В хасковско: безработицата удря предимно дамите

Шефът на Агенцията по заетостта в Хасково Коста Костов

Почти две трети от регистрираните безработни в областта са жени, стана ясно от днешния съвместен брифинг на социалната дирекция, агенцията по заетостта и инспекцията по труда в Хасково. Дамите без препитание през месец юли са 7181, докато безработните мъже са 5332. Изразено в проценти - 57.4 от всички безработни са от нежния пол, срещу 42.6 на сто за господата без работа.

Това съотношение има известно обяснение в превъзходството на жените като дял от цялото население на областта. Според последното преброяване в региона живеят 243 955 души, от които 119 116 са мъже, докато жените са с 5000 повече – 124 839.

Безработицата в региона продължава плавно да расте – за юли е отчетен почти 12-процентен дял на хората без препитание, което е малко повече от средното ниво за страната. Като брой това прави 12 513 души без работа. Статистиката се отнася до регистрираните в бюрата по труда, реалния им брой е много по-голям.

Според шефа на хасковската агенция по заетостта Коста Костов увеличаването на броя на регистрираните безработни, освен стагнацията в икономиката, се дължи отчасти и на многобройните програми, по които може да се намери работа. Според него това е мотивирало част от трайно безработни да се запишат в бюрата по труда с надеждата да намерят препитание по някоя от националните или оперативните програми на ЕС.

Общо в различните програми за заетост и обучение през юли са били включени 414 души. В най-голямата национална програма „От социални помощи към осигуряване на заетост“ се работили 255 души.

По финансираните от ЕС схеми по оперативна програма „развитие на човешките ресурси“ също са се включили много хора, но тук не участват само безработни, а и работещи.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини