ГЕРБ оспорва мотивите за освобождаване на Александрова

Групата на ГЕРБ в ОбС Първомай излезе с Декларация по повод предсрочно прекратените пълномощия на Красимира Александрова като председател на ОбС. Искането за това беше внесено на редовната сесия на местния парламент на 31 август от член на групата на БСП като извънредна точка в дневния ред и беше гласувано от БСП и още 10 съветника. В мотивите беше посочен член 9 от Правилника за работа на ОбС, чието съдържание гласи, че предсрочно се прекратяват пълномощията на председател на ОбС с подаване на неговата оставка или при трайна невъзможност, или системно неизпълнение задълженията като председател за повече от 3 месеца.

В декларацията си съветниците от ГЕРБ определят освобождаването на Красимира Александрова като безпринципно и в разрез с Правилника на ОбС, защото: първо – тя не е подавала оставка като председател на ОбС и второ - е избрана като председател на ОбС на последната сесия преди лятната ваканция на 12 юли 2012 година.

„От тези два факта става ясно, че „новото мнозинство“ или не знае какво пише в Правилника за работа на ОбС, или грубо и безпардонно демонстрира неговото незачитане. И за малките деца е ясно, че периодът от 12 юли до 31 август не може да се определи като 3 месеца, в които да се търси евентуалното системно несправяне с работата на Красимира Александрова. И да искат нашите опоненти, няма как да обосноват и трайна невъзможност тя да си изпълнява задълженията по простата причина, че през лятната ваканция такива няма нито председателят на ОбС, нито съветниците. Нещо повече – вместо да почива, Красимира Александрова не спря работата си и за времето, в което наши колеги бяха в отпуск като съветници, тя свика Консултативен съвет и успя да поиска информация от кмета на Общината, която може да осветли тревожното й финансово състояние.

Не буди ли тогава съмнения, че именно активността й е в основата на поисканото предсрочно прекратяване на пълномощията й? Кого притеснява настояването на Красимира Александрова да се изнесат данни за количеството общинска собственост, с която раполага Община Първомай в момента – земеделски земи и язовири – както и как се стопанистват те? Страхува ли се някой от отговорите, които трябва да се дадат при искане на информация за изпълнението на решенията на ОбС по отношение на бюджета – изразходвани ли са средства, които не са

обезпечени с решения?“ - питат съветниците чрез Декларацията.

Те заявяват решимост да намерят отговорите на тези въпроси, защото по справка на Министерството на финансите, Община Първомай за една година от 116-то място е паднала до 217-то по финансови показатели сред общините у нас. „Болно ни е, че моделът за прозрачно управление, който Красимира Александрова се опита да въведе и в нашата Община с избирането й за председател на ОбС в средата на юли, беше задушен и потъпкан  не само от представители на БСП, за които този стил е изконно непонятен, но и от съветници, които само 45 дни по-рано бяха декларирали подкрепата си за нея именно защото смятаха, че тя ще  направи управлението открито. Какво стана за тези 45 дни? Верни ли са обществените слухове, че е вървяла търговия? Още един кръг въпроси, на които се надяваме компетентните органи да обърнат внимание“ -  пише още в Декларацията.

От групата на ГЕРБ заявяват още, че ще продължат да търсят  информация по темите, които са свързани с финансовото състояние и управлението на Община Първомай, защото те са в интерес на гражданите й. Изразяват и увереност в намирането на законен механизъм, чрез който да се преразгледа решението на ОбС Първомай за предсрочно прекратяване на пълномощията на Красимира Александрова!

Катя Костова пресцентър ГЕРБ

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини