Александрова: Необходими са рестриктивни мерки и контрол върху финансите

Рестриктивни мерки по отношение на финансите, ограничаване на някои дейности и много ефективен текущ контрол по изпълнение на бюджета – това е рецептата на председателят на ОбС Красимира Александрова за повишаване на финансовата устойчивост на общината.

Новата методика за оценка на финансовото състояние на общините включва четири показатели -финансова самостоятелност, финансова устойчивост, ефективност и инвестиционна активност. Община Първомай се е представила най-лошо по показател финансова устойчивост.  Критериите за това дали една община се справя добре или има опасност да изпадне в невъзможност да се разплаща са 3. Единият от тях проследява разликата между постъпленията и разходите в рамките на една година – дали не се разходва повече отколкото влиза в бюджета. Вторият критерий е за това, каква част от дългосрочния дълг на общината може да се покрие с годишните приходи. А третият визира просрочените задължения. По отношение на този критерии община Първомай със сигурност ще има напредък, защото според думите на кметът Ангел Папазов към 31 юли са изчистени всички задължения за 2011-та година.

Добрата новина за общината е, че въпреки намалената оценка, тя е в 4-та група и няма опасност да слезе в по- ниската – 5-та. Лошото е, че заедно с повече от половината общини в страната, Първомай се характеризира с това, че разходите не се покриват напълно от приходите на общината. Възможно е натрупването на дълг да застраши водената фискална политика. Нивото на прозрачност на финансовата информация е ниско, контролът и наблюдението не са своевременни. Методиката за управление на риска трябва да се подобри.

Предстои актуализация на общински бюджет. Красимира Александрова си е поставила за задача да ограничи „кухите“ разходи – тези от които общината губи. Такива според нея са прекомерно големите средства за ремонтни дейности, разходите на гориво за автомобилите, някои представителни изяви и други.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини