София Прайд ще се предава на живо в интернет

Тази събота жителите на всяко кътче на България и отвъд ще имат възможността да присъстват виртуално на ежегодния София Прайд. За първи път шествието и концертът ще бъдат излъчени на живо в Интернет на адрес www.sofiapride.info, съобщават организаторите.

Прякото предаване ще започне в 16:30 часа и ще включва откриването на събитието пред Паметника на съветската армия, шествието по централни столични булеварди и концерта с участието на звездите Мария Илиева, Софи Маринова, Орлин Павлов, Поли Генова, Цветелина Чендова и момчешката група Voice of Boys.

Както в предходните години, София Прайд 2012 ще бъде съчетание от социално-политически протест и развлекателни елементи. Мисията на прайда е да повиши видимостта на маргинализираната ЛГБТ общност, да поддържа обществения дебат за приемането й и да покаже на всички нехетеросексуални българи, че не са сами.

Въпреки четирите прайда, състояли се от 2008-ма досега, в обществото ни все още битуват различни заблуди за целите на събитието и начина, по който протича то, подчертават организаторите. Те се надяват, че, давайки на повече хора възможност да го проследят без журналистическа редакция и чужда интерпретация, ще успеят да разсеят безпочвените митове.

Друга важна мотивация за инициативата е фактът, че хиляди ЛГБТ* хора все още не могат или не смеят да се включат в подобно публично събитие, заради хомофобските обществени нагласи и риска от отхвърляне от семейството и съгражданите им, се казва още в разпространеното от общността съобщение. На 30 юни от 16:30 до 19:00 часа всички те ще могат да съпреживеят заедно с хилядите преки участници свободата, гордостта и вдъхновението от най-мащабното правозащитно събитие в България.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини