Бизнесът иска да се намали такса смет

Да се направят промени в наредбата за определяне на такса смет са поискали представители на бизнеса в общината. Повечето от тях са собственици и наематели на  помещения в търговския център на ВК“Съгласие“.  От името на бизнеса в Общината, в писмо до кмета и председателя на ОбС са изложили няколко аргумента. Първият е, че в съседните общини – Стара Загора, Хасково, Чирпан, Асеновград таксата е намалена с влизането на сила на новия Закон за местните данъци и такси.

Друг аргумент е: „ежегодното приеманата от Общински съвет по предложение на кмета на общината план-сметка за извършваните дейности по сметосъбиране, сметоизвозване, поддържане и експлоатация на депа и поддържане на площите за обществено ползване в населените места в общината.“ Според тях разходите са се увеличили „главоломно“ откакто с тази дейност се занимава общинска, а не специализирана фирма. След това са разгледали и казуса с определената за 2012 г. план-сметка, която включва и преходния остатък. Според подписалите писмото, тази политика води до „задушаване на местния бизнес и влошаване на икономическата среда.

В писмото са поставени и три конкретни искания: Намаляване на такса смет, намаляване на план-сметката за 2012г; намаляване на приетите от ОбС „Ориентировъчни диференцирани норми на натрупване на твърди битови остатъци от нежилищни имоти на територията на общината.

В края на писмото на представителите на местния бизнес се казва, че ако не се вземат мерки, ще бъде поискана ревизия от Сметната палата и се настоява за скорошна среща, на която да се обсъдят направените предложения за промени и тяхната реализация.

 След получаване на писмото, ресорният заместник- кмет Юлиян Димитров е разговарял с подписалите писмото.Станало е ясно, че  голяма част от тях имат частни проблеми, свързани с дейността която провеждат. Постигната е договорка да се обмислят и предложат конкретни промени в Наредбата и при готовност от двете страни да се обсъдят и да се предложат за гласуване на ОбС.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини