7 °C

Наше момиче учи английски и точи баница в Канада

Теди получава сертификат от учителката си Шарка

Дни преди началото на новата учебна година, от Van West College – Ванкувър, се завърна Теодора Янакиева. Тя е ученичка в 9 клас на ПГСС“Васил Левски“, в паралелка със засилено  изучаване на английски. Нейна леля я записва в училището за чужденци. Там, заедно с още една българка - Севдена от Плевен, посещава часовете в продължение на месец.

Много съм доволна –споделя Теди -  това е изключително място, където не само се научаваш да говориш добър английски, но се срещаш с много хора, завързват се нови запознанства. Van West College е място, на което се изявяват различни култури.

Много от учениците отиват за седмица или две. Между тях има и възрастни хора, една от жените е била на 65 години, изключително старателна и напредваща. Преобладаващи са азиатците – китайци, корейци, японци, виетнамци, тайландци. Имало е малко европейци, между които е бил и популярният във Франция певец  Фабиан. Много голяма е била и групата, представители на френскоговорящата в Канада област, Квебек.

Дисциплината е на много високо ниво и е мотивирана както от желанието на учениците да се научат  да говорят, така и от цената -550$ на седмица. Закъснения няма, защото закъснелият за часа го пропуска. Учителите са изключително внимателни, търпеливи и обясняват всичко. Преподавателката на Теди е от чешки произход и се казва Шарка.

Часовете и програмата, по която се учи няма нищо общо с българските. Много се говори, малко се пише. Стаите са обзаведени с чисто нови мебели и техника.  Във всеки кабинет има компютър и плазмен монитор.

Денят е разделен на часове до обяд – когато се учи съответното ниво английски език и следобедни – когато ученикът посещава часове според интересите си- четене, слушане, писане. Теди е избрала дебати и дискусия. Това означава да се говори по зададена дискусионна тема. Например: „За и против пушенето и употребата на алкохол от лица под 18 години“.  Отборите, защитаващи двете тези се разпределят предварително, защото обикновен няма желаещи за едната страна.

В един от дните се провежда и ден на културата за съответната страна. В деня на България, Теди и Севдена саморъчно са приготвили баница и пита, с които са обрали овациите на съучениците си. Особено високо е била оценена баницата от китайците. На дъската са били поставени картички със снимки от България, нарисували са български носии, националния  ни флаг… Звучала е българска народна музика, но Теди със съжаление разбрала, че на чужденците, особено на азиатците, им харесва повече  музиката на Азис.

В училището е забранено да се говори на друг език, освен на английски. Когато има проблем, учениците могат да влязат в стая, в която има учители, знаещи много от езиците, за да им помогнат. Но там не е имало българскоговорящ учител и Теди не би могла да се възползва от нея.

Задачите, по които са работели, са били много забавни, например - раздава се текст на песен, разучава се и след това се изпява. По темите за дебати, са ползвали интернет в компютърната зала, а след това са обсъждали стратегията  продължение на час и половина. Имали са часове на плажа, в града са се забавлявали с Коледа през лятото – с Дядо Коледа, момичета с коледни костюми и звънчета, празнували са и Деня на Канада.

Според правилата, всеки петък се прави тест. Ако в три седмици, ученикът има висок резултат (над 80%), преминава на по-високо ниво на изучаване на езика. На Теди малко не й е достигнало на последния изпит. Ако имам възможност, догодина пак съм във Ванкувър- казва тя- Знам, че в Лондон има подобни училища, но основната разлика е, че там е още по- скъпо. Сега се чувствам по- знаеща и по-подготвена по английски.

След приключване на обучението, всеки ученик получава сертификат, в който са отразени нивото нвладеене на езика и броя на дните, в които е посещавал Van West College.
Теди Кирякова 

Часове на плажа
В Деня на Бълария - баницата е страхотна!
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще ви предложи много предизвикателства. Това ви стимулира да се развихрите и да покажете на околните способността си да се справяте с какви ли не ситуации. Не поемайте обаче излишни рискове, за да не съжалявате след това.
05 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате далеч по-добре, ако се постараете да изчистите недоразуменията, които има между вас и близките ви, задълбочаването им ще създаде повече проблеми. Не се изкушавайте да пренебрегвате въпроси, чието решение е належащо. Ще имате послания, стига да можете да вниквате в тях и да ги разчитате.
05 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще следвате събитията и с тях ще съобразявате програмата си днес. Предстои да вземете решения, предвид на скъсените срокове и ново възникнали въпроси. Няма да сгрешите, ако се доверите на интуицията си. Самочувствието ви чувствително ще се подобри, равнявайки постиженията си с най-добрите от сферата на интересите ви.
05 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вътрешното ви усещане за нещата не е лъжливо чувство, вслушвайте се и няма да сгрешите. Погрижете се за духовния си комфорт, избягвайте теми, които ви натоварват и съсипват настроението ви. Гледайте на случващото се философски и търсете поуката от всяка ситуация. По често си отговаряйте на въпроса “защо ми се случва това“. Има какво да научите за себе си.
05 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате нужда от промяна, затова няма да сгрешите, ако заминете някъде с приятна компания. Не мислете за неща, които ви натоварват, отпуснете се и си починете добре. Гледайте оптимистично на живота и се замислете за всички, които обичате.
05 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
05 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете широта на мисленото и проявете отзивчивостта си и към онези, които мислят различно от вас. С такт и усмивка ще наложите елегантно мнението си, и без усилия ще си осигурите предимство пред някого, с когото се съревновавате. Към близките си не превръщайте умората в причина за недоволство и враждебност.
05 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвате се на прекрасни отношения със сърдечния си партньор днес. Имате възможност да си починете, да се разтоварите и да се заредите с нови сили за всичко, което ви предстои от тук нататък. Ще останете поласкани от вниманието, което получавате днес. Не обръщайте внимание на дреболии.
05 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Вътрешната ви сила се нуждае от обновление. Енергия и добро настроение може да получите от природата, потърсете я сами или с приятели. Подемът, който следва ще засили решимостта ви и ще ви направи успешни във всичко. Материални придобивки и свързаните с тях удобства ще ви подскажат, че вървите по вярната пътека.
05 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благодарение на старанията си, печелите уважението на хора, към които е насочен интересът ви. Взаимоотношенията в семейството също се подобряват. Близките ви са благосклонни да приемат ваша идея и може да очаквате съдействие. В любовта от вас се очаква повече внимание и съпричастност към проблемите на партньора.
05 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Овладейте вълненията си, независимо от причините, които са ги предизвикали. Запазете присъствие на духа и не предприемайте действия в състояние на афект. Ще си спестите нечии гняв, ако се въздържате от ненужни коментари, а и себе си ще натоварите по-малко. Добре ще ви се отрази чистия въздух, природата ще ви зарежда с енергия и повече оптимизъм.
05 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Заели сте се с много неща наведнъж. Ако не сте достатъчно съсредоточени, това може да доведе до разпиляване на енергията ви. Постарайте се да бъдете и в помощ на близките си, те ще оценят усилията ви. Радвате се на добро самочувствие, но все има нещо, което не ви достига за да бъдете доволни от себе си.
05 апр 2020
Последни новини