Хасковлията Митьо Сачмата арестуван в София с 9 кг. хероин

Акцията в София снощи

Димитър Начев, известен в Хасково като Митьо Сачмата, е бил арестуван снощи в София заедно с още шестима, съобщиха от МВР. При специализираната полицейска операция в автомобил „Пежо Партнер“ на платен паркинг на бул. „Тодор Александров“ са били открити и конфискувани 9 кг. хероин. Наркотикът бил разпределен в 17 пакета, скрити специално пригоден тайник в колата. Скривалището, между багажника и резервната гума, било облицовано в оловно фолио, като предпазен екран срещу рентген.

Иззети са и мобилни телефони с български и чужди сим карти, мобилно устройство за заглушаване на радио честоти т.н „тапа”. Изяснено е, че членове на групата са съпричастни и към други престъпления, свързани с наркотици, разкрити през настоящата година.

Според разследването хероинът е бил предназначен за разпространение в страни от Западна Европа.

Материалите по случая са докладвани на Специализираната прокуратура за образуване на досъдебно производство. Според МВР задържаните са организирана престъпна група за трансграничен канал за трафик на наркотични вещества - хероин, кокаин и амфетамин. Лидер на групата според полицията е Димитър Начев.

Митьо Сачмата е известен в ъндърграунда на Хасково още от 90-те години, като лидер на местната групировка на СИК. През 2004 година е осъден на 13 години затвор от окръжния съд в Кърджали за убийството на турския гражданин Зия Дурсун. Престъплението било извършено в края на 90-те години, но трупът на турчина изплувал от водите на язовира край село Петелово през февруари 2002 г.

След произнасянето на присъдата срещу Сачмата в Кърджали делото отива в Апелативния съд в Пловдив. Магистратите в града под тепетата изменят мярката му за неотклонение и хасковлията изчезва. Присъдата е потвърдена, но задочно. По-късно я потвърждава и Върховният касационен съд.

През 2006-а Митьо Сачмата е заловен в Турция с 200 кг. хероин. Осъден е и влиза в турски затвор, но не е ясен размерът на присъдата му. Излиза оттам през август 2011 година.

Българските власти са правили опити за екстрадирането му от Турция, но са получавали отказ. При последващо запитване за съдбата на българина получили информация, че Митьо Сачмата е излежал турската си присъда, както и българската, и е бил освободен. Това обаче озадачава нашите магистрати, защото петгодишният престой зад решетките е недостатъчен дори само за присъдата за убийството.

По информация на Haskovo.net след излизането си от турския затвор Димитър Начев се озовава в Англия, където учат двете му деца, от два брака. Не е ясно как се е появил снощи в София, но явно българските спецслужби са били по петите му.

При вчерашното си посещения в региона – в Свиленград, вътрешният министър Цветан Цветанов отговори двусмислено на репортерски въпрос дали се очакват още арести на хора от престъпния свят от хасковско. От четирите имена на престъпни босове от високите етажи, трите бяха на жители от региона. МВР шефът изреди имената на Косьо Самоковеца, Иван Тодоров – Доктора (от Димитровград), Евелин Банев-Брендо (от Тополовград), както и дясната ръка на Брендо – хасковлията Тинко Гарев.

Днес към тях се прибавя още едно, също от Хасково. Така по изявени имена от престъпния свят Хасково води на държавата с 4:1. Съвсем отделен е въпросът колко от тях действително са престъпници, като случаят с Тинко Гарев например, за когото обвиненията на МВР засега се свеждат единствено до наемането на екипаж за плавателните съдове, с които се пренасят наркотици. Ако обвиненията срещу него останат същите и пред съда, за един добър адвокат ще е детска игра да го извади от списъка на обвиняемите. И тогава Гарев ще е в правото си да потърси сметка от министъра за очернянето на името му. Но такава е нашенската работа – донесем две стомни с вода, три счупим.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини