Омбудсманът атакува GSM операторите

Множество жалби от граждани срещу методите за събиране на вземания от мобилните оператори накараха националния омбудсман Константин Пенчев да атакува GSM компаниите по този повод. Пенчев е изпратил писма до трите дружества от сектора, в които им препоръчва първо да се опитват сами да уредят сметките си с клиентите, а след това да прибягват до услугите на специализирани фирми. Той настоява и абонатите да бъдат уведомявани от оператора си за всеки предприет ход в процеса на събиране на парите.

От какво се оплаква един длъжник

Хората се оплакват, че доставчиците на мобилна услуга не уведомяват своите потребители за съществуващи задължения и направо прехвърлят вземанията към външни фирми. Голяма част от недоволните твърдят също, че се търсят дългове, натрупани преди три до осем години. В препоръките си, изпратени до "Мобилтел", БТК и "Глобул", омбудсманът им припомня, че първо трябва да се опитат да преговарят със задлъжнелите си абонати, както е по действащото законодателство, а не да натоварват с тази задача директно други фирми. Според писмото "такива компании, които държат на търговското си име и престиж, не трябва да се отнасят по този некоректен начин към абонатите си".

"От жалбите до омбудсмана е видно, че не смятате за необходимо да водите преговори с длъжниците си и сами да се опитате да решите спора. Вместо това вземането се предявява за събиране от външни фирми, които чрез собствени методи и похвати събират вземанията ви", пише Пенчев в препоръките си.

От кабинета му съобщиха за, че от началото на годината са постъпили около 30 жалби по този проблем. Повече от половината от сигналите са срещу "Глобул" - 17 на брой. През последните седмици обаче постъпват такива оплаквания основно от БТК. Именно в нейния случай гражданите най-много се оплакват, че им се търсят задължения с много задна дата, допълниха от кабинета на омбудсмана.

"Гражданите, особено тези, които смятат финансовите си взаимоотношения с мобилния оператор за уредени, основателно изказват възмущението си, че едва ли не трябва да пазят всяка касова бележка за платена сума, за да докажат правотата си, ако евентуално им се наложи", пише до телекомите Пенчев.

Защо не се плащат сметките

Становището на омбудсмана има характера само на препоръка и може да доведе до реални санкции или въвеждане на нови правила за мобилните оператори само ако той сезира за проблема съд или регулатор - което за момента не се е случило. И трите компании на пазара отказаха да коментират писмото на Константин Пенчев, тъй като до редакционното приключване на броя те не го бяха получили.

Всеизвестно е обаче, че и трите оператора работят със специализирани фирми за събиране на вземания. "Глобул" преди няколко месеца дори сключи договор с SG Group за цесия на голяма част от просрочените сметки, но в момента работи и с други компании. БТК също е клиент на SG Group, като пълномощното на телекома е прикачено на интернет страницата на събирача на дългове. Освен с него "Виваком" има договор за този тип обслужване и с "Фронтекс". "Мобилтел" също ползва услугите на няколко фирми от този тип.

И от трите оператора обаче припомниха, че нямат практика директно да прехвърлят несъбрани сметки на колекторски фирми. Процедурата всъщност е приблизително еднаква и при трите компании. Те първо изпращат напомнящи кратки съобщения на неизрядните си клиенти, после, ако фактурата не бъде платена, прекратяват изходящите повиквания на съответния клиент, следва обаждане от автомат, писмо с покана за погасяване на сметката и едва ако и това не доведе до резултат, се прибягва до услугите на специализирано дружество.

Ако даден клиент не плати сметката си и бъде отрязан от мрежата, той не може със собственото си ЕГН да купи друга SIM карта и да стане абонат на същия оператор. Може обаче да ползва нова карта, взета от роднина или приятел, който формално става клиент. Няма проблем длъжник на един оператор да го напусне и да отиде при друг, без да се е издължил на първия.

Най-често задълженията, за които става въпрос, са сравнително малки - под 100 лв. Масово те се трупат заради промоциите, при които хората получават телефон на изплащане, ако се присъединят към мрежата на един оператор с договор за година или две. Те вземат телефона, подписват договора, ползват SIM картата само месец, изхвърлят я и забравят за договора, но апаратът остава техен. Така в опитите си да субсидират бъдещо потребление операторите често изпадат в клопка.

Източник: www.capital.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини