Първомайци изкачиха Фенгари по пълнолуние

Изображение 1 от 2

    Петима първомайски ентусиасти изкачиха връх Фенгари на остров Самотраки. След 7 часов преход те развяха трибагреник на 1611м надморска височина тръгвайки от кота 0.

    Според поверието, на качилите се на върха по време на пълнолуние, ще им бъде изпълнено едно желание. За това и Христинка и Веселин Аргирови, Теодора и Кирил Кирякова и Илиана Иванова избраха момента на „синята“ луна за това свое приключение. В часа на астрономическото пълнолуние 16.58 те бяха на палатковия лагер под върха, където туристите преспиват и наблюдават луната.

    Самотраки е остров, на който казват, че се срещат тракийската и елинската култури. Богат на история, с природни забележителности и все още далеч от комфортните туристически дестинации, в много отношения той може да е пример за развитие и на община Първомай.

    Археологическите разкопки и находки са обединени в музей.Повечето експонати са копия на оригналите. Входът струва едва 3 евро, но мястото е притегателен център не само за туристи, но и за семейни тържества. Парите за поддръжката на всичко това не са грижа на района, а на държавата.

    Една от големите атракции са водопадите в източния край на острова. Пътеката е опасна на места и в началото й има табела, предупреждаваща , че туристите сами носят отговорност за здравето и живота си. Мястото е приказно красиво, с не много високи водопади, но с живописни езера и скали около тях. Паркингът е безплатен,а по желание туристите плащат по 1 евро на общината, за почистването на района.

    Ако искате да ходите на плаж, то Самотраки не е вашата дестинация. Единственото място, на което казват, че има пясък, всъщност е покрито с много малки камъчета и е за предпочитане да ползвате шезлонг. Но можете да влезете да се изкъпете навсякъде където поискате. Спасители няма, водата е солена и е добре да се оглеждате за душове. Срещу 4 евро до някое кафене- ресторант можете да получите кафе/фрапе и шезлонг с чадър.

    Най- голямата забележителност на Самотраки е връх Фенгари. В превод на български –връх Луна. За любителите на планинския туризъм, това е възможност да се насладят на няколко различни терена, съчетани с невероятната гледка към морето и редица други острови. 7 часа е преходът от курортното селище Терма до върха. Започва като черен път. Преминава към планинска пътека в гора, напомняща терен в Стара планина. А в края представлява смесица на лунен пейзаж, пътеката за Мальовица, елементи от ръба Кончето и северната страна на Вихрен. И тук общината си е спестила всякакви разходи- няма нито една чешмичка по пътя. Дори двата извора са абсолютно пресъхнали в края на лятото и водата трябва да се носи в раниците. А маркировката е повече от лаишка. Обозначена е само тази част от пътеката- от там където свършва черния път до мястото за палатков лагер. Нагоре – има само стари следи от боя. И въпреки безводието и лошото обозначаване, туристи нагоре – не липсват. А една легенда – за изпълнените желания- и впечатляващата гледка – Дарданелите, Атон и континентална Гърция, са достатъчни, за да тръгнат нагоре местни и чужденци. Без покана и без разточителни разходи. Дори без да се търси туристическо дружество и организация. И отново има на какво да се научим от гърците – туризъм се развива с много реклама и малко пари от общината.

    Пристанището на Самотраки, а в далечината е Атонския полуостров
    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини