20 °C

Наше момиче учи английски и точи баница в Канада

Теди получава сертификат от учителката си Шарка

Дни преди началото на новата учебна година, от Van West College – Ванкувър, се завърна Теодора Янакиева. Тя е ученичка в 9 клас на ПГСС“Васил Левски“, в паралелка със засилено  изучаване на английски. Нейна леля я записва в училището за чужденци. Там, заедно с още една българка - Севдена от Плевен, посещава часовете в продължение на месец.

Много съм доволна –споделя Теди -  това е изключително място, където не само се научаваш да говориш добър английски, но се срещаш с много хора, завързват се нови запознанства. Van West College е място, на което се изявяват различни култури.

Много от учениците отиват за седмица или две. Между тях има и възрастни хора, една от жените е била на 65 години, изключително старателна и напредваща. Преобладаващи са азиатците – китайци, корейци, японци, виетнамци, тайландци. Имало е малко европейци, между които е бил и популярният във Франция певец  Фабиан. Много голяма е била и групата, представители на френскоговорящата в Канада област, Квебек.

Дисциплината е на много високо ниво и е мотивирана както от желанието на учениците да се научат  да говорят, така и от цената -550$ на седмица. Закъснения няма, защото закъснелият за часа го пропуска. Учителите са изключително внимателни, търпеливи и обясняват всичко. Преподавателката на Теди е от чешки произход и се казва Шарка.

Часовете и програмата, по която се учи няма нищо общо с българските. Много се говори, малко се пише. Стаите са обзаведени с чисто нови мебели и техника.  Във всеки кабинет има компютър и плазмен монитор.

Денят е разделен на часове до обяд – когато се учи съответното ниво английски език и следобедни – когато ученикът посещава часове според интересите си- четене, слушане, писане. Теди е избрала дебати и дискусия. Това означава да се говори по зададена дискусионна тема. Например: „За и против пушенето и употребата на алкохол от лица под 18 години“.  Отборите, защитаващи двете тези се разпределят предварително, защото обикновен няма желаещи за едната страна.

В един от дните се провежда и ден на културата за съответната страна. В деня на България, Теди и Севдена саморъчно са приготвили баница и пита, с които са обрали овациите на съучениците си. Особено високо е била оценена баницата от китайците. На дъската са били поставени картички със снимки от България, нарисували са български носии, националния  ни флаг… Звучала е българска народна музика, но Теди със съжаление разбрала, че на чужденците, особено на азиатците, им харесва повече  музиката на Азис.

В училището е забранено да се говори на друг език, освен на английски. Когато има проблем, учениците могат да влязат в стая, в която има учители, знаещи много от езиците, за да им помогнат. Но там не е имало българскоговорящ учител и Теди не би могла да се възползва от нея.

Задачите, по които са работели, са били много забавни, например - раздава се текст на песен, разучава се и след това се изпява. По темите за дебати, са ползвали интернет в компютърната зала, а след това са обсъждали стратегията  продължение на час и половина. Имали са часове на плажа, в града са се забавлявали с Коледа през лятото – с Дядо Коледа, момичета с коледни костюми и звънчета, празнували са и Деня на Канада.

Според правилата, всеки петък се прави тест. Ако в три седмици, ученикът има висок резултат (над 80%), преминава на по-високо ниво на изучаване на езика. На Теди малко не й е достигнало на последния изпит. Ако имам възможност, догодина пак съм във Ванкувър- казва тя- Знам, че в Лондон има подобни училища, но основната разлика е, че там е още по- скъпо. Сега се чувствам по- знаеща и по-подготвена по английски.

След приключване на обучението, всеки ученик получава сертификат, в който са отразени нивото нвладеене на езика и броя на дните, в които е посещавал Van West College.
Теди Кирякова 

Часове на плажа
В Деня на Бълария - баницата е страхотна!
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
По-често се вслушвайте във вътрешния си глас, той е извор на истини и съвети от извора. Ще общувате добронамерено с конкурентите си, с което ще ги спечелите за обща задача. Реагирайки адекватно на създадената ситуация, ще подобрявате имиджа и финансите си. Реализирана мечта.
09 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
За да дадете всичко от себе си заложете на емоционалните си възприятия. Няма да се лутате в търсене на подходящото решение, но повече предпазливост не ще ви бъде излишна. Близките ще ви стимулират.
09 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Делова задача ще ви накара да ускорите работата си по нея. В сътрудничество с колеги и партньори ще я приключите в срок, без излишни вълнения. Новости от интимен характер ще ви подтикнат към повече обвързване с партньора. Вести от чужбина ще ви подтикнат към вземане по-бързи решения.
09 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Служебните въпроси не търпят отлагане, част от времето ви ще е запълнено с тях. Помислите за организацията и реда на работното място, сътрудниците ви/ако имате такива/ също ще се включат в мероприятията. Не пренебрегвайте добрата си форма, има какво да направите, за да се поддържате в нужната ви кондиция.
09 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приоритетите на повечето от вас днес са свързани с въпроси, касаещи човека до вас. Стремите се към разбирателство и се опитвате да елиминирате нещата, които ви пречат да го постигнете. Ваш близък ще ви помоли за услуга, с която можете да му бъдете особено полезни. Не отказвайте предложение за вечерта, ще успеете да се отпуснете и да прекарате наистина приятно.
09 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Възможно е в общуването си днес да срещнете несъгласие по въпроси, които считате за вече решени и това отново да ви върне назад. Отнесете се с повече внимание към чувствата и вълненията на околните и тогава нещата ви ще потръгнат. Често болката ни помага да осъзнаем истини, които подминаваме, без да осмислим.
09 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Късметът ви днес ще работи и скоро ще се похвалите с осъществени намерения. Умело ще се възползвате от нечие несправяне с работата и ще блеснете със способностите си. Някои ще получат предложение за нова или допълнителна заетост. Промените, към които се стремите ще наложат повишаване на образоваността ви.
09 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място ще се чувствате в свои води, изненадите няма да ви стресират и с рутина ще отхвърляте задачите си. Финансовите ви възможности ще пораснат и с желание ще се погрижите за удобството на близките си. Не ви липсва настроение, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си.
09 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стрелец Финансови успехи ще ви зарадват. Не е това, от което имате нужда, но на този етап - добре. Ако ви се налага да пътувате, много внимавайте като шофирате. Вечерта се поглезете заедно с любимия човек, като си подарите взаимно нещо вълнуващо.
09 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Очаквате нещо днес, на което възлагате наистина големи надежди. Не пестите усилията си, за да останете доволни, дори околните ще се опитат да ви бъдат от полза. Постигате своя близка цел, свързана с човек, от когото сте силно привлечени. Разбирате се добра с човек от обкръжението си по въпрос, който сте считали че може да се окаже спорен.
09 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес много неща ще ви носят добро настроение и създават усещане за сигурност. Сред тях на първо място са близките ви хора, наградете ги с приветливото си поведение и добра дума. При други се очертават постигнати споразумения и финансови придобивки. Ще можете да си позволите и нещо повече за себе си.
09 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Градивното ви отношение към трудовите ви ангажименти ще ви изведе до финансов успех. Гостоприемни сте и това ще ви натовари с повече грижи. Ще се опитат да ви въвлекат в чужди проблеми. Независимо от желанието да сте полезни се дистанцирайте за момента. Решимостта ви ще ви бъде от полза.
09 май 2021
Последни новини