Витоша пламна

Голям пожар бушува във Витоша, предаде БГНЕС. Пожарът гори в източната част на планината на голяма височина над Бистрица - в резервата "Бистришко бранище", уточниха от МВР. Изпратени са екипи на пожарната.

Хора, живеещи в селото казаха, че пожарните коли са стигнали до Бистрица и пожарникарите са продължили пеша нагоре. Те са успокоили хората, че не застрашени, тъй като пожарът е високо в планината.

От високите етажи в София се вижда пушек от тази част на Витоша.

Горят близо 40 декара иглолистна гора. Сигналът за пожара е подаден около 14 часа. Незабавно към района на Бистришко бранище са изпратени екипи на Столична дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението". В пожарогасенето ще се включат един хеликоптер за оглед и два за гасене. Пожарът е в силно пресечена местност на висока надморска височина. Кметът на село Бистрица е създал организация за привличане на доброволци, които да съдействат на служителите от МВР при гасене на огъня.

Пожарът в Бистришко бранище се развива в посока от високата част на билото към Черни връх. Огънят вилнее  във ветровалното петно в резервата. Заради горещото време и вятъра, огънят настъпва бързо. Гори иглолистна гора. Не е сигурно дали огънят не е достигнал и до торфените участъци на планината.

Според главния архитект на София Петър Диков, който също е на мястото на инцидента, е много опасно, ако гори самото бранище, защото почвата там е торфена, което я прави трудна за гасене. По-лесно за гасене ще бъде, ако горят само дървесните видове, коментира той. Столичният кмет Йорданка Фандъкова се приближи максимално до пламъците.

Създадена е необходимата организация за локализирането на пожара, зяви директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов. Пред БНР той обяви, че няма нуобходимост от доброволци на този етап.

По нареждане на Фандъкова към територията, обхваната от пожара, се придвижват членовете на доброволното формирование на Столичната община. Огънят се е разпрострял на 50 декара, предимно иглолистна гора, съобщават от противопожарната служба.  Доброволческа формация е сформирана и в кметството в село Бистрица, което е най-близо до територията на резервата.

От Бистрица тръгват доброволци и пожарникари, за да стигнат до мястото на пожара, нужни са 2 часа, разкри директорът на ГДПБЗН. Все още не е пламнала здравата гора, каза комисар Николов.

Най-важното, на което разчитаме, това са двата хеликоптера, които ще гасят отгоре. Ще вземем вода или от Панчаревското езеро, или от язовир Искър, каза той. Държим връзка с пилотите, ще им кажем къде е най-безопасно в момента.

Към момента не е необходимо да призоваваме доброволци, каза комисар Николов и допълни, че всяко включване на доброволци трябва да се премисли и уточни предварително, за да не пострада някой. Няма информация за пострадали хора, съобщи още комисар Никола Николов.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини