

Наше момиче учи английски и точи баница в Канада

Теди получава сертификат от учителката си Шарка

Дни преди началото на новата учебна година, от Van West College – Ванкувър, се завърна Теодора Янакиева. Тя е ученичка в 9 клас на ПГСС“Васил Левски“, в паралелка със засилено  изучаване на английски. Нейна леля я записва в училището за чужденци. Там, заедно с още една българка - Севдена от Плевен, посещава часовете в продължение на месец.

Много съм доволна –споделя Теди -  това е изключително място, където не само се научаваш да говориш добър английски, но се срещаш с много хора, завързват се нови запознанства. Van West College е място, на което се изявяват различни култури.

Много от учениците отиват за седмица или две. Между тях има и възрастни хора, една от жените е била на 65 години, изключително старателна и напредваща. Преобладаващи са азиатците – китайци, корейци, японци, виетнамци, тайландци. Имало е малко европейци, между които е бил и популярният във Франция певец  Фабиан. Много голяма е била и групата, представители на френскоговорящата в Канада област, Квебек.

Дисциплината е на много високо ниво и е мотивирана както от желанието на учениците да се научат  да говорят, така и от цената -550$ на седмица. Закъснения няма, защото закъснелият за часа го пропуска. Учителите са изключително внимателни, търпеливи и обясняват всичко. Преподавателката на Теди е от чешки произход и се казва Шарка.

Часовете и програмата, по която се учи няма нищо общо с българските. Много се говори, малко се пише. Стаите са обзаведени с чисто нови мебели и техника.  Във всеки кабинет има компютър и плазмен монитор.

Денят е разделен на часове до обяд – когато се учи съответното ниво английски език и следобедни – когато ученикът посещава часове според интересите си- четене, слушане, писане. Теди е избрала дебати и дискусия. Това означава да се говори по зададена дискусионна тема. Например: „За и против пушенето и употребата на алкохол от лица под 18 години“.  Отборите, защитаващи двете тези се разпределят предварително, защото обикновен няма желаещи за едната страна.

В един от дните се провежда и ден на културата за съответната страна. В деня на България, Теди и Севдена саморъчно са приготвили баница и пита, с които са обрали овациите на съучениците си. Особено високо е била оценена баницата от китайците. На дъската са били поставени картички със снимки от България, нарисували са български носии, националния  ни флаг… Звучала е българска народна музика, но Теди със съжаление разбрала, че на чужденците, особено на азиатците, им харесва повече  музиката на Азис.

В училището е забранено да се говори на друг език, освен на английски. Когато има проблем, учениците могат да влязат в стая, в която има учители, знаещи много от езиците, за да им помогнат. Но там не е имало българскоговорящ учител и Теди не би могла да се възползва от нея.

Задачите, по които са работели, са били много забавни, например - раздава се текст на песен, разучава се и след това се изпява. По темите за дебати, са ползвали интернет в компютърната зала, а след това са обсъждали стратегията  продължение на час и половина. Имали са часове на плажа, в града са се забавлявали с Коледа през лятото – с Дядо Коледа, момичета с коледни костюми и звънчета, празнували са и Деня на Канада.

Според правилата, всеки петък се прави тест. Ако в три седмици, ученикът има висок резултат (над 80%), преминава на по-високо ниво на изучаване на езика. На Теди малко не й е достигнало на последния изпит. Ако имам възможност, догодина пак съм във Ванкувър- казва тя- Знам, че в Лондон има подобни училища, но основната разлика е, че там е още по- скъпо. Сега се чувствам по- знаеща и по-подготвена по английски.

След приключване на обучението, всеки ученик получава сертификат, в който са отразени нивото нвладеене на езика и броя на дните, в които е посещавал Van West College.
Теди Кирякова 

Часове на плажа
В Деня на Бълария - баницата е страхотна!
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
05 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
05 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
05 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
05 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
05 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
05 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
05 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
05 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
05 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
05 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
05 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
05 мар 2021
Последни новини