Съветниците от ГЕРБ Първомай: Финансовото състояние на Общината е тревожно

„От днес започваме да искаме от Общината документи, свързани с изпълнението на Инвестиционната програма и дейностите в първото 6-месечие“ – това обяви на пресконференция общинският съветник от ГЕРБ Първомай д-р Катя Попова в качеството й на секретар на Комисията към местния парламент, на която е гласувана задачата да ревизира дейностите в Общината не само през първото полугодие на 2012-та, а и през целия предишен мандат. В Комисията участват всички политически сили от ОбС Първомай и предвид големия период от време, който ще проверяват, се очаква резултатите да излязат през септември. Причина за създаването на подобен орган, макар и временен, са въпросителните около финансовото състояние на Общината, за което зам. председателят на ОбС Красимира Александрова заяви, че е непрозрачно.

Според Александрова, която е и общински ръководител на ГЕРБ Първомай, данните, че в бюджетната сметка към момента има 2400 лв, а в набирателната – 908 лв., са тревожни. За сравнение тя обясни, че през февруари, когато е гласуван бюджетът за тази година, е имало неразплатени разходи в размер на 664 хил. лв и 23 хил. лв. към поделение Образование, а преходният остатък от дейността по сметосъбиране е бил около 500 хил. лв. „От наличността на сметките е видно, че парите от него са похарчени. Дали обаче е започнато разплащане на старите задължения и докъде  се е стигнало с тях – не е ясно. Не е ясно и дали е спазен графика за разплащане на старите задължения, гласуван на сесията за бюджета. Според този график, до месец юли всички стари дългове трябваше да се изчистят“, каза Александрова  и допълни: 

„При това състояние на сметките очакваме на следващата сесия на 12 юли кметът да поиска актуализация на бюджета. Но от ГЕРБ ще продължим да питаме какви суми се очакват от данъци и такса смет и как се изпълнява Инвестиционната програма, в която са заложени обекти на стойност около 550 хил. лв“.

В момента, освен тревожните суми по общинските сметки, според съветниците от ГЕРБ, тревога будят и неразплатените за последния месец заплати на общинска администрация. Те питат - ако с изравнителната субсидия, която се очаква от републиканския бюджет, се покриват вече направени разходи, какво ще прави през следващото шестмесечие на годината Общината? 

Освен въпросите за харчовете на бюджета, които групата на ГЕРБ заяви, че ще продължи да задава, за яснота във финансовото положение на Общината ще се разчита и на Комисията за ревизия.  В пресконференцията участваха и съветниците Желязко Пашев  и Красимир Грозев.    

Пресцентър ГЕРБ

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини