За историята: Гришо е първият ни тенисист на Олимпиада!

Надеждите на българските спортни фенове да видят водещите ни ракети в тениса Цветана Пиронкова и Григор Димитров като двойка на олимпийския корт са все по-близо до реалността.

Официално и двете ни звезди получиха потвърждение, че ще участват в Лондон, след получено в родната централа писмо от Международната федерация (ITF).

Дисциплината смесени двойки влиза за първи път в олимпийската програма след игрите в Париж през 1924 г.

В Лондон битката за медалите след един месец ще участват общо 16 дуета.

Иначе най-големият успех за тениса ни на Олимпийски игри е бронзовото отличие на Мануела Малеева в Сеул през 1988 г.
 
Григор Димитров влиза в историята като първият ни представител в аристократичния спорт на форума под петте преплетени кръга, пробивайки с място в списъка според класирането си в световната ранглиста, а не с покана.

Общо 56 състезатели добиха по такъв начин квота.

Пиронкова ще се състезава на втора поредна Олимпиада след Пекин 2008. В китайската столица пловдивчанката достигна до втория кръг.

„Това е голям успех за българския тенис. Цвети и Гришо положиха големи усилия и заслужено ще участват в Лондон. Надявам се, че от талантливите ни млади тенисисти ще има също такива, които ще заслужат олимпийски квоти още за Олимпиадата през 2016 г.”, заяви президентът на БФТ Стефан Цветков от Лондон.

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров започна с фантастична победа участието си в тазгодишното издание на Откритото първенство на Великобритания по тенис – Уимбълдън. В среща от първия кръг на надпреварата, младият хасковлия отстрани с 3:1 сета поставения под №32 в основната схема Кевин Андерсън, в отделните части 7:5, 7:6, 6:7, 6:3. Така българинът защити точките си от миналата година, а във втория кръг от надпреварата ще се изправи срещу кипъреца Маркос Багдатис.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини