Наше момиче учи английски и точи баница в Канада

Теди получава сертификат от учителката си Шарка

Дни преди началото на новата учебна година, от Van West College – Ванкувър, се завърна Теодора Янакиева. Тя е ученичка в 9 клас на ПГСС“Васил Левски“, в паралелка със засилено  изучаване на английски. Нейна леля я записва в училището за чужденци. Там, заедно с още една българка - Севдена от Плевен, посещава часовете в продължение на месец.

Много съм доволна –споделя Теди -  това е изключително място, където не само се научаваш да говориш добър английски, но се срещаш с много хора, завързват се нови запознанства. Van West College е място, на което се изявяват различни култури.

Много от учениците отиват за седмица или две. Между тях има и възрастни хора, една от жените е била на 65 години, изключително старателна и напредваща. Преобладаващи са азиатците – китайци, корейци, японци, виетнамци, тайландци. Имало е малко европейци, между които е бил и популярният във Франция певец  Фабиан. Много голяма е била и групата, представители на френскоговорящата в Канада област, Квебек.

Дисциплината е на много високо ниво и е мотивирана както от желанието на учениците да се научат  да говорят, така и от цената -550$ на седмица. Закъснения няма, защото закъснелият за часа го пропуска. Учителите са изключително внимателни, търпеливи и обясняват всичко. Преподавателката на Теди е от чешки произход и се казва Шарка.

Часовете и програмата, по която се учи няма нищо общо с българските. Много се говори, малко се пише. Стаите са обзаведени с чисто нови мебели и техника.  Във всеки кабинет има компютър и плазмен монитор.

Денят е разделен на часове до обяд – когато се учи съответното ниво английски език и следобедни – когато ученикът посещава часове според интересите си- четене, слушане, писане. Теди е избрала дебати и дискусия. Това означава да се говори по зададена дискусионна тема. Например: „За и против пушенето и употребата на алкохол от лица под 18 години“.  Отборите, защитаващи двете тези се разпределят предварително, защото обикновен няма желаещи за едната страна.

В един от дните се провежда и ден на културата за съответната страна. В деня на България, Теди и Севдена саморъчно са приготвили баница и пита, с които са обрали овациите на съучениците си. Особено високо е била оценена баницата от китайците. На дъската са били поставени картички със снимки от България, нарисували са български носии, националния  ни флаг… Звучала е българска народна музика, но Теди със съжаление разбрала, че на чужденците, особено на азиатците, им харесва повече  музиката на Азис.

В училището е забранено да се говори на друг език, освен на английски. Когато има проблем, учениците могат да влязат в стая, в която има учители, знаещи много от езиците, за да им помогнат. Но там не е имало българскоговорящ учител и Теди не би могла да се възползва от нея.

Задачите, по които са работели, са били много забавни, например - раздава се текст на песен, разучава се и след това се изпява. По темите за дебати, са ползвали интернет в компютърната зала, а след това са обсъждали стратегията  продължение на час и половина. Имали са часове на плажа, в града са се забавлявали с Коледа през лятото – с Дядо Коледа, момичета с коледни костюми и звънчета, празнували са и Деня на Канада.

Според правилата, всеки петък се прави тест. Ако в три седмици, ученикът има висок резултат (над 80%), преминава на по-високо ниво на изучаване на езика. На Теди малко не й е достигнало на последния изпит. Ако имам възможност, догодина пак съм във Ванкувър- казва тя- Знам, че в Лондон има подобни училища, но основната разлика е, че там е още по- скъпо. Сега се чувствам по- знаеща и по-подготвена по английски.

След приключване на обучението, всеки ученик получава сертификат, в който са отразени нивото нвладеене на езика и броя на дните, в които е посещавал Van West College.
Теди Кирякова 

Часове на плажа
В Деня на Бълария - баницата е страхотна!
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини